Budapest leghíresebb színházai
Nézd meg a főváros legismertebb színházait!

Dia

	Nemzeti Színház	A Nemzeti Színház - szabadtéri színpaddal együtt - 20.844 m2-es új épületét 2002-ben adták át. A lenyűgöző luxuskivitelű épület Siklós Mária építész tervei alapján készült. A színház társulatához jelenleg olyan neves színészek tartoznak, mint Garas Dezső, László Zsolt vagy Kulka János.	Kép forrása: www.orszagalbum.hu

Nemzeti Színház

A Nemzeti Színház - szabadtéri színpaddal együtt - 20.844 m2-es új épületét 2002-ben adták át. A lenyűgöző luxuskivitelű épület Siklós Mária építész tervei alapján készült. A színház társulatához jelenleg olyan neves színészek tartoznak, mint Garas Dezső, László Zsolt vagy Kulka János.

Kép forrása: www.orszagalbum.hu

Dia

 	Karinthy Színház  	A színház önálló vállalkozásként indult a rendszerváltás előtt. Nevéhez hűen rendszeresen játszik Karinthy műveket: Tanár úr,  kérem!, Mennyei riport, Lepketánc, Bűvös szék. Fő céluknak tekintik, hogy közönségüket új művészi kalandra, magvasabb mondandók felé tereljék - színvonalas és széles repertoárjuk segítségével.

Karinthy Színház

A színház önálló vállalkozásként indult a rendszerváltás előtt. Nevéhez hűen rendszeresen játszik Karinthy műveket: Tanár úr,  kérem!, Mennyei riport, Lepketánc, Bűvös szék. Fő céluknak tekintik, hogy közönségüket új művészi kalandra, magvasabb mondandók felé tereljék - színvonalas és széles repertoárjuk segítségével.

Dia

	Thália Színház	A Thália Színház otthona 1995. óta a Nagymező utca. A 2010-11-es évadban olyan darabokat mutatnak be, mint a Gothár Péter által rendezett Excelsior!, Rudolf Péter és Nagy-Kálózy Eszter főszereplésével Peter és Jerry, vagy éppen Csáth Géza híres művét: az Egy elmebeteg nő naplóját.	Kapcsolódó ajánló:	A kolonc »

Thália Színház

A Thália Színház otthona 1995. óta a Nagymező utca. A 2010-11-es évadban olyan darabokat mutatnak be, mint a Gothár Péter által rendezett Excelsior!, Rudolf Péter és Nagy-Kálózy Eszter főszereplésével Peter és Jerry, vagy éppen Csáth Géza híres művét: az Egy elmebeteg nő naplóját.

Kapcsolódó ajánló:
A kolonc »

Dia

	Bárka Színház	A budapesti Bárka Színház 1996-ban nyitotta meg kapuit. Épülete műemlék jellegű: még a század elején az itt működő Ludovika vívótermeként funkcionált. A színház állandó színésztársulata 17 fő: olyan ismert művészek játszanak itt, mint Kálid Artúr, Mucsi Zoltán vagy Seress Zoltán.

Bárka Színház

A budapesti Bárka Színház 1996-ban nyitotta meg kapuit. Épülete műemlék jellegű: még a század elején az itt működő Ludovika vívótermeként funkcionált. A színház állandó színésztársulata 17 fő: olyan ismert művészek játszanak itt, mint Kálid Artúr, Mucsi Zoltán vagy Seress Zoltán.

Dia

	Vígszínház	A 19-20. század fordulóján rohamos tempóban fejlődő fővárosban mindössze egy év alatt épült fel az impozáns Vígszínház. Jelenleg három játszóhelyén esténként 1700 néző foglal, foglalhat helyet. Ez a 2009-10-es évadban több mint 350.000 látogatót jelentett. Társaulatához olyan neves művészek tartoznak, mint Kern András Bárdy György vagy Halász Judit.

