Ebben a 4 magyar városban a legjobb a fizetés: ugyanazért a munkáért többet kaphatsz
Magyarországon jelentős a belső migráció.

gyor
beauty and style
Top olvasott cikkek

A GKI Gazdaságkutató Zrt. felmérésének adatai szerint jelentős a belső migráció az országban, és az emberek oda vándorolnak, ahol jobb az élet minősége, jobban lehet keresni. A jövedelemtöbblet pedig kimagasló Budapest, Győr, Kecskemét és Székesfehérvár környékén, tehát jellemzően ott, ahová a vándorlás irányult az elmúlt években.

A GKI felmérésében, ismertette: a lakosság számának változását a természetes szaporodás és fogyás, a belföldi oda- és elvándorlás, valamint a ki- és bevándorlás alakítja. Ezen belül az oda- és elvándorlás súlya meghatározó.

A teljes keleti és déli országrész településeit - leszámítva Szegedet, Debrecent és agglomerációit - elvándorlás, míg Budapest, Győr, Sopron és a környezetükben lévő településeket odavándorlás jellemzi. Tehát a lakosság jellemzően északnyugat felé mozog, aminek fő magyarázó tényezői a munkalehetőségek és a bérek közötti különbségek.

Kutatásukban csak az ötszáznál több lakosú településeket vizsgálták. A 2007 és 2015 közötti belföldi elvándorlást vizsgálva kimutatták: a települések 2015-ös lakosságszámához viszonyítva 318 településen 10%-nál nagyobb az elvándorlás - 71 ezer ember költözött el. 3-10% közötti volt a csökkenés 846 településen - ez 145 ezer embert jelent. Ugyanakkor 3-10% közötti belső vándorlási többlet volt 225 településen - plusz 147 ezer ember - és 10% feletti többlet 134 települése - plusz 96 ezer lakos.

A GKI hangsúlyozta: az, hogy egy települést inkább az elvándorlás vagy a betelepülés jellemez, nagyban függ a környezettől, a kínált szolgáltatásoktól és a megélhetési lehetőségektől. Kimagasló szerepe van a munkahelyek meglétének, hogy van-e igény új munkaerőre, illetve az elérhető jövedelmeknek. Közölték: 2009 és 2015 között 368 településen csökkentek - 77 ezer forinttal reálértéken -, legrosszabb esetben 25%-nál nagyobb mértékben, míg 96 településen stagnáltak az egy bevallóra jutó reáljövedelmek.

Több mint ezer településen enyhe - 144 ezer forint reálértéken -, míg 166 településen érezhető, évi 4% feletti növekedés volt - 424 ezer forint reálértéken. Ugyanakkor 38 településen több mint évi 10%-kal emelkedtek az átlag reáljövedelmek. A GKI összegzése szerint a jövedelemtöbblet kimagasló volt Budapest, Győr, Kecskemét és Székesfehérvár környékén.

Vagyis jellemzően ott, ahová a vándorlási többlet irányult, tehát "az emberek oda vándorolnak, ahol jobb az élet minősége és jobban lehet keresni".  Felhívták a figyelmet: mindez annak ellenére történik, hogy az Európai Unió forrásai 13 ezer milliárd forint fejlesztést eredményeztek országosan, viszonylag egyenletes területi eloszlásban.

Főkép: Győr. Országalbum/HAJNA

Ezt is szeretjük