Jövőre 1 millió embernek jut több pénz: te is köztük vagy?

Ennyi embernek kell még kevesebb adót befizetnie 2016-ban. Minden évben nőni fog kicsit.

beauty and style
Top olvasott cikkek

A NAV összegzése szerint négy év alatt az állam összesen 782,5 milliárd forintot hagyott a családoknál.

Ehhez nagyban hozzájárulhatott az is, hogy ma már nem csak a személyi jövedelemadóból lehet érvényesíteni a családi adókedvezményt. Jövőre újabb változások várhatóak.

Egymillió szülőnél maradt több pénz

Tavaly minden negyedik adóbevallást készítő ember csökkenthette közterheit a családi adókedvezmény révén, így 2014-ben 280 ezer szülő mentesült teljesen a személyi jövedelemadó megfizetése alól, összesen pedig egymillió szülő kapott kisebb-nagyobb kedvezményt.

A családi adókedvezményt 2014-től már nemcsak az szja-ból, hanem a nyugdíj- és egészségügyi járulékból is lehet érvényesíteni. Ennek előfeltétele a családi pótlékra jogosultság, de idén már a családi pótlékra jogosult szülő pótlékra nem jogosult házastársa is igényelhet adókedvezményt.

Jövőre újabb változás jöhet, emelik a kedvezményt

Jövőre újabb változások jönnek. Január 1-től ugyanis két gyermek esetén várhatóan 2500 forinttal emelkedni fog a kedvezmény mértéke. Idén ennek összege egy vagy két kedvezményezett gyerek esetén 62 500 forint, három vagy több gyerek esetén 206 250 forint, tehát gyerekenként ennyivel csökken az összevont adóalap. A többi járulékra való kiterjesztésnek azért is volt jelentősége, mert így a minimálbéresek is igénybe tudják venni a kedvezményt két gyerek után.

A 4,5 millió adóbevallásból idén 1,1 millió olyan érkezett be a NAV-hoz, amiben élt a dolgozó a családi adókedvezménnyel. A legtöbben egy gyerek után érvényesítik, ez nagyjából havi 10 ezer forint könnyebbséget jelent keresőnként. Két gyermek után értelemszerűen ennek duplája, de ők már csak feleannyian vannak.

A NAV oldalán található kalkulátorral te is könnyen kiszámíthatod, hogy mennyivel változik a béred, ha igénybe veszed a családi kedvezményt.

Ezt is szeretjük