Béren kívüli juttatások: ezeket igényelheted az idén

A juttatások rendszere átalakult. Nézd meg, miből válogathatsz a 2012-es cafeteria-rendszerben.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Jelentősen átgyúrták idén a cafeteria-rendszert: átalakultak a munkáltatókat terhelő költségek, miközben megváltozott a felhasználási lehetőségek köre is. A béren kívüli pluszok 2012-ben drágábbak lesznek, mint tavaly, de a cégek még idén is spórolhatnak, és a dolgozók is kihasználhatják a cafeteria előnyeit.

A juttatási elemek bővültek, ám január 1-jétől már meg kell fizetni utánuk a 10%-os egészségügyi hozzájárulást. Tavaly októbertől kikerült a rendszerből az üdülési csekk, idén januártól pedig az internethasználat. Íme, a részletek.

Új szabályozás

2012-ben a kedvező adózású béren kívüli juttatások esetében, az eddigiekhez hasonlóan, a juttatás értékének 1,19-szerese után kell 16% adót fizetni, így 19,04% adóval kell számolni.

Változás viszont, hogy a kedvező adózású béren kívüli juttatásokra idén plusz 10% eho-fizetési kötelezettség is terhelődik, amelyet szintén a juttatás értékének 1,19-szeres értéke alapján kell számolni.

Így a kedvező adózású juttatások összes közterhe 30,94%. Az egyes juttatások egyéni kerete mellett együtt is figyelni kell a kiadott összértéket, hogy az ne lépje túl az éves 500 ezer forintos keretet.

E keret feletti kifizetés esetén ugyanis a meghaladó rész 1,19-szerese után 27%-os egészségügyi hozzájárulást is kell fizetni.

Az idén a béren kívüli juttatások közé tartozik az Erzsébet-utalvány. illetve a munkahelyi étkeztetés, a Széchenyi Pihenő Kártya - SZÉP-kártya -, a helyi utazási bérlet, az iskolakezdési támogatás, az iskolarendszerű képzés, az önkéntes kölcsönös nyugdíjpénztári vagy egészségpénztári hozzájárulás, a foglalkoztatói nyugdíjszolgáltató intézménybe történő hozzájárulás, valamint a munkáltató tulajdonában vagy vagyonkezelésében álló üdülő használata.

Erzsébet-utalvány

A törvényi szabályozásnak megfelelően idén a munkáltató munkahelyi étkeztetést biztosíthat munkavállalóinak, amely havi 12 500 forint értékben adható a munkáltató telephelyén működő étkezdében. A másik lehetőség pedig a járulékkedvezménnyel támogatott étkezési jegy, az Erzsébet-utalvány, amelyet a Nemzeti Üdülési Szolgálat Kft. bocsát ki. Ez havi 5000 forintos értékben vehető igénybe, kizárólag hidegétkezésre, 300, 400, 500, 600 és 1000 forintos, papír alapú címletekben, majd a tervek szerint később elektronikus kártya formájában is használható lesz.

A jelenlegi szerződött elfogadóhelyek száma egyelőre jóval kisebb a korábbi cafeteria-rendszerbe belépők számánál: az év első hetében valamivel 17 ezer fölött volt, de a februárra kitűzött elképzelés szerint 20 ezer fölötti szerződéskötést terveznek. Lehet vele egyébként több ezer kisebb vidéki üzletben is fizetni, és tárgyalnak a MOL-lal, hogy a benzinkutak is elfogadóhelyek lehessenek. Az elfogadói jutalék 3-6% között mozog aszerint, hogy kisebb vagy nagyobb üzletláncról van szó.

SZÉP-kártya

A Széchenyi Pihenő Kártya három alszámlával működik, kerete összesen 450 ezer forint, ezen belül a szálláshelyé 225 ezer, a vendéglátásé 150 ezer, a rekreációé pedig 75 ezer forint.

Felhasználási köre szűkebb, mint az üdülési csekk esetében volt, többek között szálláshely-szolgáltatásra, belföldi utazásszervezésre, melegkonyhás vendéglátóhelyeken - ide tartozik a munkahelyi étkeztetés is -, valamint a szabadidős szolgáltatásokon belül egészségmegőrzést szolgáló, előadó-művészeti, múzeumi, növény- és állatkerti, vidámparki és egyéb szórakoztató, szabadidős tevékenységekre, illetve sporttevékenységekre, belvízi személyszállításra és szállásfoglalásra is használható a SZÉP-kártya.

Az üdülési csekknél megszokott papír alapú forma helyett plasztikkártyaként kerül kibocsátásra.

Adómentes juttatások

Adómentesen juttatható a magánszemély részére biztosított olyan dolog vagy szolgáltatás, amelynek használata, igénybevétele a munkavégzés, a tevékenység ellátásnak hatókörében, a tevékenység ellátásnak feltételeként történik, akkor is, ha nem zárható ki a magáncélú használat.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ide tartozik a munkáltató által biztosított ingyenes vagy kedvezményes számítógép-használat, sporteseményre szóló belépő, sportversenyen vagy sportvetélkedőn nyert érem, serleg, trófea. Adómentesen adható a védőoltás is, illetve védőeszközök, baleset- és egészségvédelmi eszközök.

Ezt is szeretjük