Fokozott fertőzésveszély az árvíz miatt: az ÁNTSZ figyelmeztet

A pénteki helyzet

Orbán Viktor miniszterelnök vészhelyzetet rendelt el.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A Duna május végi magas vízállását az egyszerre érkező jelentős csapadékmennyiség okozza. Tehát, ha Németországban, Ausztriában, Csehországban és Szlovákiában egyszerre nagy esőzések vannak, akkor Magyarországon is árvízre lehet számítani.

Június 4-én, kedden reggel nyolc órától Orbán Viktor miniszterelnök vészhelyzetet rendelt el a Duna áradása miatt, miután megnyitották az árvízi védekezéshez szükséges költségvetési forrásokat. Az árvízveszélyes területekre pedig már csoportosítják a szakembereket. Folyamatosan frissülő cikkben számolunk be az eseményekről.

Kérjük olvasóinkat, ha sikerül egy-egy jól időzített képet készíteni, küldjék el nekünk időponttal, helyszínnel és névvel ellátva erre az e-mail címre!

11:07, péntek - Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat javasolja azokon a veszélyeztetett területek élőknek, ahol kitelepítés várható, hogy egészségügyi-csomagot állítsanak össze gyógyszerekkel, ruházattal és tisztálkodószerekkel.

Ma éjféltől közös adományvonalon, a nemzeti összefogás 1357-es számán gyűjtik az árvízkárosultaknak szóló felajánlásokat.

Komáromnál a vízállás elérte a rekordot a péntek délelőtt mért 805 centiméteres vízállással. Szentendrén pedig már harmadfokú árvízvédelmi készültség lépett életbe.

Közben Csehországban és Pozsonyban is elkezdtek apadni a folyók.

10:26, péntek - Amennyiben szükséges, a mentésben részt vevő hatóságok segítenek eljuttatni a gyógyszereket a vízzel körbezárt településekre - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat pénteken az MTI-vel.

A közlemény szerint a megyei tisztifőgyógyszerészek, illetve a népegészségügyi szakigazgatási szervek arra kérték az árvízzel fenyegetetett településeken működő gyógyszertárakat, hogy a szokásosnál nagyobb készletet rendeljenek láz- és fájdalomcsillapítókból, a szív- és érrendszeri betegségek kezelésére szolgáló gyógyszerekből, valamint a gyakrabban keresett inzulinkészítményekből is.

A megyei tisztifőgyógyszerészek arra kérték a gyógyszertárvezetőket, kiemelten a Duna által veszélyeztetett megyéket, hogy a gondoskodjanak a gyógyszerellátáshoz szükséges biztonságos gyógyszerkészletről, és haladéktalanul jelentsék az Országos Tisztifőorvosi Hivatal gyógyszerészeti főosztályának, ha a gyógyszertárat bármilyen rendkívüli esemény érinti.

Az ÁNTSZ közölte azt is, a gyógyszer-nagykereskedők minden megrendelést azonnal teljesítenek; ha nem tudnak bejutni valamelyik településre, a mentésben részt vevő hatóságok segítségét kérik. Valamint ismételten felhívták a figyelmet arra, hogy árvíz idején fokozottan figyelni kell az általános higiénés szabályok betartására. Fontos a rendszeres, szappanos kézmosás és/vagy a különböző kézfertőtlenítő készítmények, kendők használata, különösen evés, adott esetben cigarettázás előtt, a sebeket pedig minél előbb, megfelelően el kell látni a fertőzésveszély csökkentése miatt.

12:19, csütörtök - Gyalog és kerékpárral sem lehet átkelni az Újpesti Vasúti hídon az árvízi védekezés munkálatai miatt.

11:17, csütörtökKisoroszi már megközelíthetetlen közúton a Duna áradása miatt - tájékoztatta a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője az MTI-t. Pécsi Norbert Sándor tudatta: a Duna magas vízállása miatt szerdán 10 óra előtt lezárták a Tahitótfalu és Kisoroszi közötti 1113-as számú utat.

11:15, csütörtök - Az alsó rakparti utak lezárása miatt Budapest belső területein és gerincútvonalain jelentősen megnövekedett a közúti forgalom, ezért az ott közlekedő járataink esetében is nőtt a menetidő - jelentette a BKK. Jelenleg az alábbi autóbuszjáratainkon kell hosszabb menetidőre számítani:
2-es villamospótló, 5-ös, 7-es buszcsalád, 8-as, 9-es, 15-ös, 86-os, 112-es,
178-as.

Kérik, aki teheti, kerülje el Budapest belső területeit - az észak-déli tranzitforgalomra a nagy kerülő ellenére mindenképp az M0 körgyűrűt javasoljuk, még Budapest külső kerületei között is - vagy válassza a kötöttpályás közösségi közlekedést. A sűrített járatokról itt tájékozódhatsz bővebben.

11:05, csütörtök - Az árvízi védekezés irányítói felkészültek a napokban várhatóan megközelíthetetlenné váló települések ellátására - közölte az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) csütörtök reggel az MTI-vel. Budapestnél két óra alatt hat centimétert emelkedett a Duna vízszintje.

09:47, csütörtök - Az Árpád hídon közlekedő 34-es, 106-os, 234-es és az éjszakai 901-es, 918-as és 937-es buszok újra megállnak a margitszigeti megállónál. A szigetre változatlanul csak azok mehetnek be, akik a védekezésben részt vesznek.

09:07, csütörtök -  Szerda este a Richter-skála szerint 4,2-es erősségű földrengést mértek Érsekvadkert térségében. Károkat nem okozott a gátakban.

Budapesten a Duna vízszintje szerda éjszaka majdnem 15 centimétert emelkedett, így a korábban vártnál is magasabban tetőzhet a folyó.

Pest megyében eddig 241 embert kellett kitelepíteni.

22:37, szerda - Budapesten a vízállás estére elérte a rakpartok szintjét. Esztergomban 40 embert kelleitelepíteni a Prímás-szigetről. A fideszes honvédelmi és rendészeti bizottságának elnöke, Kocsis Máté közlése alapján minimum 3 év börtönre számíthat az, aki az árvíz idején lop. 

A költségvetés kárelhárítási kerete 15 milliárd forinttal túlléphető lesz az árvíz okozta károk rendezésére. 

16:42, szerda - A nap hőse egyértelműen Gergő, aki 4 órán keresztül segített homokzsákot tölteni Szigetmonostoron egészen addig, amíg el nem eredt az eső. Ja, és a fiú kerekesszékes.

16:14, szerda - Ma délután 16:00 órától lezárják a 4-es és 6-os villamosok Margitsziget megállóját. A 34-es, 106-os, 234-es és az Árpád hídon közlekedő 901-es, 918-as és 937-es éjszakai járatok szintén kihagyják a Szigeti bejáró megállót.

A Magyar Telekom közleménye szerint fennakadások lehetnek a vezetékes telefon, televízió és internetszolgáltatásban Budapest érintett kerületeiben és a Pest megyei településeken.

Az árvíz miatt csúszik a Margitszigeti Szabadtéri Színpad megnyitása is.

14:47, szerda  - Két férfi ugrott a Dunába a Szabadság-hídról egymás után, akiket motorcsónakkal mentettek ki. A két férfi valószínűleg nem ismerte egymást, jelenleg mindketten kórházban vannak. Az árvízi védekezés miatt a szokásosnál több vízirendőr van a Dunán, így azonnal sikerült reagálni a történtekre.

13:52, szerda - A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság regisztrációs lapot hozott létre önkénteseknek.

13:50, szerda - Csaknem ezer polgárőr kapcsolódott be a mentésbe szerdán. A Honvédelmi Minisztérium pilóta nélküli repülőgépeit is alkalmazzák a területek feltérképezésére.

Észak-Csehországban, ahol a víz tetőzése szerda éjszakára várható, több mint 19 ezer embert kellett kitelepíteni.

Mindeközben Gyurcsány Ferenc és a Demokratikus Koalíció tagjai lapátot ragadva siettek Százhalombattára, hogy segítség a védekezést.

12.53, szerda - Reméljük, flottabbul mennek majd a dolgok, mint március 14-én és 15-én.

12:35, szerda - A Budapesti Fővárosi Védelmi Bizottság Operatív Törzse arra figyelmezteti a lakosságot, hogy ne dőljenek be azoknak a telefonhívásoknak, akik a katasztrófavédelemre hivatkozva telefonon érdeklődnek a vagyontárgyaik biztonsága iránt. Ha a katasztrófavédelem munkatársainak adatokra van szüksége, azt kizárólag személyesen, egyenruhában és jelvény viselésével végzik.

A Budapesti Közlekedési Központ Facebook-oldalán kéri az autóval közlekedőket, hogy ha tehetik, akkor az árvízi helyzetre való tekintettel a sűrűbb menetrend szerint járó tömegközlekedési eszközöket használják.

Szerda reggelre Győr környékére kilencszáz katona érkezett, akik 12 órás váltásban töltik a homokzsákokat és építik a gátat. Készenlétben áll hat lánctalpas gépjármű, amivel nehezen megközelíthető helyeket is elérnek valamint nagy súlyú terheket is tudnak vele szállítani.

10:57, szerda - Az Országos Mentőszolgálatnál - OMSZ - is teljes készültség van, az árvíz által érintett területeken időben megerősítették szolgálatukat - közölte az OMSZ szerda délelőtt az MTI-vel.

Felmérték a betegszállítási, illetve a kórházi betegelhelyezési kapacitásokat. A mentőkocsik számára megközelíthetetlenné váló települések esetében mentőhelikopterek is segíteni tudják a rászorulók megfelelő ellátását, továbbá a mentők helyi szinten is folyamatos, operatív kapcsolatot létesítettek az érintett területek háziorvosaival, kórházaival és betegszállító vállalkozásaival is annak érdekében, hogy minden bajba jutott ember gyors és megfelelő segítséget kaphasson.

A Katasztrófavédelmi Koordinációs Tárcaközi Bizottság minden szükséges forrást biztosít a mentőtevékenység folyamatos, zavartalan, tervszerű és összehangolt ellátására.

Az árvízi felkészüléssel párhuzamosan a mentőszolgálat alaptevékenysége zavartalan - közölte a szervezet.

00:37 - Várhatóan Budapesten június 10-én, hétfőn tetőzik a Duna, nagyjából 875 centiméteres vízállással. Az elmúlt négy órában a folyó szintje kilenc centiméterrel nőtt, kedden este 11 órakor 648 centimétert mértek. Nagymarosnál is hétfőre várják a tetőzést, a Szigetközben pedig már szombaton elérheti a maximumot.

21:15 - Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerdára Bács-Kiskun, Heves, Csongrád, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád és Pest megyére, valamint Budapestre adott ki figyelmeztetést a felhőszakadás miatt. Intenzív záporok és zivatarok várhatóak, 25-30 milliméter csapadék hullhat.

Kedden este Baranya megyében is megkezdődtek a dunai árvízvédelmi munkálatok, Dunaszekcsőnél már töltik a homokzsákokat, ahol a vízállás elérheti a 965 centimétert is. 

19:42 - Magyar segélyszervezetek várják önkéntesek jelentkezését a 1356-os, 1353-as és a 1359-es telefonszámon. 

Nyugat-Ausztriában komoly károkat okozott az ár. Salzburg tartományban a patakok áradása mellett sárlavinák okoztak súlyos károkat. A keddi napon megkezdődik a takarítás.

Az Elba kelet-németországi szakasza mentén súlyos árvízre számítanak. Bitterfeldből kedden tízezer embert telepítettek ki elővigyázatosságból, mert a város melletti tavakba gátszakadás miatt folyamatosan ömlik a Mulde folyó vize.

19:19 - Rövidesen lezárják a budai alsó rakparti utat, és még ma este sor kerül a pesti alsó rakpart lezárására is. Aki teheti, kerülje el autóval holnaptól az árvíz végéig Budapest belső területeit és válassza inkább a kötöttpályás tömegközlekedést - jelent meg a BKK Facebook-oldalán.

18:50 - Amennyiben bajba jutott állattal találkozik Csepel, Szigetszentmiklós, Halásztelek, Szigethalom vagy a XXII. és XI. kerületek környékén, keresse az Állatmentő Szolgálatot.

