LMP: heti egy nő hal meg, a Fidesznek ez nem akkora probléma

Hajnalban tárgyalták a családon belüli erőszakot, az LMP kiakadt, Pelczné örül.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Előző héten posztolta ki a Facebookra Ertsey Katalin LMP-s képviselő, hogy hétfőn hajnali három órára tették be a családon belüli erőszakról szóló vitát a parlamentben, pontosabban annak megtárgyalását, hogy a családon belüli erőszak a Büntető Törvénykönyvben önálló kategóriaként szerepeljen-e.

Az országgyűlés sajtóosztálya ezt követően arról tájékoztatta lapunkat, a képviselőknek hétfőn még lehetőségük van a napirend megváltoztatására, ám mint Ertsey Katalintól megtudtuk, hiába adtak be szocialista képviselők egy erre irányuló javaslatot, Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője Ertsey Katalin előzetes érdeklődésére, hogy a Fidesz megszavazná-e, mert fontos ügy, azt válaszolta: nem, kedden a munkavédelmi akció vitája fontos, az marad napirenden.

Ertsey: szégyen!

Ertsey Katalin lapunkkal közölte, ez alapján már kimondható, hogy a Fidesznek nem fontos több mint 100 ezer ember aláírása, illetve a hetente egy nő és havonta egy gyerek halálát okozó családon belüli erőszak méltó helyen tárgyalása.

- Szégyen - kommentálta a képviselő.

A vita végül 11 körül kezdődött, Ertsey Katalin szerint hét darab kormánypárti képviselő volt ekkor az ülésteremben.

Korábban Jávor Benedek, az LMP frakcióvezetője azt állította, Kövér László házelnök azt mondta, azért került hajnalra a vita, mert ez nem olyan súlyú ügy, ami nagyobb figyelmet érdemel.

Felhívtuk Pelczné Gáll Ildikót, a Fidesz női tagozatának elnökét, hogy mit szól ehhez. A jelenleg Strasbourgban tartózkodó EP-képviselő hangsúlyozta, véleménye szerint a családon belüli erőszak egy rendkívül fontos, megoldatlan kérdés, és olyan törvényt kell alkotni, ami betartható.

Pelczné: örüljünk, hogy ilyen gyorsan napirendre tűzték

A hajnali időponttal kapcsolatban azt mondta, "ne keressünk a kákán is csomót", minél hamarabb tárgyalnak róla, annál jobb.

- Az elnök úr azt gondolhatta, hogy ez egy fontos kérdés, ezért is került tárgyalásra, ezért nem napolta el - vélekedett.

Felvetésünkre, hogy a képviselők csak annyit kértek, hogy hétfő hajnal helyett kedd délelőtt legyen a vita, azt mondta, ez egy nehéz időszak, megfeszített a tempó, "folyton arról olvasni", hogy rohamtempóban zajlik a törvényalkotás, szóval örüljünk, hogy ilyen gyorsan napirendre tűzték.

- Egyébként az Európai Parlamentben is előfordul, hogy éjfélkor kerül sor egy-egy napirendi pont megtárgyalására - mondta, hozzátéve, hogy ő személy szerint még örül is annak, hogy nem az egyoldalúan tájékoztató média kereszttüzében kerül sor a vitára, hogy nem csinálnak belőle médiaügyet.

Felvetésünkre, hogy hogy érti az egyoldalú tájékoztatást, közölte, ne ragadjunk ki egy mondatot abból, amit mondott, majd hangsúlyozta, hogy a probléma megoldása a fontos.

Évi 70 nő

A NANE Egyesület és a PATENT Egyesület közös közleményében azt írta, Magyarországon évente mintegy 70 nőt öl meg partnere vagy volt partnere. Ez viszont megelőzhető lenne: ha Magyarországon úgy működne a családon belüli erőszakkal szembeni fellépés a jogszabályok és a jogalkalmazás szintjein, mint az Egyesült Államokban, akkor Magyarországon évente 40 nőt ölne meg a partnere a jelenlegi 72 helyett.

Hétfőn az is kiderült, hogy az Országgyűlés alkotmányügyi bizottsága nem támogatja azt, hogy legyen önálló büntetőjogi törvényi tényállása a családi belüli erőszaknak. A fideszes Varga István úgy vélekedett, a népi kezdeményezés szervezői nem tudták, minek az élére álltak, ugyanis a Btk. jelenleg is bünteti a családon belüli erőszakot. A Habeas Corpus Munkacsoport ugyanakkor úgy véli, léteznek olyan abúzusok is, amelyeket Magyarországon nem szankcionálnak, és azokban az esetekben is, ahol az adott cselekmény büntetőjogi-szabálysértési tényállást képez, a cselekmény kisebb súlya, illetve a bizonyítás nehézsége oda vezet, hogy az elkövető felelősségét egyáltalán nem állapítják meg, vagy csak enyhe, szimbolikus büntetésben részesül.

Ezért lenne jó

A családon belüli erőszak mint önálló büntetőjogi kategória viszont kiküszöbölné, hogy a kisebb súlyú, jogilag jelenleg nem értelmezett erőszak-megnyilvánulások büntetlenül maradjanak, és azt is, hogy az elkövető több jelentéktelen büntetéssel ússza meg a családtagok hosszú évekig tartó bántalmazását.

- Noha valóban nincs a kormányon jogalkotási kényszer arra nézve, hogy a Büntető Törvénykönyvet családon belüli erőszak törvényi tényállással kibővítse, mint ezt az itt felsorolt érvek is alátámasztják, a nőkkel szembeni erőszak elleni hatékony állami fellépés szüksége ezt megkívánná - teszik hozzá.

Az alkotmányügyi bizottság a Fidesz-KDNP-s tagok ellenszavazatával, az MSZP-s és jobbikos képviselők igen szavazata és egy tartózkodás mellett a népi kezdeményezést nem támogatta.

Ezt is szeretjük