Bombák lassítják az építkezéseket Budapesten
Elképesztő dolgok vannak a földben
Katonák maradványait is sűrűn kiforgatják a munkagépek.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ahhoz már hozzászoktunk, hogy néhány havonta lezárnak egy-egy városrészt, mert az éppen ott zajló építési munkák közben világháborús gránátokra, bombákra bukkannak a dolgozók. Mostanában azonban nemcsak veszélyes robbanótestek miatt állnak le az építkezések napokra, hanem emberi maradványok miatt is.

A Honvédelmi Minisztérium szerint az utóbbi másfél évben több mint ötszáz, a II. világháborúban harcoló katona földi maradványait exhumálták és temették újra. Idén októberben már tíz hősi halott - magyar, német és szovjet katona - csontvázára bukkantak.

Főleg Budán, ahol jelenleg is tartanak a fonódó villamoshálózat építési munkái: a Margit híd budai hídfőjénél nemrég egy gránát társaságában találtak emberi maradványokat. A Sasadi úton három egyéni és egy tömegsírt ástak ki véletlenül, összesen 12 katona tetemével, korábban pedig a Széll Kálmán téren kerültek elő katonák csontvázai.

Tisztességgel eltemetik a csontokat

Az így talált emberi maradványokról egyébként a minisztérium gondoskodik: ha meg lehet állapítani a személyazonosságot, felveszik a kapcsolatot a társszervekkel és a hozzátartozókkal, vagy eltemetik a maradványokat valamelyik katonai temetőben.

Az építési munkákat ilyenkor általában felfüggesztik, amíg a csontvázakat azonosítják és elszállítják a helyszínről.

A földben talált bombákkal szemben mindig nagyon óvatosan járnak el a tűzszerészek és a katasztrófavédők, hiszen sohasem lehet tudni, mire lenne még képes egy 70 éve a földben lapuló robbanószerkezet.

Ezek a gránátok sokszor nem is jönnek rosszul az építési vállalkozóknak - különösen akkor nem, ha csúszni látszik egy-egy munka. Ilyenkor ugyanis vis major helyzet miatt hosszabb időre is leállhat az építkezés, ezzel pedig időt lehet nyerni, kötbérezés nélkül. 

A Duna medre kész lőszerraktár

Budapesten az elmúlt három évtizedben - amióta a mélygarázsokat elkezdték építeni - kétezer tonna robbanótestet ártalmatlanítottak a tűzszerészek, és nem kizárt, hogy ez még vagy száz évig így lesz, annyi fel nem robbant akna, gránát és bomba lehet még a főváros földjében és a Duna medrében.

A Duna budapesti szakaszán - a hidak bombázása miatt - annyi a robbanóanyag a vízben, hogy abból a szakemberek szerint gond nélkül fel lehetne szerelni egy hadsereget. Csakhogy a folyómederből véletlenül ritkán kerülnek elő robbanótestek, a Duna mentesítése pedig súlyos milliókba kerülne, amelyre viszont nincs pénz.

Fotók: MTI/Szigetváry Zsolt, Marjai János

Ezt is szeretjük