Meglepő, de így is felhasználhatod a csokos pénzt: szinte senki nem ismeri ezt a kiskaput

Fontos dologra hívták fel a figyelmet a szakemberek!

csok-kiskapu
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A családi otthonteremtési kedvezmény (csok) akár teljes összege átvihető egy másik ingatlanra, erre hívja fel a figyelmet a money.hu legújabb összeállítása. Sokak számára ismeretlen, pedig a jogszabály lehetőséget ad arra, hogy a csokot új otthon vásárlására vagy építésére is felhasználhassák a 10 éves elidegenítési tilalom lejárta előtt is. A fedezetcsere eddig a csokos ingatlanok körülbelül 2 százalékánál fordult elő.

Csok-kiskapu

A csok támogatás elidegenítési és terhelési tilalommal jár, ami tíz évig akadályozza a támogatott ingatlan eladását. Az életünkben bekövetkező változások (például munkahelyváltás vagy családbővülés) mégis indokolttá tehetik a költözést, ezekben az esetekben a támogatás is átvihető egy másik ingatlanra.

A kormányhivatalok adatai alapján Budapesten és Pest vármegyében 2015 óta mintegy 1100 esetben történt fedezetcsere, amely a teljes országra vetítve hozzávetőleg 4 ezer esetet jelenthet. 

- A csok teljes összegének átviteléhez nagyobb hasznos alapterületű és nagyobb értékű ingatlant kell vásárolni vagy építeni. Fontos, hogy nem elég, ha csak az egyik feltétel teljesül. Vásárlás esetén egy, építés esetén három év áll rendelkezésre. Ha az eredeti ingatlant piaci hitel segítségével vásároltuk, akkor az átmeneti időszakban szükség lehet jelzálogfedezet-cserére is. Az ingatlanfedezet azonban nem kell hogy saját tulajdonban legyen, akár szülő vagy közvetlen hozzátartozó lakása is fedezheti a hitelt, amíg szükséges - hangsúlyozta Korponai Levente, a money.hu vezetője.

GettyImages-1142539998
Fotó: Halfpoint Images / Getty Images Hungary

A jogszabály lehetőséget ad egyébként arra is, hogy a család ideiglenesen elköltözzön a csokos ingatlanból, a bentlakási kötelezettség nem sérül, ha legfeljebb öt évig laknak máshol, és a jogszabályban rögzített okok egyike indokolja a költözést.

A csok eddig 243 ezer család számára nyújtott segítséget, összesen 782 milliárd forint összegben. Az új, kibővített falusi csok is jelentős érdeklődést váltott ki: 2024 januárja és áprilisa között mintegy 3 ezer házaspár érdeklődött, és 1691-en nyújtottak be kérelmet, közel 14 milliárd forint értékben.

A csok jegyzésének részletes szabályai:

  • Az eladott ingatlan adásvételi szerződésének megkötésétől számított 30 napon belül köteles az eladás tényét a kormányhivatal felé jelezni az adásvételi szerződés csatolásával.
  • A bejelentést követő 60 napon belül a támogatott személy kérheti a kormányhivatalt, hogy a csokra vonatkozó visszafizetési kötelezettségét építési szándék esetében három, vásárlási szándék esetében egy évig függesszék fel. 
  • Egyúttal a korábban kapott csok összegét kincstári letéti számlára kell befizetnie. Az építkezésre három év, vásárlásra egy év áll rendelkezésre, ez az időtartam egy alkalommal legfeljebb két évvel meghosszabbítható.
  • A felfüggesztés időtartama alatt az ügyfél kérelmére a csokkal finanszírozott lakást a kormányhivatal tehermentesíti, ha a másik lakás megszerzése még nem történt meg. A korábbi lakás elidegenítéséből származó teljes bevételt az újabb lakás megszerzésére kell fordítani, amit számlával vagy szerződéssel és értékbecsléssel kell igazolni.
  • Ha az ügyfél nem igazolja az újabb lakás megszerzését a felfüggesztés időtartama alatt, vagy kisebb értékű, illetve hasznos alapterületű lakást vásárol, akkor a kincstári letéti számlán elhelyezett összeg arányos részét vissza kell fizetnie. Ha az újabb lakás értéke és hasznos alapterülete egyaránt nagyobb a korábbinál, a csok teljes összege továbbvihető.
  • Az újabb lakás megszerzésének igazolásakor a kormányhivatal intézkedik a kincstári letéti számláról a támogatott személynek kifizethető összeg kiutalásáról és a terhek másik lakásra történő átjegyzéséről. 
  • Az ügyfélnek a korábbi lakás elidegenítéséből származó bevételét az újabb lakás megszerzésére kell fordítania, amely csökkenthető az elidegenítésből származó jövedelem után megfizetett személyi jövedelemadó összegével, valamint az előtörlesztett lakáscélú hitel összegével.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye. Regisztráció az ingyenes rendezvényre.

Promóció

Azonnal töröld ezeket az alkalmazásokat a telefonodról! Minden pénzt eltüntethetnek a bankszámládról!

A Play Áruházban is elérhetők voltak a veszélyes appok!

Elolvasom

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük