Cigányozás, melegezés: Wittner megnézné, hogy lesz két férfinak gyereke
A családvédelmi törvényről vitáztak a képviselők. Minden oldal elmondta a véleményét.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Pénteken a parlamentben a KDNP által jegyzett családvédelmi törvényről vitáztak. Volt cigányozás, és a homoszexuálisok is szóba kerültek. Hogy miért? Cikkünkből kiderül.

A javaslatról majdnem egész nap vitáztak a parlamentben, talán a legtöbb kritikát az a passzus kapta, amely "természetes személyek érzelmi és gazdasági közösségeként írja le a családot, melynek alapja egy férfi és egy nő házassága vagy egyenes ági rokoni kapcsolat, illetve családba fogadó gyámság lehet".

Ez ugyanis kizárja a meddő párokat, továbbá az élettársi kapcsolatban élőket a "család" fogalmából, attól függetlenül, hogy utóbbiak heteroszexuálisok vagy homoszexuálisok. Problémásnak látták továbbá, hogy a magzatot a fogantatástól kezdve védi a törvény, illetve, hogy a gyermekek számára előírná a szülőkkel történő együttműködést. A KDNP azt mondja, nem igaz, hogy a javaslat egy családmodellt támogat, és az ellenzéki képviselők többsége nem érti a családvédelmi javaslat lényegét.

Mi lesz a melegekkel, gyermektelenekkel, elváltakkal?

Kiss Péter, az MSZP vezérszónoka azt mondta, ez a törvény nem a magyar valóságból indul ki, hanem "Mikola István álmát" valósítja meg. Hangsúlyozta: a javaslat a magyar családok százezreit nem tekinti családnak, ilyenek a különnemű, de nem bejegyzett élettársi kapcsolatban élők és a bejegyzett élettársi kapcsolatban élő azonos nemű párok is.

Kiss Péter arra is figyelmeztetett, hogy az alaptörvény kiterjeszti az állam védelmi kötelezettségét valamennyi családra, függetlenül a felek nemétől vagy attól, hogy a kapcsolat házasságon alapul-e, vagy sem. Szerinte azért vet fel aggályokat a mostani javaslat, mert nem az alaptörvény definícióját használja, hanem leszűkíti azt.

Wittner Mária fideszes politikus erre reagálva az egészséges családot egy nő és egy férfi, valamint az általuk nevelt gyermekek közösségeként határozta meg. - Én azért nagyon szeretném látni, hogy az egynemű családok hogy nemzenek egymásnak gyerekeket. Önök sem akarják, hogy az unokáik, gyerekeik egynemű családokban éljenek - mondta.

Minden családban egyneműek a felek, a homoszexuális kapcsolatokban is
Többen hibásan használják az egynemű kifejezést a homoszexuálisokkal összefüggésben. Mindenki egynemű, leszámítva a hermafroditákat. Itt az azonos nemű lenne a helyes kifejezés.

Lendvai Ildikó, az MSZP másik vezérszónoka szerint nem a befogadás, inkább a kioktató, "tanító bácsis" szemlélet jellemzi a javaslatot, amely nem a létező családi formák sokaságához alkalmazkodik, hanem elmagyarázza az embereknek, hogy melyik családmodellt válasszák. Hangsúlyozta: a javaslat leminősíti azokat, akik nem tipikus családban élnek, az elváltakat, az egyszülős családokat és a szándékukon kívül gyermektelen házaspárokat is.

Meglepő: Sneider cigányozott

A jobbikos Sneider Tamás a törvény kapcsán a demográfiai válságot említette, majd arra is kitért, hogy "időarányosan hatszor gyorsabban növekszik a cigányság száma (...), mint amilyen mértékben pusztul a magyarság". Ezt követően még cigányozott egy kicsit, de ezt a részt nem idéznénk.

Sneider Tamás a javaslatra térve az MSZP által is említett problémát említette, mint mondta, teljes mértékben osztják azt a véleményt, hogy a legideálisabb család a házasságon alapul, azonban szeretnék, hogy az élettársi kapcsolat meghatározása "egyértelműbben" kerüljön a törvénybe.

Az ellenzéki politikus kiemelten támogathatónak nevezte ugyanakkor a magzat fogantatástól történő védelmét, ami szerinte a gyermek egészséges fejlődését biztosíthatja.

A demográfiai válságra kell valami megoldás

A szintén jobbikos Kulcsár Gergely szerint a családvédelmi törvény egy hiánypótló jogszabály, hiszen ma Magyarország egyik legégetőbb kérdése az, hogyan tud az állam úrrá lenni a demográfiai válságon. Ehhez szerinte gyermekvállalásra kell ösztönözni a fiatalokat.

A politikus - mint mondta - örömmel tapasztalta, hogy a törvényjavaslat nem értéksemleges módon akarja meghatározni a családdal kapcsolatos rendelkezéseket.

Ezzel is lehetne segíteni a gyermekvállalást
Mint az korábbi cikkünkből kiderül, Magyarországon közel 150 ezer párnak nem lehet gyermeke, közülük többen azért nem választják a lombikbébiprogramokat, mert azok drágák. Ha ezeknek a pároknak sikerülne, akkor megduplázódna a születésszám.

