Orbán és Gyurcsány összecsap: ki adott többet a családoknak?
Meglepő eredmény
Cikkünkben négy kormány intézkedéseit hasonlítjuk össze.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Magyarországon demográfiai válság van, felmérések szerint a termékenységi szint tekintetében csak Litvánia van mögöttünk az EU összes tagállama közül. A meglehetősen ijesztő mutatók miatt a családokat érintő változásoknak egytől egyig jelentősége van, jó családpolitikára évtizedek óta nem volt ennyire nagy szükség.

A 2010-es választási kampányban a Fidesz-KDNP ígéretet is tett arra, hogy családbarát intézkedéseivel a mérleget pozitív irányba billenti, a témával bővebben idén májusban kezdtek el foglalkozni, ekkor jelent meg egy 120 oldalas vitairat arról, hogyan lehetne a termékenységi szintet növelni. Az ötletekről bővebben ezen a linken olvashatsz.

Cikkünkben a két legnépszerűbb hazai családtámogatás, a gyes és a családi pótlék változásait mutatjuk be Medgyessytől Orbánig, hogy megtudjuk, sikerült-e az ígéretet betartani. Vajon ki adott többet: Orbán, Gyurcsány, Bajnai vagy Medgyessy?

Medgyessy Péter és a "jóléti rendszerváltás"

Az első Orbán-kormány 2002-es választási veresége után Medgyessy Péter került a miniszterelnöki székbe. A kormányfő "jóléti rendszerváltást" hirdetett meg, intézkedései a családtámogatásokat is érintették.

A Medgyessy-kormány módosított a családi pótlék folyósításának rendszerén, visszaállítva a családi pótlék egységét. Korábban a Fidesz kettéosztotta a segélyt, ennek eredményeként került be az iskoláztatási támogatás a tanköteles korúaknak járó juttatások közé.

A családi pótlék összege ekkor még differenciált volt, ezen Medgyessy sem változtatott, ellenben 20%-kal megemelte a támogatás összegét. A kormány ezzel párhuzamosan bevezette a 13. havi családi pótlék rendszerét is.

A gyesre vonatkozó szabályokon is változtattak Medgyessyék: a jogosultak körét kibővítették a nagyszülőkkel, az ikergyermekeknél pedig megduplázták mind az összeget, mind a folyósítás idejét.

Ami maradt: gyes mellett a gyermek 1,5 éves kora után továbbra is csak négy órában vállalhattak munkát az anyukák, változatlan formában lehetett igényelni emellett a családi adókedvezményt is, ami az összevont adóalap adóját csökkentette eltartottanként és havonta fix összeggel.

A Medgyessy-kormány intézkedései

 • Az iskoláztatási támogatás megszüntetése, a családi pótlék egységének visszaállítása
 • A családi pótlék összegének emelése 20 %-kal
 • 13. havi családi pótlék
 • Az anyasági támogatás emelése az öregségi nyugdíjminimum 150 %-áról 225 %-ára
 • A gyes jogosultsági körének kibővítése a nagyszülőkkel
 • A gyes összegének és folyósítási idejének megduplázása ikergyermekeknél

Gyurcsány Ferenc: megszűnések, emelések

Medgyessy Pétert 2004-ben Gyurcsány Ferenc váltotta a miniszterelnöki székben, aki részben folytatta azt, amit elődje elkezdett.

Gyurcsány első körben egyetlen segélybe gyúrta össze a rendszeres gyermekvédelmi támogatást, a családi adókedvezményt és a családi pótlékot, melynek összegét csaknem a duplájára emelték. A pótlék ezután 2006-ban és 2007-ben is az inflációval megegyező mértékben emelkedett.

Az intézkedés miatt a családi adókedvezményt gyakorlatilag megszüntette, hiszen igénybevételét csak alacsony keresetű, 3 vagy többgyermekeseknek engedélyezték. Megszűnt a rendszeres gyermekvédelmi támogatás és a 13. havi családi pótlék is, viszont gyes mellett már a gyermek egyéves kora után is korlátlanul lehetett munkát vállalni. A gyesre való jogosultságot a rendszeres szociális segélyben részesülők esetében megszüntették.

A Gyurcsány-kormány intézkedései

 • Emelt összegű családi pótlék
 • Megszűnő családi adókedvezmény
 • Megszűnő rendszeres gyermekvédelmi támogatás
 • Megszűnő 13. havi családi pótlék
 • Gyes melletti, korlátlan idejű munkavállalás már a gyermek egy éves korától
 • Megszűnő gyes a rendszeres szociális segélyben részesülőknél

Bajnai és a válságkezelő intézkedések

Gyurcsány regnálása közben beütött a válság, amivel együtt megérkeztek a Bajnai-kormány megszorításai is.

A miniszterelnök Bajnai Gordon és válságkezelő kormánya háromról két évre csökkentette a gyes folyósítási idejét, befagyasztotta a családi pótlék és a gyes összegét. A családi pótlék jogosultságát 23-ról 20 évre csökkentették.

A Bajnai-kormány intézkedései

 • Három helyett két év a gyes
 • Nem emelkedik sem a gyes, sem a családi pótlék
 • 23 helyett már csak 20 éves korig jár a családi pótlék

Orbán adott is meg nem is

Bajnai Gordont Orbán Viktor követte a miniszterelnöki székben, a 2010-es választásokon elsöprő győzelmet aratott a Fidesz-KDNP.

A második Orbán-kormány első intézkedései között visszaállította három évre a gyes folyósítási idejét, a családi pótlékot pedig ismét kettéosztotta: a tankötelezettség betöltéséig nevelési ellátásnak hívják, utána pedig iskolakezdési támogatásnak, aminek a folyósítását akár fel is függeszthetik - úgy, hogy utána a szülő nem kapja meg a visszatartott pénzt -, ha a gyerek az iskolából 50 óránál többet hiányzik igazolatlanul.

A Fidesz visszahozta a családi adókedvezményt is, bár a szabályokon változtatott: az adókedvezmény az első két gyermeknél havonta gyermekenként nettó 10 ezer forint, három gyermeknél gyermekenként 33 ezer forint.

Amin nem változtatott a kormány, az a családi pótlék és a gyes összege: a két támogatást egy forinttal sem emelték, így azok reálértéke lassan már a nullához közelít.

A második Orbán-kormány intézkedései

 • Újra három év a gyes
 • Újra van családi adókedvezmény
 • Nem emelkedik sem a gyes, sem a családi pótlék

Medgyessy volt a legbőkezűbb, Orbánt Gyurcsány is előzi

Amint az az alábbi táblázatból is jól látszik, a legtöbbet tulajdonképpen Medgyessy Péter adta a magyar anyáknak, bár ennek meg is lettek a költségvetési hatásai - a hiány Medgyessy Péter alatt emelkedett csak igazán. Medgyessy után a sorban Gyurcsány Ferenc következik, Orbán Viktor csupán a harmadik. Az utolsó e tekintetben a válságkezelő Bajnai, de ő ennél többet nem is ígért.

  Medgyessy
Péter
Gyurcsány
Ferenc
Bajnai
Gordon
Orbán
Viktor
Gyes ideje 3 év, ikreknél duplájára növelés 3 év 2 év 3 év
Gyes korlátai Nagyszülők is igényelhetik A folyósítás mellett korlátlan munka 1 év után Két évig nem emelhetik az összegét Nem emelték, csak 4 órában lehet mellette dolgozni
Családi pótlék 20%-os emelés, 13. havi családi pótlék Nagy arányú emelés, 13. havi megszüntetése Két évig nem emelhetik az összegét Nem emelték az összeget

 

Ezt is szeretjük