Pénzbüntetéseket osztogat Kövér László
Botrányos ügyek a Parlamentben
A házelnök él az év elején bevezetett bírságolás lehetőségével.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Két független országgyűlési képviselő, Karácsony Gergely és Szilágyi Péter az eddigi legmagasabb bírságot kapták Kövér László parlamenti elnöktől.

Kövér László, fotó: MTI - Kovács Tamás

Kövér László házelnök május 6-án döntött úgy, hogy a legmagasabb bírságot szabja ki a képviselőkre, tehát Karácsony Gergelyt 50 ezer, Szilágyi Pétert  185 520 forintra büntette. Ez utóbbi Szilágyi tiszteletdíjának egyharmadát teszi ki, akinek a bírságát az elnök azzal magyarázta, hogy a Ház jegyzőjeként sokkal nagyobb felelősséggel tartozik. Kövér szerint magatartásukkal súlyosan sértették az Országgyűlés rendjét.

Ezért kaptak bírságot

A Párbeszéd Magyarországért két képviselője egy Loptok, csaltok, hazudtok! táblával jelent meg Cséfalvay Zoltán nemzetgazdasági államtitkár beszéde közben. A tábla a trafikpályázatok és a közérdekű adatok kiadásának változására vonatkozott, és nem mellesleg egy Fidesz-logó díszelgett a hátterében. Miután a táblát a felszólítás ellenére sem vitték ki a teremből, a terembiztosok gondoskodtak az eltávolításáról.

Az egyik képviselő, Karácsony Gergely azt nyilatkozta az ügyben, hogy a kinyilvánított vélemény miatt nem büntethető, így minden jogi lehetőséget kihasznál majd az igazuk érvényesítése érdekében, majd hozzátette: - Ez nem a büntetés összege miatt lényeges, hanem, mert szimbolikus ügyről van szó, és elfogadhatatlan, ha már a parlamentben sem lehet kimondani az igazságot.

Bírságok sorozata indul?

A parlamentben 2013. január 1. óta lehet pénzbírsággal büntetni a képviselőket. Ezt Kövér meglehetősen hamar kihasználta, amikor március közepén 131 ezer forint bírságot szabott ki Szanyi Tibor MSZP-s képviselőre, miután interpellációja után középső ujját felmutatva intett be a Jobbik-frakciónak. Ez az összeg Szanyi havi bruttó 394 ezer forintos tiszteletdíjának a harmada. Az Országgyűlésnek ez volt az első pénzbírsága. A múlt heti táblamutogatás a kormánypárti képviselők körében nagy felháborodást keltett, így a második lett a sorban. Szanyi Tibor egyébként esélyes lett volna megkapni a harmadikat, de azt maga Kövér László akadályozta meg. A pénzbírságot a kormánypártok és a Jobbik szavazta meg annak idején, míg az MSZP és a független képviselők többsége nem támogatta a javaslatot.

Egyéb botrányok a parlamentben

A közel egy évvel ezelőtti parlamenti botrány a tiszaeszlári vérvád említése volt Baráth Zsolt Jobbikos képviselő által. A történet még 1882-re nyúlik vissza, amikor egy cselédlány, Solymosi Eszter holttestét megtalálták. Ekkor a nyírségi falu lakossága meghurcolta a Tisza-menti település zsidóit, azzal gyanúsítva őket, hogy rituális gyilkosságot követtek el. Az ügy hatalmas vihart kavart, egyben megerősítve a magyarországi antiszemitizmust. Végül bebizonyosodott, hogy a vád hamis, Baráth Zsolt mégis úgy emlegette a történetet, mintha az igazság még mindig nem derült volna ki.

Helyreigazítás

Cikkünkben korábban tévesen állítottuk, hogy Baráth Zsolt jobbikos képviselő pere jelenleg is folyamatban van, ugyanis a Központi Nyomozó Főügyészség 2012. szeptember 12-én kelt határozatában megszüntette az eljárást.

A jobbikos képviselő beszéde általános felháborodást keltett, azonnali etikai bizottság elé állítását javasolta az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség, az LMP és az MSZP. Az ügy miatt Köves Slomó, a hitközség elnöke feljelentést tett, így a Központi Nyomozó Főügyészség nyomozást rendelt el közösség elleni izgatás gyanúja miatt.

Ezt is szeretjük