Szereted a Nagy Ho-ho-ho-horgászt? Akkor ezt a darabot imádni fogod! (x)
A Nagy Ho-ho-ho-horgász új nyelven szól most a generációkhoz az Újszínházban.

hohohorgasz
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Nehéz, vagy talán egyenesen lehetetlen megfejteni a nagy meseírók titkát. Kétségtelen azonban, hogy Csukás István egyike azon íróknak, akiknek történetei képesek arra, hogy szórakoztatva neveljenek.

A meséin generációk nőttek már fel, könyvei alapján készült már bábfilm, mesefilm. A közelmúltban mutatta be az Újszínház a Nagy Ho-ho-ho-horgász télen-nyáron című darabot, melynek alkotói folyamatában maga Csukás István is aktívan részt vett.

Egy jó mese nemcsak mulattat, hanem tanít is. A Nagy Horgász történetének például fontos tanulsága, hogy amint az életben mindent, a hobbit is csak valódi szenvedéllyel érdemes űzni. Azonban a barátság és a élet tisztelete minden hobbinál fontosabb, sőt elengedhetetlen a boldogsághoz.

A Nagy Horgász figurája éppen azért szerethető, mert nem bánt senkit, a kifogott halacskák életét éppúgy kíméli, mint ahogyan nagyra tartja, óvja csaliját, a Főkukacot is. Sporttársi hozzáállásának persze a jutalma sem marad el: a vízi világ lakóival kölcsönös tiszteletben élnek egymással, csalija pedig egyúttal a legjobb barátja, így a horgászszezonon kívül is remekül szórakoznak együtt.

A dramaturg, Bártfay Rita Csukás Istvánnal szoros munkakapcsolatot alakított ki, az író elképzeléseit figyelembe véve írta meg a mese színpadi változatát. Külön érdekesség, hogy a produkcióban maga Csukás is szerepet kapott. Önmagát, a meseírót alakítja, igaz, csak hangban van jelen az előadás során.

A jelenetek között aktív szerepe van a Kishalnak. Őt ugyan nem láthatjuk, de hallhatjuk: ez a Kishal meséli el azt, amit feltétlenül fontos tudni a mesehősről. Ez a szerep a darabot rendező Kökényessy Ágié lett, aki minden előadás alkalmával élőhanggal reagál a színpadi történésekre. 

A Kishal és az Író párbeszéde is elhangzik a darabban, így Csukás István maga meséli el véleményét arról a világról, amelyet megalkotott. Természetesen egy színpadi előadásról lévén szó, a látvány is erősen meghatározó: Matyi Ágota díszletével és jelmezeivel a mese rajzfilmes változatának képi világát gondolta tovább, az eredmény pedig lenyűgöző lett.

A cselekmények földön, vízen, sőt a levegőben is játszódnak: utóbbihoz komoly kaszkadőr-háttérmunkára volt szükség, ők segítik a színészeket abban, hogy a színpad és a nézőtér fölé kifeszített kötélzeten a légben úszva, bucskázva közlekedhessenek.

A két felvonás nemcsak a szünettel különíthető el egymástól: az első rész nyáron, a vízparton játszódik, a kalandok a szabadban esnek meg a főhőssel és barátaival, a halacskákkal. A második rész télen zajlik, ahol a Horgász és barátja - aki egyben a sporttársa is -  a Főkukac azon igyekeznek, hogy bárhol és bármi áron hódolhassanak szenvedélyüknek, a horgászatnak.

Az előadás fontos elemét alkotják a zenei betétek is, melyekhez a szövegeket Csukás István írta, a dallamokat pedig Dörner György szerezte. A nóták sorából természetesen nem hiányozhat az egykori rajzfilm slágerré vált főcímdala sem.

A Nagy Ho-ho-ho-horgász télen-nyáron című előadás minden szempontból telitalálat: egyszerre képes megszólítani minden korosztályt, erősítve a közös, családi színházi élményeket, a rajzfilm során megismert és megszeretett meseelemeket, dalokat megtartva nyújt újat a nagyérdeműnek, és minden lehetőséget kihasznál arra, hogy rendkívül látványos legyen a végeredmény. Csukás István meséje tehát a színpadon is mindenkié: a régi kedves történet új nyelven szól most a generációkhoz az Újszínházban.

Ezt is szeretjük