MSZP: egy embernek lehetett haszna az azeri gyilkos kiadatásából
Szanyi Tibor szerint magánérdek állhat a baltás gyilkos kiadatása mögött. Tudni akarja, ki a felelős.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az MSZP szeretné megtudni, kinek és milyen haszna származhatott az azeri baltás gyilkos kiadatásának ügyéből.

Orbán Viktor, fotó: MTI

Szanyi Tibor, a párt országgyűlési képviselője az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében két állítást fogalmaz meg: a kiadatást követő nemzetközi botrányért a politikai felelősség személy szerint Orbán Viktort terheli, illetve, hogy a baltás gyilkos átadása mögött állami haszonról "nincs tudomásunk, állami kárról viszont van".

Akkor kinek érte meg?

Véleménye szerint ebből a két állításból egy kérdés következik: kinek és milyen magánhaszna származott ebből az ügyletből?

"Mivel most már tudjuk, hogy a miniszterelnök morális felelőssége teljes tudatában hozta borzalmasan nehéz helyzetbe a hazáját, továbbá, hogy az olajdiktatúrák teljhatalmú urai köztudottan csak a személyes alkuban hisznek, felszólítjuk a fideszes képviselőket, hogy ne dugják a fejüket a homokba, miközben a néphiedelemben az alvilág szimbólumaként számon tartott kígyó már ott tekeredik a nyakukon!" - írta közleményében a politikus.

Martonyi János külügyminiszter a tárcája által szervezett csütörtöki háttérbeszélgetésen azt mondta: a kormányfő és a kormány döntése között lényegében nincs különbség. Ezért Ramil Safarov átadásának ügyében sincs sok értelme arról vitatkozni, hogy a kormány vagy a miniszterelnök határozott - jelentette ki. Hozzátette: ettől még lehetnek viták a kormányban.

Azt mondta, az üggyel kapcsolatos iratok megtekinthetők. Martonyi János közölte azonban, nem vesz részt a találgatásokban, hogy melyik minisztérium, államszerv milyen álláspontot képviselt az ügyben.

A politikus megismételte: semmilyen pénzügyi-gazdasági megállapodás nem állt az átadás hátterében.

Magyarország augusztus 31-én adta át Azerbajdzsánnak az örmény katonatársa 2004-es budapesti meggyilkolásáért életfogytiglani szabadságvesztésre ítélt Ramil Sahib Safarov azeri katonatisztet, akit hazájában elnöki kegyelemmel azonnal szabadlábra helyeztek. Szerzs Szargszján örmény elnök aznap bejelentette, országa felfüggeszti a diplomáciai kapcsolatokat Magyarországgal.

Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára szeptember 2-án hivatalába kérette Azerbajdzsán budapesti nagykövetét, akit diplomáciai jegyzékben arról tájékoztatott, hogy Magyarország elfogadhatatlannak tartja Azerbajdzsán lépését.

Ezt is szeretjük