17 évig élt a föld alatt a bányász egy baleset miatt: az elképesztő sztoriról most kiderült, hogy kamu
Rengetegen megosztották a hírt, de csak most tudatosult a fejekben, hogy kitaláció.

banya
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Évekig ámulatba ejtette az internetezőket az a történet, mely szerint 17 évvel egy bányászbaleset után épségben találtak rá egy kínai bányászra. A szerencsétlenül járt férfi csodával határos módon megmenekült, és mindaddig a föld alatt élt. Most kiderült, hogy ebből összesen annyi igaz, hogy Ázsiából származik a kép, amivel illusztrálták a cikkeket.

Nagyon sokáig tartotta magát ez a világszenzációnak számító hír, és valójában csak a közelmúltban lebbent fel a fátyol az igazságról. A hoax- és álhírfigyelő portálok természeten lecsaptak rá, és megvizsgálták a sztori valóságtartalmát.

Fenntartással kell kezelni a szenzációkat

A Hoax Slayer szerint a hamis hír először 2014-ben jelent meg a World News Daily Report oldalán. A cikk azt állította, hogy az 59 éves Cheung Wai rekordideig, 17 évig élt a föld alatt, miközben a raktárakban felhalmozott rizs és víz volt a tápláléka. Az eredeti szöveg azzal kezdődött, hogy a Xinjiang tartományból származó szénbányászok egy csoportját óriási meglepetés érte, amikor egy ásatás miatt régi bányaszakaszok feltárásában segédkeztek.

banyasz

Ott ugyanis egy olyan szakaszra bukkantak, ami 17 éve földrengés miatt beomlott, és maga alá temette Cheung Wait. A férfit igen rossz állapotban, de élve találták meg, és azonnal kórházba szállították.

Futótűzként terjedt a neten

Megjelenése után három héttel a cikket közel félmillióan osztották meg a Facebookon, majdnem 4 ezer megosztást kapott, és a Google Plus-on is hasított. Azzal senki nem foglalkozott, hogy a cikkben található fotóillusztrációt 2009-ben fényképezték Tokióban. Ami még durvább, hogy a posztot tovább osztók figyelmen kívül hagyták magának az oldalnak a közérthető, látható helyen kiírt bemutatkozását.

A cikk az ajánló után folytatódik

A holnapot üzemeltetők ugyanis felvállaltan szatirikus kiadványként működtetik a World News Daily Reportot, és kihangsúlyozzák, hogy az összes cikkük fikció, híreik kitalációk, az igazsághoz vagy létező személyekhez való hasonlóság és egyezés pusztán a véletlen műve. Mindez ékes példája annak, hogy mennyire szívesen bedől a közösségi médiában megjelenő híreknek a felhasználó, és milyen könnyen elsiklik a figyelme a tények felett egy szenzációval szemben.

Ezt is szeretjük