Változások jönnek a borravalóban: erről minden magyarnak tudnia kell
Jelentős változásokat jelentettek be.
A szervizdíjat 12 százalékban maximalizálja a kormány, elkülönítve a borravalótól. A borravaló pedig közvetlenül a felszolgálóhoz kerül - idézi az Index a Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter sajtótájékoztatóján elhangzottakat.
Borravaló és szervizdíj változása
A kormány célja az új 14+2 pontos turisztikai akciótervvel, hogy a bürokráciacsökkentés mellett a turisztikai ágazat versenyképességét növelje, mondta el Nagy Márton.
A turisztikai akcióterv fontos elemei a készpénzmentes borravaló szabályozásának módosítása és a felszolgálási díj maximalizálása.
A jelenlegi szabályozás értelmében, ha a borravaló kifizetése például bankkártyával történik a szolgáltató pénztárába, akkor annak kifizetése a munkavállaló részére adó- és járulékköteles, miközben ha a felszolgáló közvetlenül kapja kézhez készpénz formájában, akkor adómentes bevétel, írja az Index.
Itt tehát a modern technológiák és a készpénzhasználat háttérbe szorulása a munkavállalókat negatív helyzetbe hozta, emiatt pedig a borravaló nem feltétlenül tudja elérni a célját.
Ezt a problémát igyekszik feloldani a mostani javaslat, amely elsősorban a felszolgálók számára jár majd kedvező hatással – fogalmazott a portálnak Molnár Dániel, a Makronóm Intézet szenior elemzője, akivel az új akcióterv hatásait elemezték.
Változások jönnek a felszolgálási díjjal kapcsolatban is. Ez a díj a köznyelvben sokszor kötelező borravalóként jelenik meg, de szabályozási szempontból eltér attól. A felszolgálási díj a vendéglátóhelyek számára jelent többletbevételt, amelyet a bérek fejlesztésére tudnak fordítani.
A tapasztalatok szerint ezzel a lehetőséggel a szolgáltatók egy része vissza is élt, a szervizdíjat nem kell feltüntetni például az étlapon az egyes ételek áraiban, elég azt csak az étlap alján
– mondta el Molnár Dániel.
Emiatt a ténylegesnél alacsonyabb árakkal tudják rávenni a nem tudatos vásárlókat a nagyobb költésre, akik csak akkor jönnek rá, hogy mennyibe került ténylegesen a vacsora a felszolgálási díjjal együtt, amikor kézhez kapják a számlát.
Ennek értéke akár 20 százalék is lehet, még abban az esetben is, ha csak elvitelre kértük az ételt, tényleges felszolgálás pedig nem is történt
– árulta el az elemző, aki szerint ez egy olyan mellékhatással is járt, hogy a szervizdíj miatt a fogyasztók már nem adtak borravalót, amely így a munkavállalók helyzetét is rontotta.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
A felszolgálási díj maximalizálása fogyasztói szempontból árcsökkenéssel járhat. A piaci verseny miatt nem valószínű, hogy a vendéglátóhelyek erre áremeléssel fognak reagálni, inkább kénytelenek lesznek lenyelni a bevételkiesést, így előnybe kerülnek azok a helyek, amelyek kevéssé éltek vissza a felszolgálási díjjal.
Az alacsonyabb díj várhatóan arra ösztönzi majd a vendégeket, hogy több borravalót adjanak, ami javíthat a munkavállalók helyzetén.
Hátborzongató SMS-t kapott a nő, miközben a reptéren várakozott: ez állt benne
Nem hitt a szemének a nő, amikor meglátta az üzenetet!
ElolvasomKépek: Getty Images Hungary
OLVASD EL EZT IS!