Vígszínház

A 19-20. század fordulóján rohamos tempóban fejlődő fővárosban mindössze egy év alatt épült fel az impozáns Vígszínház. Jelenleg három játszóhelyén esténként 1700 néző foglal, foglalhat helyet. Ez a 2009-10-es évadban több mint 350.000 látogatót jelentett. Társaulatához olyan neves művészek tartoznak, mint Kern András Bárdy György vagy Halász Judit.

Dia

 	Várszínház  	A Nemzeti Táncszínháznak 2001. óta a Budai Vár Várszínháza ad otthont. A patinás, történelmi hangulatú épületben az előadások mellett megjelentek a társművészetek is. Így a Nemzeti Táncszínház Galériájában magyar képzőművészek időszakos kiállításait láthatod, míg a Kerengő Galériában fotókiállításokat tekinthetsz meg.  	Kapcsolódó ajánló: 	Nagyidai cigányok »  	Fotó: Dusa Gábor

Várszínház

A Nemzeti Táncszínháznak 2001. óta a Budai Vár Várszínháza ad otthont. A patinás, történelmi hangulatú épületben az előadások mellett megjelentek a társművészetek is. Így a Nemzeti Táncszínház Galériájában magyar képzőművészek időszakos kiállításait láthatod, míg a Kerengő Galériában fotókiállításokat tekinthetsz meg.

Kapcsolódó ajánló:
Nagyidai cigányok »

Fotó: Dusa Gábor

Dia

	Budapesti Operettszínház	A Fővárosi Operettszínház 1923-ban nyitotta meg kapuit. Működését olyan legendás hírű művészek fémjelezték, mint Honthy Hanna, Feleki Kamill vagy Latabár Kálmán. Az azóta eltelt évtizedek pedig csak tovább öregbítették az intézmény hírnevét. Operett és musical előadásaival rendszeresen vendégszerepel Európa különböző színházaiban és fesztiváljain.

Budapesti Operettszínház

A Fővárosi Operettszínház 1923-ban nyitotta meg kapuit. Működését olyan legendás hírű művészek fémjelezték, mint Honthy Hanna, Feleki Kamill vagy Latabár Kálmán. Az azóta eltelt évtizedek pedig csak tovább öregbítették az intézmény hírnevét. Operett és musical előadásaival rendszeresen vendégszerepel Európa különböző színházaiban és fesztiváljain.

Dia

	József Attila Színház	József Attila Színház épülete eredetileg művelődési háznak készült, önálló színházként 1956. szeptemberében nyílt meg a Váci úton. Napjainkban olyan sikeres darabok bemutatójának színhelye, mint a Hámos György–Ruttkay Zsófia által megalkotott - retrovígjáték, - Mici néni két élete, vagy Szálinger Balázs meséje, A tiszta méz.

József Attila Színház

József Attila Színház épülete eredetileg művelődési háznak készült, önálló színházként 1956. szeptemberében nyílt meg a Váci úton. Napjainkban olyan sikeres darabok bemutatójának színhelye, mint a Hámos György–Ruttkay Zsófia által megalkotott - retrovígjáték, - Mici néni két élete, vagy Szálinger Balázs meséje, A tiszta méz.

Dia

 	Magyar Állami Operaház  	Az Andrássy út 22. szám alatt található hazánk egyetlen nagylétszámú, kifejezetten operákra, balettekre szakosodott színháza. A patinás épület megnyitására már a XIX. század végén sor került - ekkor még a Magyar Királyi Operaház nevet viselte. 2011-ben olyan világhírű művek bemutatójának ad otthont, mint a Excelsior! vagy Verdi Machbet-je.  	Fotó: Éder Vera

Magyar Állami Operaház

Az Andrássy út 22. szám alatt található hazánk egyetlen nagylétszámú, kifejezetten operákra, balettekre szakosodott színháza. A patinás épület megnyitására már a XIX. század végén sor került - ekkor még a Magyar Királyi Operaház nevet viselte. 2011-ben olyan világhírű művek bemutatójának ad otthont, mint a Excelsior! vagy Verdi Machbet-je.

