Ez lenne a megoldás a devizahitelek problémájára?

Több lépésben kell megoldani

Orbán Gábor beszélt a kormány javaslatáról.

beauty and style
Top olvasott cikkek

A kormány az egyszeri forintosítás helyett fokozatos átváltást javasol a devizahitelek ügyében.

Orbán Gábor, forrás: MTI, Földi Imre

A Nemzetgazdasági Minisztérium adó- és pénzügypolitikai államtitkára, Orbán Gábor szerint a devizahitelek problémájára az egyszeri forintosítás helyett a hiteleknek a jelenlegi árfolyamgát rendszeren nyugvó, fokozatos átváltása lehet egy megoldás - írta a portfolio.hu a Reuters hírügynökség tudósítására hivatkozva csütörtökön.

Nem lehet egy lépésben forintosítani

Az államtitkár a Reutersnek kizárta annak lehetőségét, hogy a teljes deviza jelzáloghitel portfóliót egy lépésben forintosítsák, ez ugyanis fenyegetést jelentene a forintpiacra és a bankrendszerre is.

Egyúttal kizárta egy olyan devizahiteles csomag lehetőségét is, amelynek kedvezőtlen hatásai lennének a jegybank devizatartalékaira abban az értelemben, hogy azokat túl alacsony szintre csökkentenék. Mint mondta, nem tekinti megoldásnak azt, ami hátrányos a jegybank tartalékpolitikájára nézve.

Orbán Gábor szerint a hiteleknek a jelenlegi árfolyamgát rendszeren nyugvó fokozatos átváltása viszont egy lehetséges megoldás a problémára, a hitelek hátralévő mintegy 15 éves futamidejét rövidíteni lehetne.

A bankok eddigi javaslatai túl nagy hozzájárulást követeltek volna meg a kormánytól, amit a kabinet nem kíván vállalni. A bankoknak elsősorban a saját ügyfeleikkel kell megoldást találniuk - mondta az államtitkár.

Az államtitkár hozzátette, hogy a megoldás nem veszélyeztetheti a hiánycélokat. Bármilyen megoldás is születik, szerinte nincs esélye van annak, hogy bármelyik bank emiatt rendezetlenül kivonul a magyar piacról. A kormány novemberben tekintheti át a lehetőségeket, köztük a bankszövetség által javasoltakat is. Ezután azt a megoldást választhatják ki, amelyik a legkisebb kockázattal jár a gazdaságra nézve, és hozzájárul a devizahitelek kivezetéséhez. 

A hírportál szerint Orbán Gábor a Reuters Investment Summit című rendezvényen úgy fogalmazott, hogy teljes mértékig tudatában van a kormány a devizahiteles csomaggal kapcsolatos korlátoknak. Ilyennek nevezte a jegybank devizatartalékát és a piac devizakereslet-felszívó képességét.

Ezt is szeretjük