Van elég pénzed? Vesztegess meg egy politikust!
Botrányos ötlettel álltak elő a csehek
A cseh választások keretében ezt is ki lehet próbálni.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Megvásárolható politikusok néven új üzletközpont nyílt szerdán reggel Prága központjában, amely humoros formában megmutatja az embereknek, hogyan lehet pénzért a saját céljaikra használni egy politikust.

Az üzletbe betérő érdeklődők a politikusokat megjelenítő eladóknál és asszisztenseiknél kipróbálhatják, miként lehet egy politikust anyagi érvekkel meggyőzni, hogy az a parlamentben megpróbáljon keresztülvinni egy személyes érdekeket szolgáló törvénymódosítást, jóváhagyatni egy törvénytelenül üzemeltetett játéktermet vagy elintézni, hogy a közmegrendelést a háttérben előre kiválasztott vállalkozó szerezze meg.

Megvesztegethető politikusok

A prágai sajtó szerint a fiktív üzletközpont új kampányfogás, és a Zöldek Pártja kampányának részét képezi. A szervezők szerint az üzletben az egyszerű állampolgár is kipróbálhatja azt, ami eddig a lobbisták kiváltsága volt.

- Ez tisztán üzleti ügy. Most az üzletben szeretnénk bemutatni mindazt, ami a valós üzleti tárgyalásoknak régóta szerves része - nyilatkozta az egyik szervező.

Az üzletben zajló eseményeket a hatalmas kirakatüvegeken keresztül kívülről is figyelemmel lehet kísérni. Az emberek megtekinthetik, hogyan győzik meg kenőpénzzel a politikust, hogy a városban a tervezett park helyett üzletközpont épüljön, hogy az autópálya mégis átszelje a természetvédelmi övezetet, vagy hogyan adják el a lobbisták a hadseregnek a nem megfelelő minőségű fegyvereket.

Erre költheted a pénzed

Az üzletközpont előtt aktivisták röplapokat osztogatnak, amelyeken egy-egy tranzakció ára található. Egy állami nagyvállalat igazgatói székébe való bejuttatásért például 50 millió koronát kérnek, és 100 millió koronáért lehet elintézni, hogy egy állami gazdaságot áron alul kapjon meg az érdeklődő vállalkozó.

- Van néhány millió felesleges koronájuk? Ha törvénytelen játéktermet akar nyitni, mi elintézzük. Semmi sem olyan értékes, mint a megvásárolható politikusok - csalogatta az egyik aktivista az üzletközpontba a járókelőket a közeli forgalmas villamos megállóban.

Csehországi választások, 2013

Csehországban október 25-26-án előrehozott képviselőházi választást tartanak, mert a Petr Necas vezette jobbközép kormány korrupciógyanús ügyek miatt júniusban lemondásra kényszerült.

A megmérettetésen mintegy 30 jelölt indul átlagosan egy-egy képviselői mandátumért. A belügyminisztérium közlése szerint a kétszáz képviselői helyért összesen 5908 jelölt fog versengeni, ami majdnem ezerrel több mint a legutóbbi, 2010-es voksoláson. Három éve egy képviselői helyért átlagban 25-en szálltak ringbe.

Ezt is szeretjük