18:33 - Szerda reggeltől a tömegközlekedésben sűrítenek bizonyos járatokat, gyakrabban közlekedik majd a 2-es és 3-as metró, a 1-es, 4-es, 6-os, 17-es és 18-as villamos és a 9-es és 86-os busz. Csütörtök reggeltől várhatóan a Lánchíd pesti aluljárója kerül víz alá. Emiatt a 2-es villamosok a Közvágóhídtól csak az Eötvös térig közlekednek, a Március 15. tér és az Eötvös tér között pedig csak egy vágányt használhatnak. Így hétköznap csúcsidőben két villamos mindig párban, egymás után indul a Március 15. tértől az Eötvös tér felé. A 2-es villamospótló autóbuszokat a BKK meghosszabbított útvonalon, a Nyugati pályaudvar és Széchenyi István tér között közlekedteti. A 106-os buszokat szintén terelik szerda reggeltől, ha szükséges.

Az alsó rakpartok kedd esti lezárása miatt a belvárosban és a párhuzamos utakon jelentős torlódásokra lehet számítani, így a 2-es villamos és a pótlóbusz helyett a sűrűbben közlekedő nagykörúti villamosok használatát javasolják.

Csütörtök délutántól pedig a szentendrei vonalon korlátozzák a HÉV közlekedését, tehát a Szentendréről és Békásmegyerről induló szerelvények ritkábban és csak a Margit-híd felszínéig közlekednek. 

Eközben Csehországban egyre súlyosabb a helyzet. Több ezer háztartás maradt áram nélkül, mert a Cseh Energetikai Hivatal több tucat áramelosztó kikapcsolására kényszerült. A vízállás tetőzése itt szerda délelőtt várható, jelenleg a Rába szintje 10 méter.

18:03 - Tarlós István főpolgármester közleménye szerint az árvíz csak a 2-es metróvonalat érinti. Ha a budapesti vízállás eléri a 850 centimétert, a Batthyány téri megállót le kell zárni az utasok elől. A szerelvény ennek ellenére áthalad az állomáson.

16:49 - Az országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú, sárga riasztást adott ki többek között Budapestre és a Duna mentén fekvő több területre. Felhőszakadás várható Borsod, Nógrád, Heves megyékben valamint Szolnok és Budapest megye egyes részein. Az időjárás ezzel még jobban megnehezíti az önkéntesek és a katonák munkáját.

16:42 - Több segélyszervezet is mozgásba lendült már. A Máltai Szeretetszolgálat, a Magyar Vöröskereszt, a Baptista Szeretetszolgálat, a Református Szeretetszolgálat és az Ökomenikus Segélyszervezet is részt vesz a költöztetésben, takarókat, élelmet osztanak, matracokkal segítik a bajba jutottakat, készenlétbe helyeztek mentőcsónakokat is valamint pszichoszociális segítséget is nyújtanak nekik.

A Fejér Megyei Védelmi Bizottság tájékoztatója alapján várhatóan vasárnap vagy jövő hét elején tetőzik a Duna a megyében, ami megközelítheti az eddig mért legmagasabb vízállást, ami 739 centiméter volt.

Ideiglenesen bezárják a szentendrei Erste Bank fiókját az árvíz miatt.

16:01 - Budapesten, a Római Partéri Egyesület civil szervezet milliárdos károkra számít az árvíz miatt, hiszen körülbelül 70 hektárnyi beépült terület van veszélyben, aminek összértéke nagyjából 40 milliárd forint. A római parti sportlétesítmények, vendéglátóhelyek, szállodák és a csónakház ez idő alatt nem fogad vendégeket, a családi házak lakóit kiköltöztették. Sürgős lépés lenne a civil szervezet szerint egy mobilgát építése, különben a Római part nem tud tovább működni a hasonló esetek miatt.

Komárom-Esztergom megye alacsonyabban fekvő területein is sor kerül a lakosság időleges kitelepítésére. A tetőzés idejére minden veszélyeztetett helyszínt védelemmel látnak el. Győr-Moson-Sopron megyében is intenzív védekezést folytatnak Győrújfaluban, Győrzámolyon, Dunaszentpálon és Mecséren.
A MÁV is intenzíven figyelemmel kíséri a vízügyi igazgatóság jelzéseit és igazodik a helyzethez. Megteremtik a biztonságos vasúti közlekedést ebben a helyzetben is, felkészültek az esetleges leállásra kerülő útvonalak biztosításával.