LMP: hierarchiát állít a különböző családformák között

Ertsey Katalin, az LMP vezérszónoka közölte, bosszantónak tartja, hogy a kormányoldal saját ideológiáját akarja ráerőltetni a társadalomra, de - mint mondta - emiatt nem fog kivont karddal a javaslatra támadni, hiszen annak éppen ez okozza majd vesztét. A keresztény értékekkel egyébként sem áll összhangban, hogy az előterjesztés megveti és lekezeli a családformák egy részét - fűzte hozzá.

Az LMP másik vezérszónoka, Szabó Tímea rendkívül problémásnak és abszurdnak nevezte, hogy a törvényjavaslat a gyermekek számára előírná a szülőkkel történő együttműködést, hiszen szerinte a gyakorlatban nekik nincs lehetőségük a választásra. Szabó Tímea megerősítette, egyebek mellett azért sem támogatják a KDNP előterjesztését, mert az hierarchiát állít a különböző családformák között.

A cél, hogy a gyermeket nevelő családokat védjék

A fideszes Horváth Zsolt szerint az ellenzéki képviselők többsége nem érti a családvédelmi javaslat lényegét, nem érti, hogy ez a jogszabály milyen szándékkal született. Azzal a szándékkal - folytatta -, hogy a gyermeket nevelő családok számára védelmet jelentsen, és ezt kétharmados javaslat szintjére emelje.

Kitért arra a tervezett rendelkezésre is, amely szerint a nagykorúaknak gondoskodniuk kellene szüleikről, ha azok önhibájukon kívül kerülnek olyan állapotba, hogy segítségre szorulnak. Ez szerinte egy íratlan szabály, amit a többség ma is betart, és a társadalomnak csak egy kis része veti el, ám ezután tőlük is kikényszeríthető lesz, hogy így tegyenek.

A kereszténydemokrata Bagdy Gábor a jogszabály előremutató elemének nevezte, hogy a gyermekvállalásból adódó nyugdíjhátrányokat az állam külön törvény szerint ellentételezi majd.

A szinglik is megkapták a magukét

Czunyiné Bertalan Judit fideszes képviselő szerint a javaslat célja, hogy az 50 év kommunizmus alatt lezüllesztett családi kapcsolatokat, a család fogalmát a helyére tegye, és tükrözze a mai magyar társadalom többségének értékrendjét. Hozzátette: a KDNP- és a Fidesz-frakcióban többségében olyan képviselők ülnek, akik több gyermeket nevelnek, és családban, házasságban élnek.

- És ez nekünk ma, 2011-ben, Magyarországon nem ciki. Lehet, hogy néhányan úgy gondolják, hogy ez nem olyan trendi, meg esetleg jobb a celebség mellett még szinglinek is lenni, de egy gyereknek elsősorban anyára és apára, kiegyensúlyozott családi körülményekre van szüksége - fogalmazott a képviselő.

Az LMP-s Vágó Gábor erre úgy reagált, az LMP-sek sem gondolják, hogy házasságban gyermeket nevelni ciki volna, csak azt mondják, hogy sokféle családi forma van, és mindegyiknek egyforma jogosultságot kell adni.

A liberális szenny megfertőzött itt mindenkit

Rónaszékiné Keresztes Monika, a Fidesz egyik vezérszónoka arról beszélt, hogy a "mindannyiunk életét átszövő, szerencsére hanyatlófélben lévő, értéksemleges liberalizmus nemzedékek családi életét tette tönkre", annak ellenére, hogy már az első Orbán-kormány felismerte és a letette az egészséges családpolitika alapjait, kiemelve azt a szociálpolitika elegyéből és elsősorban az adókedvezményen keresztül támogatva a családokat.

Hangsúlyozta: voltak, vannak és lesznek olyan politikai erők, amelyeknek ez nem tetszik, de a kormány folytatni tudja "Európa-formáló, nemzetépítő családpolitikáját". Rendre van szükség, nem drákói szigorra, hanem az értékek rendjére - fogalmazott.
Lakatosné Sira Magdolna, a Fidesz másik vezérszónoka azt emelte ki, hogy a javaslat nem értéksemleges, hanem egyértelműen állást foglal a család, házasság és a gyermekvállalás értékei mellett.

Nem igaz, hogy csak egy családmodellt támogatnak, mondja Harrach

Harrach Péter a vita lezárása előtt azt mondta, nem igaz, hogy a javaslat egy családmodellt támogat, szerinte a törvény a "lehető legsoványabb definíciót" adja a családról, ezt bővítve minden családtípus belefér. Hangsúlyozta: nem könnyű egyszerre kettős feladatot ellátni: elfogadni a valóságot, és közben rámutatni, hogy melyik a legeredményesebb, legjobb életet biztosító megoldás. Szerinte ez nem leszűkítést, hanem az értéktartalom megjelenítését jelenti.

A gyermek érdeke, hogy teljes, kiegyensúlyozott családban éljen, ezt ki kell mondani, de ez nem jelenti azt, hogy a sérült házasság vagy a sérült család ne igényelne az állam részéről fokozott segítséget - mondta. Úgy vélte, a vitában két értékrend, a közösségekre és az individuumra építő társadalomkép ütközött, de szerinte a jövőt mégiscsak a közösségek szolgálják.

Ezt is szeretjük