Újabb kellemetlen ügy Budai Gyula körül
Mennyit nyer a fideszes a dinnyeüggyel?
Budainak a dinnyék miatt is magyarázkodnia kell.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A korábbi elszámoltatási kormánybiztosra, Budai Gyulára rájár a rúd mostanság, nem elég, hogy Gyurcsány Ferenc bebörtönzése csak álom maradt - hiszen a volt miniszterelnököt felmentették a Sukoró-ügyben -, most magyarázkodhat a nevéhez köthető 99 forintos dinnyék miatt is, bár a Gazdasági Versenyhivatal még nem döntött, hogy vizsgálatot indít-e kartellezés miatt.

Simonka György, a dinnyetermelő képviselő, fotó: MTI, Bruzák Noémi

Mint ismert, a Vidékfejlesztési Minisztérium előző héten közölte, megállapodtak az üzletláncokkal, hogy 99 forintnál nem adják olcsóbban a magyar dinnyét, mert ez jó lesz a magyar dinnyetermelőknek. Az Index ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy ez felveti a kartellezés gyanúját, amit viszont törvény büntet.

Az ilyen ügyek vizsgálatát a Gazdasági Versenyhivatal végzi, a GVH hétfőn azt közölte az MTI-vel, hogy tájékozódás után dönt a feltételezett dinnyekartell ügyében.

Nem sokkal később Budai Gyula ezt megerősítette, hozzátéve, hogy  a VM továbbra is közvetítő szerepet vállal a magyar dinnye promóciójában, és kiáll a magyar dinnyetermelők és szövetségük, valamint a terméktanács mellett.

Budai Gyula és a CBA is tagad

Budai Gyula üzent azoknak is, akik kartellt emlegettek, mint mondta, ellendrukkereinek azt javasolja, hogy ismerjék meg a tárca álláspontját, mielőtt közreadnak az ügyben valamit. A tárca álláspontja egyébként az, hogy nem kötöttek megállapodást, az áremelés nem volt kötelező.

Hasonlókról számolt be Fodor Attila, a CBA kommunikációs igazgatója is az MTI-nek. Az igazgató közölte, a versenyhatósági vizsgálódást nem tartja megalapozottnak, egyben elmondta azt is, hogy személyesen vett részt a két hete megrendezett dinnyekerekasztalon, ahol az hangzott el: kérik a magyar piaci szereplőket, hogy magyar dinnyét forgalmazzanak. Emellett önmérsékletet kértek a kereskedőktől: a fogyasztói árakat úgy alakítsák ki, hogy ezzel kedvezzenek a termelőknek is, mivel információjuk volt róla, hogy az országba jelentős mennyiségű import dinnye érkezett.

A kommunikációs igazgató arról is beszélt, hogy a magyar dinnye jobb minőségű a külföldinél, ezért drágább. Utalt ugyanakkor arra, hogy a dinnyeszezon kezdetén magasabb árak az idő előrehaladtával mérséklődnek.

Nem derült ki, mennyit nyer a fideszes az üggyel

Simonka György fideszes országgyűlési képviselő, a Magyar Dinnyeszövetség elnöke a Budaival tartott közös sajtótájékoztatón elmondta, a promóció sikerén sok múlik, 16 ezer ember munkája, megélhetése. Hozzátette: ha a mostani akció sikeres lesz, akkor jövőre a dinnyetermesztés területén akár már 18-20 ezer ember is dolgozhat.

Arra Simonka már nem tért ki, hogy ő maga mennyit keres az ügylettel. A képviselő maga is őstermelő, tavaly 2,6 millió forintot keresett e tevékenységével. Emellett üzletrész tulajdonosa a a Magyar Termés TÉSZ Kft.-nek. A TÉSZ - Termelői Értékesítő Szövetség - fő feladata a tagok termékei­nek értékesítése. A cég honlapja szerint Simonka a két alapító egyike. Arról, hogy a TÉSZ pontosan mivel is foglalkozik, ezen a linken olvashatsz.

A nagy csapat, jobbra Budai Gyula. MTI Fotó: Kallos Bea

Simonka egyébként nemcsak esetleges saját hasznát nem említette, arra sem tért ki, hogy a dinnyetermelők támogatását miért az emberekkel fizettetik meg.

Azt viszont megtudhattuk, hogy miért van szükség a dinnyepromócióra, ezt Mártonffy Béla, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke magyarázta el.

Azt szeretnék, ha az emberek megmentenék a magyar dinnyetermelőket

Mint mondta, az elmúlt években jelentős piacokat vesztettek a magyar dinnyetermelők, a görögdinnye termőterülete megfeleződött Magyarországon, ezért rendeztek a múlt évben dinnyefórumot, ahol kiutat kerestek a helyzetből. Ennek egyik eleme a mostani promóció, amelynek célja az elveszített piacok visszaszerzése, valamint a feketekereskedelem visszaszorítása. A FruitVeB elnöke úgy vélte, egy jól szervezett, átgondolt program sokat segíthet, akár 20%-kal növelheti a magyar görögdinnye belföldi fogyasztását.

Ezt is szeretjük