Családi pokol: alkoholista anya, meggyötört gyerekkor
Paulinyi Tamás regénye színpadon
A Thália Színház előadása nem szűkölködik az öniróniában.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Családi pokol Paulinyi Tamás Irodalmi-díjas regénye, a Bólébál színpadi változata. Önéletrajzi ihletésű , aminek erejét a tragikomikus élethelyzetek panaszos-beletörődős, sírós-nevettetős bemutatása adja. A kisgyermekből felnőtté érő főszereplő sorsa szinte tipikus: hogyan válnak el a szülők és marad mégis egy lakásban a család, miként válik az anya alkoholistává, milyen módszerekkel próbálja a fiú menteni a veszekedéseket, a verekedéseket - és mindezt titkolni a külvilág elől.

A bizarr fordulók közben a nagyobb, közös múlt is megelevenedik - politizálásmentesen, mégis ismerős realizmussal élheted át a hatvanas, hetvenes évek hangulatát.

Családi pokol

A színpadi játék megoldása különös, egy monológ - két hangra. A mostani Író - Perjés János - megérkezik ősei üres vidéki házába, azzal a szándékkal, hogy felelevenítve emlékeit, leszámoljon múltja és lelke démonaival. Felidéződik gyermekkora, és önálló életre kel mindenkori saját maga, újból átélve ezzel a katartikus élményeket. A mindenkori Tamás - akit Makranczi Zalán játszik - és a visszaemlékező mostani Író végigjárja a gyermekkortól az utat újra.

Szereplők

  • Tamás I. - a mindenkori: Makranczi Zalán
  • Tamás II. - az Író: Perjés János

A darab végére remélhetőleg a terápiás hatás sem marad el. Az alkotók - Popper Péter szavaival - azoknak ajánlják a vet, akik nem ódzkodnak attól, ha szembejön az élet. A rendező Bodor Böbe szerint hitet adhat a hasonló cipőkben járóknak, hogy minden túlélhető és megszerethető.

A mindenkori Tamást alakító Makranczi Zalán, a Nemzeti Színház színésze, a Nyugalom című film témájához és hangulatához hasonlította a színjátékot. Az előadásban az Író képzeletében a Nagymama Venczel Vera, a Mama Papadimitriu Athina hangján szólal meg és a Quimby idevágó témájú dalai erősítik a hatást.

Az ősbemutató május 18-án lesz a Thália Színház Új Stúdiójában, de bárhol az országban szívesen eljátsszák a darabot.

Ezt is szeretjük