Diákhiteles vagy? Egyetlen szó miatt tízezreket veszíthetsz!
Nem mindegy, milyen címen - előtörlesztésként vagy előteljesítésként - fizetsz havonta magasabb összeget.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A diákhitel-törlesztés látszólag egyszerűnek tűnik, befizetsz havonta 10-20-30-100 ezer forintot, amit levonnak. Ahhoz viszont, hogy minél előbb elfogyjon a hiteled, mindez nem elég, a közlemény rovatba beírtak teljesen átalakíthatják a törlesztésed.

A diákhitelesek célja általában, hogy lehetőségeikhez mérten hamar letudják tartozásukat. Ennek érdekében sokan nem a minimálisan megszabott összeget fizetik be, hanem annak dupláját, háromszorosát, sőt, az is előfordul, hogy a havi törlesztőrészletet több mint 50 ezer forintban állapítják meg saját maguk számára.

Aztán sokan meglepődnek, amikor megkapják az éves összesítést, és kiderül, hogy a hitelük alig csökkent. Ennek oka, hogy nem mindegy, milyen címen fizeted be a megemelt összeget.

A közlemény rovatba kell beírni

Ha a közlemény rovatba nem írsz be semmit, akkor a magasabb összeget automatikusan "előteljesítésként" értékelik, ami annyit jelent, hogy az összeget nem a tőketartozásból vonják le. Ez mindenképpen hátrányos, hiszen ez esetben a felvett összeg - azaz a tőketartozás - kamatozik tovább, így hiába fizetsz többet, nem jársz jobban.

Az előteljesítés ugyanis nem arra szolgál, hogy csökkents a befizetésed, sokkal inkább arra, hogy ha megszorulsz, és pár hónapig nem tudod fizetni a diákhitelt, akkor a havi összeget ebből vonják le. Ez egyfajta előtakarékosság nehéz időkre.

Ellenben, ha a közlemény rovatba azt írod be, hogy "előtörlesztés", akkor az összeget már automatikusan a tőketartozásból vonják le.

Nagyon nem mindegy, milyen címen fizetsz

Ebben az esetben viszont nem mentesülsz a havi törlesztő alól. Magyarul: ha előtörlesztésként befizettél 100 ezer forintot, majd a következő hónapban valami miatt elfogy a pénzed, és nem tudod befizetni az egyébként megállapított havi hatezer forintot, akkor azt tartozásként értékelik.

Míg az előteljesítésnél ilyenkor nem tartozásod van, hiszen a befizetett pluszösszeg fedezi ezt a számlát.

Példa
Ha valakinek a havi kötelező törlesztőrészlete 10 ezer forint, és előteljesítésként utal 100 ezer forintot, akkor költség-kamat-tőke sorrendben csökken a tartozása, és 10 hónapra mentesül a kötelező törlesztőrészlet fizetése alól. Ha ezt a 100 ezer forintot előtörlesztésként utalja át, akkor az közvetlenül a tőketartozást csökkenti, viszont ez nem ad felmentést a kötelező törlesztőrészlet fizetése alól.

Mégis jobb az előtörlesztést választani, hiszen így nem vagy akkora biztonságban a havi törlesztéseket illetően, viszont a tőkéből vonják le, és így fogy el leghamarabb a tartozásod.

Ezt is szeretjük