Botrányos népszavazási kezdeményezés, Kolontár, különadó
Heti összefoglaló
Tudd meg, mi történt a héten itthon és a határon túl.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A hét kétségtelenül a pénz és a munka világa körül forgott, kiderült, hogy a képviselőkre nem vonatkozik a "pofátlan végkielégítésekre" kivetett 98%-os adó, ahogy az is, hogy alkotmányellenes az indoklás nélküli elbocsátás, amit a Fidesz-KDNP vezetett be. Elkészült az LMP Kolontár-jelentése is, amelyben leszögezik: a bányafelügyelettől a MAL Zrt.-n át a jegyzőig mindenki felelős a katasztrófaért. A határon túli magyaroknak sem alakult jól a hét, Slota ismét támadásba lendült. Heti összefoglaló.

A hét talán legérdekesebb híre az volt, hogy a képviselőknek nem kell befizetni a végkielégítésekre vonatkozó 98%-os különadót. A törvény mindenkire vonatkozik, aki két-, illetve három és fél millió forint felett kapott pénzt, az országgyűlési képviselők viszont kivételnek bizonyultak.

Lázár János a botrány kirobbanása után tisztázta a helyzetet, mint mondta, törvényt módosítanak annak érdekében, hogy az egykori honatyák se úszhassák meg a fizetést.

Nemcsak emiatt főhetett a feje a kormánynak, az Alkotmánybíróság - Ab - ugyanis elkaszálta egyik döntésüket.

Az Ab határozatában megállapította, alkotmányellenes indoklás nélkül elbocsátani a köztisztviselőket, hiszen az indoklás nélküli felmentés lehetősége a köztisztviselők esetében is sérti a jogállamiság elvét, a munkához való jogot, a közhivatal viseléséhez való jogot, a bírósághoz fordulás jogát és az emberi méltósághoz való jogot is.

Szerdán nyilvánosságra hozták az LMP szakemberek bevonásával megírt úgynevezett Kolontár-jelentését, amely megnevezi a vörösiszap-katasztrófa felelőseit.

Eszerint a bányafelügyelettől a MAL Zrt.-n át a jegyzőig mindenki hibázott, még a kormány is. A katasztrófában tíz ember meghalt, és több százan maradtak otthon nélkül.

Határainkon kívül is zajlottak az események, Slota ismét támadást indított a magyarok ellen. A szélsőséges Szlovák Nemzeti Párt vezetője népszavazást kezdeményez annak érdekében, hogy Szlovákiában a szlovák legyen az egyetlen, kizárólagos hivatali nyelv.

Slotáék azután dobták be ötletüket, hogy a Híd magyar-szlovák párt azt kezdeményezte: a kisebbségi nyelvhasználati küszöböt az eddigi 20%-ról 15%-ra csökkentsék.

Ezt is szeretjük