Mától milliós bírság várhat arra, aki elhanyagolja a kertjét

Helikopterről is ellenőrzik a kerteket, nincs kibúvó. Elő a fűnyíróval, mielőtt jön a bírság!

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A kert otthon és a nyaralóban is a legjobb dolog nyáron, azonban nem szabad elfeledkezni arról, hogy ebben az időszakban komoly felelősség is. Mától bíráságot szabhatnak ki arra, aki nem gondoskodik megfelelően a tulajdonában lévő kertről vagy telekről. Már helikopterről is figyelhetik, hogy minden rendben van-e.

Ideje körülnézni, és kigyomlálni az esetlegesen előforduló parlagfüvet. Amennyiben ennek valaki nem tesz eleget, mától, azaz július 1-jétől már bírsággal sújtható.

A parlagfű elleni védekezésről még 2008-ban született törvény, amely kimondja, hogy a földhasználó köteles az adott év június 30-ig az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig fenntartani.

Amennyiben ezt valaki elmulasztja, a hatóág kényszerkaszálást rendelhet el a területen, illetve egészen magas bírságokat is kiszabhat. A törvény szerint a büntetés alsó határa 15 ezer forint, de akár 5 millió forintig is terjedhet.

A bírság mértéke a fertőzöttség szintjétől függ, de lakott területen belül általában nagyobb bírságot szabnak ki, mivel itt fokozottabban veszélyezteti a helyben élők egészségét a virágzó gyomnövény. Kényszerkaszálás esetén ráadásul az intézkedés összes költségét a földhasználóval fizettetik meg.

Az ellenőrzést minden esetben a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal - NÉBIH - végzi. A Pénzcentrumnak korábban elárulta a hivatal, hogy idén már helikopterről is ellenőrzik a gyanús telkeket.

Szenvedélyeink fogságában - Az addikció és a kontrollvesztés pszichológiája

A Femina Klub júniusi vendége Dr. Zacher Gábor toxikológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között a kultúránkban hangsúlyosan jelen lévő függőségek kérdéseiről beszélget.

Zacher Gábor szerint, ha saját magunk elé tükröt tartunk, akkor 4-5 függőséget mindenki fel tudna sorolni. Igaz ez?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. június 5. 18 óra

Helyszín: József Attila Színház

Promóció

A NÉBIH javaslata egyébként semmi ördöngösséget nem tartalmaz, ami a parlagfű-mentesítést illeti. Egy sima udvaron mindössze annyi a teendő, hogy időnként fűnyíróval végig kell menni rajta.

A NÉBIH fenntart egy online bejelentő felületet is, ahol bárki jelezheti, ha valahol virágzó parlagfűvel találkozik, legyen az köz- vagy magánterület. A felületen nem kell a pontos címet sem ismerni, a területet egy térképen is meg lehet jelölni.

Ezt is szeretjük