Emberáldozatok helyszíne volt a borzongató mexikói hely - Képeken a Vénusz-platform

A Mexikóban található több mint ezer éves Vénusz-platform egykor a maják és a toltékok emberáldozati helyszíne lehetett.

A Chichén Itzá maja város Vénusz platformja
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A Mexikóban, a Yucatán-félszigeten létrehozott Chichén Itzá maja városát a 6. században alapították, és a 11. századtól a tolték-maja birodalom egyik központjává vált. A másik nép eleinte elfoglalni próbálta a területet, később szövetségbe léptek egymással.

A toltékok magukkal vitték vallási rituáléjukat, és a Kukulkán tollas kígyóisten tiszteletét. A különleges, két nép kultúrájának fúziójából épült város 2007 óta a világ hét csodájának egyike. 

Chichén Itzá és a maja város Vénusz-platformja

A maják asztronómiai, matematikai ismerete briliáns építészetükben is megmutatkozik, hiszen a Chichén Itzá központi részén található El Castillo piramistemplomát úgy alakították ki, hogy a tavaszi napforduló idején különös fény-árnyék játék hatására egy hatalmas kígyó tekergődzése látszódjon a falain. Nem véletlen a forma, hiszen a kígyóistennek építették. Ez előtt áll a Vénusz-platform, amit Csak-Mool vagy Chac Mool síremléknek is hívnak. A vér nagy szerepet játszott a maja és tolték kultúrában, emberáldozatokat, rituális kivégzéseket hajtottak végre, ennek központi szereplője volt Csak-Mool. Régészek szerint a Vénusz-platform szakrális események helyszíne lehetett.

(Cikken belüli képek forrása: Getty Images Hungary,  Holger Behr / Wikipedia, Közkincs, borító-és ajánlókép forrása: Getty Images Hungary )

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A legújabb epizódban arról dilemmázunk, hogy miért ülünk fel a legfrissebb trendekre, miért követjük megszállottan a divatirányzatokat, valamint a fogyasztás és a reklámvilág pszichológiájának is a mélyére ástunk. Pintér Ada beszélget Márton Szabolccsal az Indamedia csoport ügyfélélmény igazgatójával, és Kazár Zalán Kristóffal a Femina újságírójával.

Promóció

Ezt is szeretjük