Fotó: Éder Vera

Dia

	Madách Színház	A múlt század során több színházi vállalkozás is alakult a fővárosban Madách néven. A II. világháborút követően jött létre napjaink Madách Színháza és 1961-ben került mai helyére, az Erzsébet körút 29-33. szám alá.	Fotó: Terbócs Attila

Madách Színház

A múlt század során több színházi vállalkozás is alakult a fővárosban Madách néven. A II. világháborút követően jött létre napjaink Madách Színháza és 1961-ben került mai helyére, az Erzsébet körút 29-33. szám alá.

Fotó: Terbócs Attila

Dia

	Centrál Színház	A Centrál Színháznak a VI. kerületi Révay utca ad otthont. Megalakulása óta a korszerűség és az igényes szórakoztatás volt kitűzött célja, mely egy teljesen új színház felépítéséhez vezetett. Társulatához olyan nagy nevek tartoznak, mint Rudolof Péter, Básti Juli vagy Haumann Péter.	Kapcsolódó ajánló:	Őrültekháza a Centrál Színházban! »

Centrál Színház

A Centrál Színháznak a VI. kerületi Révay utca ad otthont. Megalakulása óta a korszerűség és az igényes szórakoztatás volt kitűzött célja, mely egy teljesen új színház felépítéséhez vezetett. Társulatához olyan nagy nevek tartoznak, mint Rudolof Péter, Básti Juli vagy Haumann Péter.

Kapcsolódó ajánló:
Őrültekháza a Centrál Színházban! »

Dia

	Új Színház	Budapest Szívében, az Opera és a volt Balettintézet szomszédságában áll az Új Színház épülete. Húsz színészük között a magyar színjátszás meghatározó egyéniségei és a pályájukat éppen most kezdők is vannak. Műsorukon klasszikus és kortárs, magyar és külföldi művek egyaránt szerepelnek. Műfaji besorolását tekintve előadások között megtalálhatók a komédia, tragédia, abszurd és gyerekszínházi produkciók is.

Új Színház

Budapest Szívében, az Opera és a volt Balettintézet szomszédságában áll az Új Színház épülete. Húsz színészük között a magyar színjátszás meghatározó egyéniségei és a pályájukat éppen most kezdők is vannak. Műsorukon klasszikus és kortárs, magyar és külföldi művek egyaránt szerepelnek. Műfaji besorolását tekintve előadások között megtalálhatók a komédia, tragédia, abszurd és gyerekszínházi produkciók is.

Dia

	Merlin Színház	Az V. kerületi MERLiN az a hely, ahol a tágan értelmezett kultúra minden területe megjelenik. A MERLiN az angol nyelvű színjátszás, a külföldi és a vidéki vendégjátékok, a színházi kísérletek iránt érdeklődők, és a világról felelősen gondolkodók találkozóhelye.	Fotó: www.orszagalbum.hu

Merlin Színház

Az V. kerületi MERLiN az a hely, ahol a tágan értelmezett kultúra minden területe megjelenik. A MERLiN az angol nyelvű színjátszás, a külföldi és a vidéki vendégjátékok, a színházi kísérletek iránt érdeklődők, és a világról felelősen gondolkodók találkozóhelye.

Fotó: www.orszagalbum.hu

Dia

	Játékszín	A színházat a VI. kerületi Teréz körút 48. szám alatt találod. Az aprócska Játékszín színpadán olyan neves színészek játszanak estéről estére, mint Hernádi Judit, Gálvölgyi János vagy Balázsovits Edit.	Kapcsolódó cikk:	Balázsovits Edit Julia Roberts szerepében »

Játékszín

A színházat a VI. kerületi Teréz körút 48. szám alatt találod. Az aprócska Játékszín színpadán olyan neves színészek játszanak estéről estére, mint Hernádi Judit, Gálvölgyi János vagy Balázsovits Edit.

Kapcsolódó cikk:
Balázsovits Edit Julia Roberts szerepében »

Ezt is szeretjük
Szerző: Horváth Eszter
Fotó: