Kiderült, mit rejt a legrégebbi bibliai tekercs
45 év után sikerült megfejteni
Mit rejt az 1500 éves, égett tekercsmaradvány?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A kumráni tekercsek után a legrégebbi fennmaradt bibliai részletet rejtette az izraeli Ejn Gediben talált 1500 éves, égett tekercsmaradvány, amelyet CT-vizsgálattal fejtettek meg - írta a Háárec izraeli újság.

Az Izraeli Régészeti Hatóság szakemberei feltárták az utóbbi néhány hétben egy Kr. u. 6. században írt, de égése miatt mostanáig olvashatatlan tekercsmaradvány szövegét.

Mit rejt a tekercs?

Az 5 centiméteres tekercsmaradványt 45 évvel ezelőtt találtak a Holt-tenger melletti Ejn Gediben, egy zsinagóga romjai közt. Az írás Mózes harmadik könyvének, a Leviták könyvének kezdő sorait tartalmazza, amelyről így kiderült, hogy az 1947-ben megtalált, a Kr. e. 2. és az Kr. u. 1. század között készült kumráni tekercsek után a legrégebbi eddig fellelt bibliai részlet.

Jeruzsálemben Miri Regev izraeli kulturális és sportminiszter, valamint a régészeti hatóság elnökének jelenlétében tartott sajtótájékoztatón ismertették a szenzációs felfedezést a múlt héten.

Az Ejn Gediben lévő 6. századi zsinagóga nyomait a hatvanas években tárták fel a régészek, akik megállapították, hogy az épület egy 6. századi tűzben égett le a Szentföld bizánci korszakának végén. Az egykori település lakói a tűzvész után nem tértek többé vissza, sorsára hagyták a korabeli megégett tóratekercseket, az ott talált bronzlámpást és 3500 pénzérmét is.

CT-vel vizsgálták

A kutatást végző Szefi Porát professzor szerint vagy korabeli beduin törzsek csaphattak le a településre, vagy a bizánci hatóságokkal kerültek összetűzésbe az egykori falu lakói. A porig égett romok között egy tóraszekrényt is találtak, benne pedig a megégett tekercset, amelyet a Jeruzsálemi Izrael Múzeum régi iratokat kezelő laboratóriumába szállítottak.

A múzeum műhelyében az utóbbi években új módszereket is bevetettek az eddig olvashatatlan szövegek tanulmányozására, átvilágítására, megfejtésére. Az Ejn Gediben talált tekercset egy modern mikro-CT-vel vizsgálták meg, amit általában egerekkel végzett kísérleteknél alkalmaznak.

Az eredményeket elküldték az amerikai Kentucky Egyetemen dolgozó Brent Seales professzorhoz, aki a képek olvasásához különleges módszert dolgozott ki, ezzel tette láthatóvá az egykori szöveget: a Leviták könyvének első nyolc szakaszát.

A frissen megfejtett Ejn Gedi-szöveg első tanulmányozásából kiderült, hogy nincs lényegi különbség a hatodik századi és a ma ismert bibliai rész között.
További, hasonló állapotban talált ősi iratok tanulmányozását tervezik a jövőben a legújabb tudományos módszerekkel - közölte a Júdeai-sivatagban talált tekercsekért felelős Pnina Sor.

Ezt is szeretjük