Figyelmeztetés: útlezárások, viharok és éjszakai vasút augusztus 20-án
Egyes helyeken komoly viharok moshatják el az ünneplést.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Augusztus 20-ra az országban sok helyen előszeretettel rendeznek szabadtéri programokat. Az idei nemzeti ünnep azonban nem biztos, hogy lehetősége nyújt a kinti időtöltésre, ugyanis egy hidegfront pont aznap éri el Magyarországot. Nemcsak Budapesten, de a vidéki városok belterületén is komoly forgalmi változásokra, útlezárásokra kell számítani egész nap. A tűzijátékra bárki a fővárosba utazhat, a MÁV gondoskodik arról, hogy haza is érjen késő este. Ez várható a holnapi ünnepen.

Vihar zavarhatja meg az ünnepségeket

Északnyugat felől egy hidegfront éri el az országot, aminek hatására az országban többfelé kell számítani záporokra, zivatarokra és viharos szélre. Hosszabb naposabb időszakokra csak a déli és a keleti országrészekben lehet számítani - írja előrejelzésében az Időkép.hu.

Hűvös nem lesz, a csapadékos területeken 23-15 fokra lehet számítani szerdán, de délkeleten még 30-31 fokig melegszik a levegő. Ennek ellenére a viharok sújtotta területeken az esti tűzijátékok is veszélybe kerülhetnek. A Köpönyeg.hu a jégesőtől is óv.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat - OMSZ - is figyelmeztet, dörgés, villámlás, viharos szél kísérheti az ünnepet. Pontosan nem tudni, mely településeken csap le vihar, ezért érdemes folyamatosan figyelni az előrejelzéseket - közölte az OMSZ.

Lezárások és éjszakai vonatok

Gondosan meg kell tervezni a közlekedést Budapesten az államalapítás ünnepén. A budai felsőrakpart már ma lezárásra kerül, és a Margit híd és Erzsébet híd közti szakasz nem nyit meg az ünnep végéig.

A tűzijáték előkészületei miatt szerdán délután két órától lezárják a Lánchidat a gyalogosok elől, azonban az átépítési munkálatok alatt álló Lánchíd utcát ideiglenesen megnyitják. Délután hat órától mind a budai, mind a pesti rakparton tilos lesz autóval közlekedni a már Margit híd és az Erzsébet híd közötti teljes szakaszon.

Útlezárásokra és forgalmi változásokra nemcsak Budapesten, de a legtöbb vidéki város belterületén is számítani kell. A MÁV is készül az ünnepekre, így a nagyobb budapesti pályaudvarokon késő este, a tűzijáték után is indítanak vonatokat.

A Nyugati pályaudvarról 22:33-kor Szolnokra, 23:00-kor Szegedre, a Déli pályaudvarról 22:40-kor Fonyódra, 22:55-kor Dunaújvárosba, 23:20-kor pedig Győrbe indulnak vonatok. Debrecenben szintén indulnak késő esti vonatok Nyírábrány és Mátészalka irányba. Fonyódról éjjel két órakor indul egy járat Budapestre.

A vonatok a fenti eseteket leszámítva az ünnepnapon szokásos menetrend szerint közlekednek.

Rendkívül csapadékos nyáron vagyunk túl, de szerencsére olyan katasztrófát, mint a környező országokban, nálunk nem okozott az eső.

Ezt is szeretjük