Meglepetésre készül a 100 Tagú Cigányzenekar
Ilyet még nem hallhattál!
100 Tagú Cigányzenekar június 5-én a Budapest Klezmer Banddel ad közös koncertet a Kongresszusi Központban.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A két együttes a legmagasabb színvonalon képviseli saját műfaját hazánkban, világszerte óriási sikereket érnek el. Igazi zenei csemege, művészeti kuriózum szem- és fültanúi lehetsz június 5-én a Kongresszusi Központban, ahol a 100 Tagú Cigányzenekar és a Budapest Klezmer Band egy közös produkciót mutat be. Sztárvendégek a népszerű Bangó Margit és Falusi Mariann.

100 Tagú Cigányzenekar

100 Tagú Cigányzenekar

A világon egyedülálló együttes létrejöttének ötlete idősebb Járóka Sándor, az akkori prímás király temetéséhez kapcsolódik. 1985 áprilisában néhány jó érzékű, lelkes muzsikus, akik abban a több száz zenészből álló zenekarban játszottak, amelyik végső útjára kísérte a felejthetetlen művészt, úgy döntött, létrehoz egy igazi zenei kuriózumot.

A szikra kipattanását sok előzetes megbeszélés, szervezés, kapcsolatfelvétel követte. Hét hónap előkészület után, 1985. november 2-án megalakult a Budapest Cigányzenekar.

Nevük csak később lett a muzsikusok által elkeresztelt, és azóta is világhírű 100 Tagú. Fennállása óta az együttes a zene és a kultúra nagyköveteként több mint ezer koncertet adott, a falusi kultúrháztól kezdve a világ metropoliszainak neves koncertterméig bezárólag.

Budapest Klezmer Band

Az 1990-ben megalakult Budapest Klezmer Bandnek köszönhetjük, hogy a tradicionális zsidó zene egyre népszerűbb idehaza is. Zenei átiratokat játszanak, amelyeket az együttes alapítója és vezetője Jávori Ferenc komponál. Ezek a dallamok Közép-Kelet-Európa azon területéről származnak, ahol a zsidó zenei kultúra egykor virágzó volt. A Budapest Klezmer Band Európában és Amerikában egyaránt ismert és közkedvelt. Felléptek a Madách Színház, Kerényi Imre által rendezett Hegedűs a háztetőn című musicaljében, a Győri Balett és a Budapest Klezmer Band közös, Purim, avagy a sorsvetés című produkciójában pedig élőben adják elő Jávori Ferenc szerzeményét.

Budapest Klezmer Band

Az évezred rendkívül divatos zenei formáját, a crossing-over-t követve a Budapest Klezmer Band megkísérelte ötvözni a klezmert és a klasszikus zenét. A Liszt Ferenc Kamarazenekar hangversenymestere, Rolla János felkérte a Budapest Klezmer Band alapítóját, hogy egy olyan művet komponáljon, amelyben a két együttes közösen zenélhet. Így született meg a Klezmer Szvit, amelyet 1999-ben mutattak be a Dohány utcai zsinagógában, és azóta is, minden évben előadják a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen is.

Helyszín: Budapest Kongresszusi Központ Budapest XII. kerület Jagelló út 1-3.
Időpont: 2011. június 5. 20 óra.
Jegyárak: 9.990-12.990 forint. Jegyedet itt válthatod meg!
Ezt is szeretjük