300 ezer forintot érnek a régi fotók Budapestről: családi albumokból kerültek elő
Kiállítás nyílt a 20. századi fotókból, amelyek Budapest romantikáját mutatják be.

szabadsag-hid
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Budapest romantikája címmel fotókiállítás nyílt a Városliget Caféban. A tárlat koncepciója, hogy sosem látott és publikált képeket mutat be a 20. századból, melyek a főváros romantikus báját, új arcát mutatják be. A látogatók elsőként tekinthetnek bele az eddig családi fotóalbumokban, titkos fiókokban megbúvó régi, családi képek világába.

A főváros romantikus karakterét ábrázoló, illetve egyéni, családi történeteket elregélő képek alkotják a kiállítást. A Margitszigeten vőlegényének pózoló fiatal nő, a Városligeti-tó felett a korlátba kapaszkodó bájos kislány, a Gellért-hegyről letekintő karcsú női alak, egy pusztához hasonló, mégis budapesti tájon áthaladó villamos szokatlan képe gémeskúttal és pulival a háttérben - mind beavatja a nézőt a maga személyes történetébe.

A kiállításra pályázat útján érkeztek be a képek. A tárlat augusztus végéig várja a látogatókat. Bemutatásra kerülnek a legszínvonalasabb fotók, több mint 40 kép. A 20. században, annak bármely évtizedében készült fotókkal lehetett nevezni, egészen az 1990-es évvel bezárólag.  A fotókon megjelennek Budapest ikonikus helyszínei, a Gellért-hegy, a Hősök tere, a Vidámpark, a Városliget.

A zsűri által kiválasztott legjobb képeken szerepelnek kalapos dámák és keménykalapos urak, a Városliget tava és rajta evező fiatalok, hidak madártávlatból, kedves családi jelenetek, kislányok óriási masnival a hajukban a századelőről, fürdőben napozó fiatalok, ma már old timernek számító járművek, az adott korra jellemző öltözetek, városi és vidéki emberek, ma is működő intézmények több évtizeddel korábbi köntösben, és hosszasan lehetne még sorolni a témák sokaságát.

- Meglepően sok fénykép jött, és volt közöttük több telitalálat is. A zsűrizés pedig igazi élmény volt: mindhárman más szemmel néztük a fotókat, és mást kerestünk rajtuk, de az igazán jó képeken nem volt vita - mondta a zsűrizésről Zubreczki Dávid újságíró.

A pályázat nyertese Knoll Szilvia lett, aki így mutatta be a díjnyertes képet:

- A fotó címe A Gellért szálloda madártávlatból. A nagyapám készítette, és a nagyanyám látható rajta. Tudtommal 1959-ben készült a Gellért-hegyen, háttérben a Szabadság-híddal. A pályázatra egyébként több képet is beneveztem a nagyszüleim fotógyűjteményéből.

Nagypapám, a város turistája - ezt a címet is adhatnám képsorozatomnak. Csepelen éltek, és - mint a képekből is kitűnik - nagyon szerettek Budapest nevezetességeihez ellátogatni. Nagypapámra jellemző volt, hogy minden ilyen kiruccanásra elvitte a fényképezőgépét, és rengeteg képet készített a tájról és a kirándulópartnereiről. Hobbiként tekintett a fotózásra, így nem meglepő módon sokat foglalkozott a képek beállításával és megkomponálásával, tagja volt egy fotóklubnak is.

Dr. Saly Noémi muzeológus így nyilatkozott arról, hogy miért erre a képre esett a zsűri választása:

- Úgy találtuk, hogy a kiírás két kulcsszavának - vagyis Budapest és romantika - ez felelt meg a legjobban. Látszik rajta a város, emblematikus a helyszín, van egy helyes fiatal lány, a fényképezőgép mögött alighanem egy fiú.

Simonovics Ildikó, PhD, divattörténész, muzeológus hozzátette:

- Egyszerűen nekem ez a felvétel szerelem volt első látásra. Gyönyörű, ikonikus helyszín, filmszerű kompozíció, a hölgy részéről keresetlen, mégis nagyon sikkes póz. Szerintem ez a kép tökéletesen egyesíti magában a pályázat hívószavait, Budapest és romantika.

A díjazottak

A pályázat győztese tehát Knoll Szilvia lett, második helyezettje Nagy Zsolt, harmadik helyezettje Kozák Albert fotóriporter. A zsűri különdíjasa lett Kovásznai Nóra, valamint a díjnyertesek közül Knoll Szilvia és Kozák Albert képei elhozhatták a zsűritagok személyes különdíjait is. A közönségdíjat Búsi Sándornak ítélték oda a legnagyobb közösségi oldal szavazói.

A kiosztott díjak értéke meghaladja a 300 ezer forintot. A kiállítás 2017. július 4-től tekinthető meg a Városliget Café teraszán egészen augusztus végéig. A tárlat természetesen nemcsak az étterem látogatói, hanem bármely érdeklődő számára megtekinthető, és szeretettel várja a romantikus Budapest után vágyódó látogatóit.

Főkép: Fortepan/Dobóczi Zsolt

Ezt is szeretjük