Az orvosok, a bírók és a politikusok is verik a feleségüket

A bántalmazott politikusfeleségek helyzete iszonyúan nehéz. Az ok a férjet védő mentelmi jog.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ha valaki a családon belüli erőszakot emlegeti egy társalgásban, akkor a legtöbbünk fejében olyan szereplők jelennek meg, akik alacsony társadalmi státusszal és még ennél is kevesebb elvégzett iskolával rendelkeznek. Nincs pénzük, nincs szakmájuk, nem értelmiségiek. Pedig a családon belüli erőszak egyáltalán nem "szakmaspecifikus", sőt, az anyagi helyzettől is teljesen független.

Wirth Judit, Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesület - NANE - képviselője lapunknak elmondta: nem tud olyan szakmát mondani, ahol ne fordulna elő a családon belüli erőszak. Voltak olyan nők, akiket orvos, pszichológus férjük bántalmazott, de az ügyvédek, a jogászok, a bírók, sőt, a politikusok sem hiányoznak a listáról.

- A bántalmazás szakmafüggetlen, hiszen lényege a hatalom megszerzésére való törekvés, és nincs olyan szakma, amelyben azt tanítják, hogy ne kellene hatalomra törekedni - magyarázta Wirth Judit.

A különbség a két bántalmazás - azaz az értelmiségiek által elkövetett és a kevésbé tanult bántalmazók által elkövetett bántalmazás - között, hogy a bántalmazó nőknek értelmiségi férj esetén másféle nehézségekkel kell szembenézniük.

Az értelmiségi bántalmazók ugyanis kifinomultabban és intenzívebben használják a rendszert, például a gyermekvédelmi vagy a bírósági rendszert. Elhúzzák a válási procedúrát, vagy a hatósághoz fordulnak, ha a láthatást megtagadja a feleség, amely pénzbüntetést szabhat ki az anyára. Wirth Judit elmondta, előfordult, hogy milliós nagyságrendű büntetést kapott az anya, mert huzamosabb időn át nem engedte a bántalmazóhoz gyermekét.

Bár az orvosok, bírók, jogászok feleségei sincsenek könnyű helyzetben, Wirth Judit hangsúlyozta azt is: a politikusfeleségek helyzete "borzalmasan nehéz". Férjüket ugyanis a mentelmi jog védi, ami több nőt eltántorít a bírósági eljárástól.

Az a bizonyos mentelmi jog

Az országgyűlési képviselők mentelmi jogot élveznek, melynek eredményeként ellenük csak az Országgyűlés előzetes hozzájárulásával lehet büntető vagy szabálysértési eljárást indítani. A mentelmi jog felfüggesztéséhez a ház kétharmadának szavazata szükséges.

Ám míg a képviselőt a mentelmi jog védi, addig a feleséget semmi, épp ellenkezőleg: a politikus mentelmi jogának tárgyalása alatt be is perelheti rágalmazásért. A NANE munkatársa elmondta, volt már olyan ügyük, amikor a bántalmazó perelt rágalmazásért.

A bántalmazott politikusfeleségek helyzete a hatalmi viszonyok miatt is nehéz. Egy elismert polgármester nagyobb hatalmat élvez, mint a felesége, ráadásul egy ilyen jellegű botrány kirobbanásakor hivatkozhat arra is: ellenfelei a feleségét használják arra, hogy politikai támadást intézzenek ellene. Így tett Meggyes Tamás, Esztergom egykori polgármestere is, akinek a polgármesteri székébe került, hogy felesége azt állította, többször is bántalmazta őt.

A feleségeknél az sem egyszerűsíti a dolgot, hogy Magyarországon nincs következménye a politikusokra nézve, ha kiderül róluk, hogy bántalmazták feleségüket. - Kevésbé patriarchális társadalmakban ez nincs így - tette hozzá Wirth Judit.

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Hetente egy nő meghal

A NANE munkatársa azt nem tudta megmondani, hogy az értelmiségi, jó anyagi körülmények között élő férjjel rendelkező nők hány százalékát éri bántalmazás. Ennek oka, hogy ők általában nem az ellátórendszert használják, ehelyett igyekeznek privát módon, saját erőforrásaikkal megoldani a helyzetet. Az ugyanakkor biztos: az elvált nők közel 70%-a bántalmazó kapcsolatból menekül. Még riasztóbb statisztika, hogy Magyarországon hetente egy nő hal meg a családon belüli erőszak következményeként, ráadásul a halállal végződő esetek csak a jéghegy csúcsát jelentik: az életben maradt nőknek is szörnyű kínokat kell kiállni - hosszú éveken át.

Ezt is szeretjük