Változások jönnek a borravalóban: erről minden magyarnak tudnia kell

Jelentős változásokat jelentettek be.

Borravaló és szervizdíj változása
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A szervizdíjat 12 százalékban maximalizálja a kormány, elkülönítve a borravalótól. A borravaló pedig közvetlenül a felszolgálóhoz kerül - idézi az Index a Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter sajtótájékoztatóján elhangzottakat.

Borravaló és szervizdíj változása

A kormány célja az új 14+2 pontos turisztikai akciótervvel, hogy a bürokráciacsökkentés mellett a turisztikai ágazat versenyképességét növelje, mondta el Nagy Márton. 

A turisztikai akcióterv fontos elemei a készpénzmentes borravaló szabályozásának módosítása és a felszolgálási díj maximalizálása.

A jelenlegi szabályozás értelmében, ha a borravaló kifizetése például bankkártyával történik a szolgáltató pénztárába, akkor annak kifizetése a munkavállaló részére adó- és járulékköteles, miközben ha a felszolgáló közvetlenül kapja kézhez készpénz formájában, akkor adómentes bevétel, írja az Index.

Itt tehát a modern technológiák és a készpénzhasználat háttérbe szorulása a munkavállalókat negatív helyzetbe hozta, emiatt pedig a borravaló nem feltétlenül tudja elérni a célját.

GettyImages-1407950100
Fotó: Grace Cary / Getty Images Hungary

Ezt a problémát igyekszik feloldani a mostani javaslat, amely elsősorban a felszolgálók számára jár majd kedvező hatással – fogalmazott a portálnak Molnár Dániel, a Makronóm Intézet szenior elemzője, akivel az új akcióterv hatásait elemezték. 

Változások jönnek a felszolgálási díjjal kapcsolatban is. Ez a díj a köznyelvben sokszor kötelező borravalóként jelenik meg, de szabályozási szempontból eltér attól. A felszolgálási díj a vendéglátóhelyek számára jelent többletbevételt, amelyet a bérek fejlesztésére tudnak fordítani. 

A tapasztalatok szerint ezzel a lehetőséggel a szolgáltatók egy része vissza is élt, a szervizdíjat nem kell feltüntetni például az étlapon az egyes ételek áraiban, elég azt csak az étlap alján

– mondta el Molnár Dániel.

Emiatt a ténylegesnél alacsonyabb árakkal tudják rávenni a nem tudatos vásárlókat a nagyobb költésre, akik csak akkor jönnek rá, hogy mennyibe került ténylegesen a vacsora a felszolgálási díjjal együtt, amikor kézhez kapják a számlát. 

Ennek értéke akár 20 százalék is lehet, még abban az esetben is, ha csak elvitelre kértük az ételt, tényleges felszolgálás pedig nem is történt

– árulta el az elemző, aki szerint ez egy olyan mellékhatással is járt, hogy a szervizdíj miatt a fogyasztók már nem adtak borravalót, amely így a munkavállalók helyzetét is rontotta.

A cikk az ajánló után folytatódik

Tényleg a mesterséges intelligencia irányít mindent 20 év múlva?

Ha kíváncsi vagy, hogyan formálja át a mesterséges intelligencia az életünket mindezt könnyed, szórakoztató és közérthető módon megközelítve, akkor gyere el előadásunkra, ahol Szily Nóra vendége Rab Árpád trend- és jövőkutató lesz. Az előadás során kiderül, milyen szerepe van a mesterséges intelligenciának a mindennapjainkban, és hogyan alakíthatja a jövőnket. Gyere el, és tudd meg, mit hoz a jövő!

További részletek: feminaklub.hu/

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. október 24. 18 óra

Helyszín: MOM Kulturális Központ

Promóció

A felszolgálási díj maximalizálása fogyasztói szempontból árcsökkenéssel járhat. A piaci verseny miatt nem valószínű, hogy a vendéglátóhelyek erre áremeléssel fognak reagálni, inkább kénytelenek lesznek lenyelni a bevételkiesést, így előnybe kerülnek azok a helyek, amelyek kevéssé éltek vissza a felszolgálási díjjal. 

Az alacsonyabb díj várhatóan arra ösztönzi majd a vendégeket, hogy több borravalót adjanak, ami javíthat a munkavállalók helyzetén.

Hátborzongató SMS-t kapott a nő, miközben a reptéren várakozott: ez állt benne

Nem hitt a szemének a nő, amikor meglátta az üzenetet!

Elolvasom

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük