"Egyszerűen kimaradtunk!" - Íme, az új egyházi törvény következményei
A buddhisták aláírásgyűjtésbe kezdtek, hogy egyházzá válhassanak.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Aláírásgyűjtésbe kezdett a Gyémánt Út Buddhista Közösség, hogy a parlament módosítson a januárban életbe lépő új egyházi törvény rendelkezésein, és ismerje el felekezetüket is egyházként. Az első közel két hétben hétezer aláírás gyűlt össze - közölte a közösség hétfőn az MTI-vel. Lapunk úgy tudja, összesen 10 ezer aláírás kellene, a kitöltési határidő december 10.

A közösség közleményében kiemeli, Magyarország legnagyobb buddhista közössége, "a sok ezer gyakorlót tömörítő, jelentős társadalmi támogatottsággal rendelkező, az egyszázalékos felajánlások listáján rendre az első tízben szereplő egyház (...) továbbra is egyház szeretne lenni".

Emlékeztettek arra, hogy a 2011 nyarán elfogadott új egyházi törvény 14 vallási közösséget ismert el hivatalosan egyházként; ezek között egyetlen buddhista sem szerepel.

Egyszerűen kimaradtunk!

- Egyszerűen kimaradtunk! - kommentálta a döntést lapunknak egy tag, hozzátéve, hogy végig, még a törvényhozás napján is rajta voltak azon a listán, amin 42 egyház szerepelt, de szavazni már csak 14 egyházról szavaztak.

- Valami történt menet közben… - fűzte hozzá.

A KDNP által jegyzett törvényt a Fidesz írta át az utolsó pillanatban, az eredeti tervezettel szemben a 2012. január 1-jén hatályba lépő törvény szerint mégsem a Fővárosi Bíróság jegyzi be az egyházakat, ellenben bármely vallási közösség az illetékes államtitkársághoz fordulhat ilyen szándékkal.

A döntést az Országgyűlés hozza meg kétharmados többséggel. A bizottsági módosítás 14 egyházat nevezett meg, amelyeket automatikusan elismer a Ház. Az Origo úgy tudja, a törvény ilyen irányú módosítására a szcientológus egyház kizárása miatt volt szükség.

A Fidesz-KDNP közötti ellentétekről bővebben itt olvashatsz.

Sok ezer tag van

A közösség MTI-hez eljuttatott közleményében felidézi, az elmúlt több mint 20 évben Magyarország legnagyobb buddhista egyháza lett, és mára 24 világi buddhista meditációs központja működik országszerte. Szinte minden megyeszékhelyen elérhetők a Gyémánt Út buddhizmus-tanításai és módszerei, a buddhista gyakorlók száma pedig a kezdeti néhány tucatról sok ezerre nőtt - jegyezték meg.

Kitértek arra is, hogy meditációs központjaikban rendszeresen tartanak ingyenes előadásokat, és a hét minden napján magyar nyelven vezetett meditációkat. Közösségük "rengeteg energiát fektet olyan hiteles könyvek anyanyelvünkre történő lefordításába, amelyek valós képet festenek a buddhista látásmódról és gyakorlatokról" - tették hozzá.

Közösségüket "világi vallási felekezetként" határozták meg, "ahol Buddha több ezer éves, a mindennapi életben alkalmazható, gyakorlatias tanításait és hatékony módszereit a nyugati világ számára, közérthető formában, dogmáktól mentesen tesszük elérhetővé".

Úgy fogalmaztak: meditációs központjaik "a barátságon és idealizmuson alapuló, önkéntes munkával működő, demokratikusan felépített egyházi szervezetek". Az egyházi törvény január 1-jei életbe lépésével sok szempontból veszélybe kerülhet a közösség elmúlt több mint 20 évben folytatott munkájának eredménye - hangsúlyozták.

Az aláírásgyűjtő ívet erről a linkről töltheted le: http://www.buddhizmusma.hu/alairas/. Az aláírt íveket december 10-éig lehet visszaküldeni.

Ezt is szeretjük