Dinoszaurusz bébit találtak egy bányában
Egyetlen példány sem maradt ennyire épen
A tollas őshüllőkről alkotott nézetek teljesen átalakulhatnak.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Nemrég egy bajorországi mészkőbányában bukkantak rá arra a rendkívül jó állapotban maradt őshüllőre, amely csaknem 150 millió éves, és a hírek szerint megváltoztathatja a tollas őshüllőkről alkotott nézeteket.

Az apró dinó alig 72 centiméter hosszú volt

A Sciurumimus albersdoerferi az első olyan tollas theropoda dinoszaurusz, amely nem áll közeli rokonságban a madarakkal, a Scirius ugyanis a mókusfélék tudományos neve.

98%-ban ép maradt

A mókushoz hasonló farokkal rendelkező dinoszaurusz valószínűleg fiatal Megalosaurus lehetett, és a nagytestű, két lábon járó, húsevő dinoszauruszok csoportjába tartozott.

A fiatal egyed mindössze 72 centiméter hosszú, és az elmondások szerint úgy néz ki, mint egy kicsi T-rex.

Csontváza szinte teljesen megmaradt, így alapos vizsgálat alá vethetik: úgy becsülik, hogy körülbelül egyéves lehetett, nagy koponyával, rövid hátulsó végtagokkal és hosszú, szőrszerű tollazattal rendelkezett teste középső részén, hátán és farkán, amiből arra következtetnek, hogy az egész testét toll fedhette.

A keskeny, hegyes fogak pedig arra utalnak, hogy rovarokra és más apró zsákmányokra vadászhatott. A felnőtt megaloszauruszok testhossza elérhette a hat métert, súlyuk pedig meghaladta az egy tonnát.

Oliver Rauhut német paleontológus, a vizsgálat vezetője szerint a tollak fennmaradása mellett ez az egyik legszebb dinoszauruszfosszília, melyet valaha megtaláltak. A legjobb T-rex-példányok ugyanis általában 80%-ban maradnak épek, a mostani pedig közel 98%-os.

A paleontológus úgy fogalmazott, hogy a fosszília olyan, mintha valakit lefagyasztanának a nappalijában ülve. Hogy mi okozhatta a kis dínó halálát, azt lehetetlen pontosan megmondani, de a szakértők szerint valószínűleg megfulladt.

Sok hasonló őslény lehetett

Korábban többször találtak már tollasdinoszaurusz-maradványokat, de azok mind Coelurosaurusok voltak. Ezek az apró, madárszerű dinoszauruszok pedig később fejlődtek ki, mint az úgynevezett Megalosaurusok, ahová a Sciurumimus is tartozik, így a most talált fosszília kivételt képez.

Oliver Rauhut paleontológus szerint, mivel a Sciurumimus a dinoszaurusz családfa teljesen más ágáról származik, mint a Coelurosaurusok, az új fosszília azt sugallja, hogy a tollas dinoszauruszok valószínűleg elterjedtek voltak, nem számítottak ritkaságnak.

Az összes ragadozó dínó tollas volt?

Az összes ismert tollas ragadozó dinoszaurusz a madarak közeli rokona, a Sciurumimus albersdoerferi viszont sokkal előbb jelent meg az evolúciós családfán, ami Rauhut szerint azt is jelentheti, hogy az összes ragadozó dinoszaurusz tollazattal rendelkezhetett.

Egy másik tudós, Corwin Sullivan, pekingi paleontológus elmondta, hogy a tollasdinoszaurusz-maradványok azért is ritkák, mert csak olyan helyszíneken találhatók meg, ahol a feltételek megfelelőek voltak testük eltemetődéséhez és olyanfajta megőrződéséhez, hogy a tollak és a csontok is épen maradtak.

A kutatók korábban azt hitték, hogy a tollak a Coelurosaursoknál fejlődtek ki, a Sciurumimus viszont az első egyértelmű bizonyíték arra, hogy a tollak megelőzték a madárszerű dinoszauruszokat. A vizsgálat vezetői szerint ez azt jelentheti, hogy a tollas dinoszauruszok közös őssel rendelkeztek, mely ezt a tulajdonságot a dinoszaurusz családfa minden ágára továbbadta.

Kép forrása: dailymail.co.uk

Ezt is szeretjük