Lesz idén fehér karácsony?
Időjárás decemberben
A decemberi időjárás-előrejelzés szerint túlnyomó többségben enyhe napokra számíthatunk.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az enyhe novemberi időjárás után folytatódik a gyengén hideg idő. Az évszakra egyáltalán nem jellemző, mérsékelt időjárásra lehet nagyrészt számítani decemberben.

Persze azért nem árt, ha a sálat, sapkát és a kesztyűt kézközelben tartod, mert lesz néhány hideg nap is a hónap folyamán.

December első fele

Habár a reggeli fagyok már megkövetelik a meleg ruházatot, a hónap első hetében a nappali órákban nemigen fog a hőmérséklet 0 fok alá csökkenni. Átlagosan 3-5 fokig megy majd le a higanyszál, és nagyobb mennyiségű csapadékra sem kell számítani, ami egészen enyhe téli időjárásra vall. Az első hétvégére az ország egyes részeire jósolnak hóesést, hózáport, de a mérsékelt hideg miatt nem valószínű, hogy a csapadékból sok megmarad. Ellenben a vastag ködfalak kialakulása okozhat némi zűrzavart, ha tehát autóba ülsz, próbálj meg a rossz látási viszonyoknak megfelelően, lassabban közlekedni.

A hónap második hete ezzel szemben már igazán decemberiesen fog telni. Az első napokban sokfelé jósolnak havat, ami már valószínűleg megmarad, ugyanis az átlaghőmérséklet 0 és -1 fok körül mozog majd. Ezekben a napokban körülbelül két centiméteres hótakaróra lehet számítani.

December második fele

A hónap közepén téliesnek egyáltalán nem mondható időjárás köszönt be. Az átlaghőmérséklet 7 és 9 fok között mozog majd, és még az éjszaka órákban sem várható fagypont alatti hőmérséklet. Ellenben ezekben a napokban borult időre és sok esőre kell számítani, tehát az esernyődet ne hagyd otthon.

December 20. közeledtével a hőmérséklet megint csökkenni kezd, újból megjelennek az éjszakai fagyok, de napközben 4 fokos átlaghőmérsékletre kell számítani.

Környezettudatosság

Az enyhe időjárás a környezetszennyezésből fakadó üvegházhatásnak tudható be. Ha szeretnéd megóvni a bolygót, ezt kell tenned!

Karácsonyra úgy tűnik, hogy beválik a népi előrejelzés, miszerint ha Katalin kopog, akkor karácsony locsog. November 25-én kemény fagy köszöntött ránk, de december vége felé enyhe lesz az időjárás. Bár az ország magasabb pontjain lehet havazásra számítani, kevés helyen fogja fehér karácsony köszönteni az embereket.

Ezt is szeretjük