 

14:55 - Győr-Moson-Sopron megyében eddig 21 embert kellett kitelepíteni otthonából a Duna áradása miatt. Ők most rokonoknál, ismerősöknél húzták meg magukat. Az árvízi védekezés munkálataiban a katasztrófavédelem, a közútkezelő és a vízügyi hatóság körülbelül háromszáz munkatársa vesz részt. A közösségi oldalak is mozgásba lendültek, a Facebookon külön csoport is létrejött.

Tarlós István főpolgármester azt nyilatkozta, hogy ha az osztrák előrejelzések beigazolódnak a vízállással kapcsolatban, miszerint minden eddiginél magasabb vízállás várható, akkor három kerületben is lehetnek lakossági kitelepítések. Az északi terület a Rövid utca, az Árpád utca, az Ásó utca északkeleti vége, a Sinkovics Imre utca északnyugati vége, az Ármány utca északnyugati vége, a Naplemente utca, a Markó utca, az Ipartelep utca, a Szent István utca, a Pünkösdfürdő utca, a Mária utca és a Batthyány utca által határolt terület.

A déli zóna az Arany utca keleti vége, a Kölcsey utca keleti vége, a Béke utca keleti vége, a Zrínyi utca középső része, a Zöldfa utca nyugati vége és a Kolozsvári utca nyugati vége között fekszik.

A nyugati terület pedig a Tegez utca, a Bem utca déli vége, az Aradi utca északi vége és a Petőfi utca keleti vége közötti terület.

Szlovákiában is válságstábot alakítottak a rendkívüli helyzetre való tekintettel. Ausztriában pedig ma délutánra várják a legmagasabb vízállást.

13:51 - A katasztrófavédelmi feladatok ellátására kétszáz katonát állítottak be, akik segítik a gátak építését, homokzsákokat töltenek, romokat takarítanak és figyelőszolgálatot üzemeltetnek. Ezen kívül van köztük mentőbúvár, egészségügyi szakember, vízi szállító, valamint áram- és világításellátó csoport. Este hét órától még száz katona kapcsolódik be a mentésbe.

Mostanra biztosítani tudták a Pest megyei gátak védelmét, a Belügyminisztérium pedig telefonvonalakat indított az önkéntesek koordinálására. Sződligeten a Viktor Speciális Otthonból több mint 80 embert kellett kiköltöztetni. Őket a helyi oktatási intézmény tornatermében helyezték el, ahol szükség esetén egészségügyi ellátást és élelmiszert is kapnak.

13:02 - Kedd este 18.00 órától lezárják a Margitszigetet a közúti forgalom elől, és kiürítik a parkolót is. A 26-os busz ugyanettől az időponttól nem közlekedik, valamint a 34-es és 134-es buszok terelve közlekednek.

A vészhelyzet Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megye egészét, valamint Pest megyét és a főváros egyes területeit érinti, konkrétan: Pest megye váci, szentendrei, szobi és dunakeszi járásai, illetve a Duna-parti területek, az I., II, III, IV., V., IX., XI., XIII., XXI. és a XXII. kerületek.

Az intézkedést Pintér Sándor belügyminiszter koordinálja, a várható költségeket pedig a rendkívüli kormányzati intézkedéseket szolgáló keretből biztosítja. A törvény szerint az intézkedés 15 napig tart. Ebben az esetben korlátozható a járműforgalom, a lakosság közterületen való tartózkodása, esetleg kitelepítésre is sor kerülhet.

A mentésbe négyszáz katona kapcsolódott be, akik már hétfő este készenlétben álltak. Elsőként az aktív szolgálatot teljesítőket vetik be, majd az önkéntesek is bekapcsolódhatnak. Sződligetnél 60 ezer homokzsákkal védekeznek. Az alkalmi gátat négyszáz méter hosszan és 80-120 centiméteren helyezték el a község mentén.

A németországi Passau városa túl van a legnagyobb veszélyen, ahol keddre virradóan elkezdett apadni a Duna. Az éjszakai vízállás itt 12,80 méter volt. Csehországban ezzel szemben rosszabb a helyzet, hiszen az ország északi részén ezreket kellett kitelepíteni, két közúti hidat le kellett zárni. Az északon fekvő Zálezlicén átszakadt a falut védő gát, így számtalan ház került víz alá.

Ezt is szeretjük