4 kihagyhatatlan budapesti látványosság
Budapestnek párja nincs, de igazi arcát csak úgy ismerheted meg, ha a divatos turistalátványosságok helyett felderíted rejtett titkait.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Budapesten járva-kelve számos jól ismert és nevezetes épületre bukkanhatunk, melyek méltán váltak fővárosunk jelképeivé.

Gondolj csak a méltóságteljes Budai Várra, a Hősök terének lenyűgöző kompozíciójára, a Lánchídról feltáruló, magával ragadó panorámára vagy a Gellért Gyógyfürdő bensőséges hangulatára.

Ezekre a helyszínekre nem csak történelmi múltjuk és kulturális jelentőségük, hanem lélegzetelállító szépségük miatt is joggal vagyunk büszkék. Ám van Budapestnek egy rejtőzködő, kevésbé ismert arca is, ami szintén tartogat néhány kihagyhatatlan látnivalót. A felfedezés öröme semmihez sem hasonlítható, ehhez pedig nem kell mást tenned, mint előkapni a térképet, majd útra kelni. Ha felkeresed ezeket a látnivalókat, biztosan nem fogod megbánni, és igazán különleges élményben lesz részed.

Aquincum

Egy látogatás az óbudai Aquincum romjaihoz felér egy időutazással. A Római Birodalom az első század derekára mindent elért, amit csak lehetett. A polgárok biztonsága és az értékek védelme akkoriban is elengedhetetlen volt, ezért építették meg azt az erődített határt, mely tengerek, folyamok, bércek és erődfalak áthatolhatatlan láncolatával mintegy elkülönítette a művelt világot a barbároktól.

E védelmi rendszer egyik legfontosabb része egybeesett a Duna magyarországi szakaszával, amely két részre osztotta Pannóniát. Az északi részprovincia védelmének legfontosabb láncszeme volt ez a terület, amit az ottani források és vizek ritka gazdagsága miatt neveztek el Aquincumnak, vagyis Öt víznek.

Aquincum római szemmel nézve is igazi városnak számított. Rendelkezett úthálózattal, színházzal, amfiteátrumokkal, csatornarendszerrel és tűzoltósággal – és mindezek mintegy 1500-2000 éves maradványait pároddal is érdemes megcsodálni. Az amfiteátrum romjain megpihenve lenyűgöző látványban lehet részed, de ugyanilyen izgalmas végigsétálni azon az ókori utcán, ahol egykor 14 ezer lakó élte mindennapi életét. A lapidáriumban számos szobrot és sírkövet tekinthettek meg, az aquincumi múzeumban pedig akár meg is szólaltathatjátok egy 228-ból származó vízorgona rekonstruált példányát.

Aquincum
Cím: 1031 Budapest, Szentendrei út 135.
Telefon: 06(1)250-1650.
Nyitva: április 15. és október 1. között a romterület 9 és 17 óra között, a kiállítások 10 és 17 óra között; május 1. és szeptember 30. között a romterület 9 és 18 óra között, a kiállítások 10 és 18 óra között. A múzeum hétfőnként zárva tart.
Weboldal »

Kiscelli Múzeum

A harmadik kerületi Kiscelli Múzeumban könnyedén megtalálhatod a számotokra legérdekesebb gyűjteményt, ugyanis a barokk stílusú épületegyüttes lenyűgöző műkincsek és műtárgyak lelőhelye. A 18. században eredetileg kolostorként funkcionáló épületbe szállították Mariazell kegyszobrának másolatát, ezért aztán hosszú éveken keresztül zarándokoltak ide a hívők. A 20. század elején Schmidt Miksa vásárolta meg az épületet, aki halála előtt a fővárosra hagyta.

A Kiscelli Múzeum állandó gyűjteményeinek sokrétűsége egyedülálló: elmerülhetsz a fényképtár mintegy 200 ezres archívumában, de rengeteg térképet, nyomtatványt és kéziratot is megcsodálhatsz, nem beszélve a cégér-, plakát-, textil és bútorgyűjteményről. Az állandó gyűjtemények másik nagy csoportját a helytörténeti emlékek képezik, de számos 20. századi és kortárs művész festménye is itt van kiállítva.

Kiscelli Múzeum
Cím: 1037 Budapest, Kiscelli u. 108.
Telefon: 06(1)388-8560.
Nyitva: április 1-től október 31-ig 10 és 18 óra között, november 1-től március 31-ig 10 és 16 óra között. A múzeum hétfőnként zárva tart.
Weboldal »

Központi Vásárcsarnok

1890-ben kérte meg a főváros a Műegyetem neves professzorát, Czigler Győzőt, hogy készítse el egy európai szintű vásárcsarnok tervét. Nem sokkal később öt hatalmas csarnoképület megvalósításához láttak hozzá.
A központinak nevezett legnagyobb létesítmény a Vámház mellett, a volt Sóház helyén épült. Az épületet 1897-ben adták át, ekkor léphettek be az első vásárlók. Budapest világvárossá válásában nagy szerepet játszott a Vásárcsarnok, amely tisztaságban és szervezettségben is felvette a versenyt a világ más hasonló épületeivel.

A helyzet pedig azóta sem változott. Ha belépsz a Duna partjához közel fekvő hatalmas csarnokba, téged is garantáltan magával ragad majd a forgatag, a kedves árusok portékája, hiszen itt nemcsak élelmiszereket, hanem például szuveníreket is vásárolhatsz.

Ha pedig pihenni vágysz, akkor sincs nagy baj, mert egy finom kávé és a frissen sütött lángos mellett szusszanhatsz egyet, mielőtt továbbindulnál.

Központi Vásárcsarnok
Cím: 1093 Budapest, Fővám tér 1-3.

Pál-völgyi barlang

Pesthidegkutat Óbudával két hegy közé szorult, megkapó természeti szépségű szurdokvölgy köti össze. Ez a Szép-völgy, aminek az alsó, Duna felőli szakasza külön nevet is kiérdemelt: Pál-völgy. A megkülönböztető figyelem 1904-ben vetült ide, mikor is az itteni kőfejtőben a munka során egy barlang tárult fel.

Az azóta elhagyott munkaterületről négy – ebből kettő befalazott – bejárat vezet a barlangok rendszeréhez. Az ötszáz méternél is hosszabb, a közönség számára is hozzáférhetővé tett, villanyvilágítású részhez tartozik a hely nagy látványossága, a kiváló akusztikájú színházterem és a tekintélyes belmagasságú, Meseországnak nevezett cseppkőfolyosó, amitől biztosan eláll majd a lélegzeted.

Pál-völgyi barlang
Cím: 1025 Budapest, Szépvölgyi út 162.
Telefon: 06(1)325-9505
Weboldal »
A cikk a Magyarország 1000 csodája című könyv alapján készült.

Kaiser Ottó elhivatott képírója ennek a különös közép-kelet-európai tájnak, amelyet szülőföldünknek mondhatunk, és amelyet annyiféleképpen szeretünk.
402 helyszín: városok, falvak, tanyák, hegyek, folyók, tavak - Kaiser Ottó alig több mint egy év alatt bejárta, magába szívta, újraalkotta az olvasó számára. A képeiben is hasonló albumot pedig Papp Márió lírai hangulatú, rövid szövegei egészítik ki.

Kiadja az Alexandra Kiadó.
Ára 7990 forint.
A könyvet itt rendelheted meg »
Ezt is szeretjük