MÁV-átalakítás: emelik a jegyek árát
Ezért kell többet fizetned
Drágább lesz a buszozás, így ösztönzik az utast a vonat igénybevételére.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Szeptembertől módosul a közösségi közlekedésben alkalmazott díjrendszer - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium. Az árátalakítás lényege, hogy emelik a vonatjegyek árát, de megemelik a buszjegyekét is. Mivel utóbbiak az emelés miatt sokkal drágábbak lesznek, olcsóbb lesz majd vonattal utazni, még úgy is, hogy a vonatért is többet kell fizetni. Mindezt a gyakorlatban 2012 szeptemberétől próbálhatjuk ki.

Szép

Az átalakítás első lépcsőjében az eddig egységes tarifarendszert - a személyszállítási törvénynek megfelelően - országos, elővárosi és regionális szolgáltatásokra bontott elemek váltják fel, döntő részben változatlan díjtételekkel. Az új felosztás a későbbiekben lehetőséget nyit többszintű díjszabás alkalmazására az eltérő minőségű szolgáltatások igénybevételekor.

Drágább lesz az IC, drágább a busz

Az emelt szintű országos vonatjáratokon - például az IC-ken - fizetendő pótjegy díja az utazási távolsággal arányosan, a menetjegyek övezeti besorolásához igazodva nő. A kiegészítő díj a 280 kilométernél rövidebb utazások esetében a jelenlegi, 400 forintos szint alatt marad.

A kezdetben korlátozott körben bevezetendő minőségi autóbuszos felár szintén a távolsági övezettel arányosan nő. A közúti díj ezzel összességében minden viszonylaton drágább lesz, mint a pótjeggyel növelt vasúti tarifa.

A magasabb autóbuszos díj bevezetésével megszűnik a vasút versenyhátránya az emelt szintű szolgáltatások területén. A kedvezőbb áraknak köszönhetően az utasok nagyobb arányban választhatják az IC és EC vonatokat - véli a minisztérium.

Megszűnik a jegyek esetében az öt kilométeres tarifa

A helyközi díjszabás öt kilométeres díjtétele évek óta növekvő mértékben marad el a helyi közlekedési tarifák alapszintjétől. A helyi vonaljegyek összege már több településen meghaladja a tíz kilométeres helyközi jegy árát is.

A legkisebb helyközi tarifa az állandó költségeket sem fedezi, és kedvezőtlenül befolyásolja a helyi és helyközi közlekedés közötti munkamegosztást. A tarifarendszerek közötti feszültségek feloldása érdekében a jegyek esetében megszűnik az öt kilométeres tarifa. A helyközi bérletek változatlanul kiválthatók a legalacsonyabb díjövezetre is, így a napi rendszerességgel kis távolságra utazók kiadásai nem nőnek.

3 milliárd forint plusz

A módosítások az előzetes becslések szerint évi 3 milliárd forinttal növelik a szolgáltatók bevételeit, ezzel kismértékben csökkennek a költségvetés terhei is. A bevezetett változtatások utasforgalomra gyakorolt hatásait a szaktárca legkorábban fél év múlva felméri, majd a tapasztalatok alapján megteszi az esetleg szükséges korrekciókat.

A tarifarendszer módosítása a minisztérium szerint elősegíti az utazási igények kötöttpályás közlekedés felé irányítását, a helyközi közösségi közlekedés versenyképességének javítását. A szolgáltatással arányos díjszintek érdekeltté teszik a szolgáltatókat a magasabb színvonalú kínálat kialakításában és fenntartásában.

Ezt is szeretjük