10 évesen férjhez adták a kis hercegnőt
Meg fogsz döbbenni, hány éves volt a magyar férje!
Még gyerek volt, mikor férjhez adták magyar jövendőbelijéhez.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A nagy eseményre fényes külsőségek közepette 1515-ben sor kerül Bécsben, amivel Hedvig és Szapolyai János törekvései látványos kudarcot vallanak. Mária és Lajos ekkor találkozik először egymással: Mária itt még csak tíz-, