Képeken egy több évtizedes rabság története
Máig feldolgozhatatlan
A berlini falat 24 évvel ezelőtt kezdték lebontani.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A berlini fal a Nyugat-Berlint körülvevő határépítmény volt Kelet-Berlin és az NDK területén 1961-től, nem hivatalosan 1989-ig. A kettéosztott város a hidegháború alatt Európa megosztottságának fő szimbóluma volt. A falat 24 évvel ezelőtt, 1990. június 13-án kezdték el hivatalosan is lebontani, ami a hidegháború befejeződésének emblematikus dátuma.

Berlin keleti és nyugati részét 1961. augusztus 13-án szögesdróttal választották el egymástól, amit később a betonból épült, védelmi zónákkal határolt fal váltott fel. A nyugati hatalmak rátették a kezüket Berlin területének több mint a felére, majd 1945-től egyre élesedő különbség alakult ki Amerika és Szovjetunió között.  Ennek következtében alakult ki az NDK és az NSZK.

Az NDK területén jellemzően rossz életkörülmények uralkodtak, és a hatalom keményebben lépett fel a sztálinizmus kiépítése érdekében. Az NSZK területén ehhez képest nőtt az életszínvonal, és liberalizmus alakult ki. Emiatt 1946 és 1960 között az NDK 17 millió lakosából 2,6 millió települt a nyugati területre.

Az NDK helyzete a nyolcvanas években kezdett romlani, ami az évtized végén tömeges demonstrációkhoz vezetett. Akkora tömegek érkeztek a határhoz, hogy kénytelenek voltak átengedni az embereket. Pár nap múlva újabb tömegek érkeztek a falhoz, és csákánnyal, vésővel és puszta kézzel estek neki. A berlini falat hivatalosan 1990. június 13-án kezdték lebontani.

Ferihegy a kezdetekben

Idén 63 éve, hogy az utazóközönség számára felavatták a ma már Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret. Nézd meg, hogyan alakult Ferihegy sorsa az elmúlt 63 évben!

Ezt is szeretjük