Csak rá akart gyújtani, de belehalt: az elmúlt 20 év legnagyobb Darwin-díjasai!
Íme, néhány emlékezetes haláleset a Darwin-díj történetéből.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Idén 15 éve, hogy február 12-én, Charles Darwin születésének évfordulóján megtartják a Darwin-napot, melynek keretében számos megemlékezést és programot szerveznek világszerte az evolúcióelméletet kidolgozó tudós tiszteletére.

Ám Darwin nevéhez nem csak ez, de a megdöbbentő, szinte már vicces haláleseteket méltányoló Darwin-díj is kapcsolódik. Felidézünk néhány elképesztő esetet az elmúlt évekből.

Ki kaphat Darwin-díjat?

Charles Darwin jegyzi a természetes kiválasztódás elméletét, mely szerint csak az előnyös tulajdonságokkal rendelkező orgánumok, vagyis az életképes egyedek élnek túl világunkban.

Emiatt nevezték el róla a Darwin-díjat, amit a hivatalos oldal szerint azok kapnak, akik saját maguk megsemmisítésével nagyban hozzájárultak az emberi faj genetikai tökéletesedéséhez.

Több kikötésnek meg kell felelnie annak, aki megkapja a díjat: fontos, hogy túlélőt csak akkor jelölhetnek, ha az eset bizonyítható. Kritérium, hogy a díjazott elhalálozzon, túlélő csak akkor kaphat díjat, elveszti a szaporodásra való képességét.

A második feltétel a jelölt beszámíthatatlansága és ítélőképességének hiánya, és csak az jelölhető, akinek a halála a saját hibájából következett be.

Emlékezetes esetek

A Darwin-díjas esetek kivétel nélkül említésre méltók, de kiválogattunk néhányat, amelyek különösen kiemelkedők. Egy férfi Srí Lankán azzal érdemelte ki a Darwin-díjas jelzőt, hogy öngyújtó hiányában egy magasfeszültségű trafóról akart rágyújtani, és agyoncsapta az áram.

Az egyik leghíresebb eset azé a férfié, aki egy irodaház 24. emeletéről esett ki: be akarta bizonyítani, hogy az ablak valóban törhetetlen, ezért nekiugrott - igaza lett, az üveg nem tört be, de kiesett a keretből, a férfival együtt.

Egy iraki terrorista levélbombát adott fel a postán, ám az általa befizetett díj nem volt elég a kézbesítéshez, ezért visszaküldték a feladónak. Amikor a terrorista kézhez kapta a borítékot, felnyitotta, az pedig felrobbant, és megölte őt.

Nem járt jobban az a férfi sem, aki egy barátjánál töltött éjszaka után nagyot húzott az első kezébe akadó, folyadékkal teli flakonból. Abban azonban benzin volt, és bár a férfi addigra már tudta, mit ivott, szinte azonnal rágyújtott - ott helyben elégett.

A mobilon megjelenő kép forrása: wikimedia.org

Ezt is szeretjük