Biztonságos az autód? (x)
Nem csak télen kell ügyelned a biztonságra, hiszen tavasszal is számtalan veszély leselkedik az utakon. Ismerd meg és kerüld el ezeket!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A hosszú hónapokon át tartó rendkívül kemény tél súlyosan megrongálta a közúthálózatot. Nem csak az alsóbbrendű utakon keletkeztek kátyúk, hanem még az országutakon is. Ezek a különböző méretű és mélységű gödrök különös figyelmet igényelnek a vezetők részéről, ha el akarják kerülni az abroncsok megrongálódását.

Az abroncsok védelme a legfontosabb

A kátyúk éles peremszéle és mélysége óriási károkat tud okozni az abroncsok futófelületén és oldalfalán.
- Ezek a kátyúk leginkább az abroncsokat és a keréktárcsákat veszik igénybe - figyelmeztet Björn Bolze, a Continental gumiabroncs üzletágának vevőszolgálati vezetője.

- Ráadásul, ha egy abroncsban nem megfelelő a légnyomás, akkor fennáll annak a veszélye, hogy az oldalfal összepréselődik és megsérül. Eközben a keréktárcsa is megrongálódhat, és mivel ezek némelyike speciális fémötvözetből készül, így a keletkezett kár nagysága rendkívül magas is lehet. Ez egy újabb nyomós érv arra, hogy érdemes a gumiabroncsok légnyomását a szokásosnál is gyakrabban ellenőrizni, és ha esetleg a normál értéktől eltérést tapasztalunk, akkor ezt a különbséget azonnal korrigálni kell.

Mivel a Közútkezelők és a Települési Önkormányzatok költségvetése rendkívül feszített, egyéb erőforrásaik korlátozottak, így nem képesek a tél végével azonnal minden úthibát kijavítani. Így a vezetők számára nem marad más megoldás, mint ügyes szlalomozással kikerülni ezeket a kátyúkat.
 
A biztonság előnye most kézzelfogható!
Vásárolj Continental nyári gumiabroncsokat és akár 14 000 forint értékű Sodexo ajándék utalványban részesülhetsz!

Azonban az úthibák körül végzett extrém kikerülési manővereket Björn Bolze nem ajánlja: - A kátyúk hirtelen és nagy ívű kikerülése rendkívül balesetveszélyes. Ez nem csak saját magunkra nézve jelent biztonsági kockázatot - esetleg elveszíthetjük a gépjármű feletti uralmunkat -, de veszélyes lehet a biciklisekre, motorosokra - akiknél gyakran nem vesszük észre, hogy mellénk értek -, valamint a szembejövő vagy egy mellékutcából szabályosan kikanyarodó autóstársunkra is.

Figyelmesen manőverezz!

Fokozott veszélyforrást jelent a megfelelő követési távolság be nem tartása. Nem csak apróbb törmelékdarabok verődhetnek fel, hanem esetleg nagyobb aszfaltdarabok is felcsapódhatnak.

Ezek a fényezésen túlmenően a szélvédőben is jelentős károkat okozhatnak, sőt szélsőséges körülmények között a karosszéria is sérülhet. A szervizek már most rengeteg szerelési munkával számolhatnak.

- Az abroncsokon és a keréktárcsákon kívül elsősorban a felfüggesztés van óriási terhelésnek kitéve - magyarázza Oliver Guhn, aki maga is szerviztulajdonos. A korábbi évekhez képest idén sokkal többen fordultak hozzánk valamilyen abroncs, keréktárcsa, lengéscsillapító vagy tengelysérülés miatt.(%oldalmero(http://ad.adverticum.net/img.prm?zona=42927&kampany=1728009&banner=1728010&ord=RANDOM_NUMBER)%)

Ezt is szeretjük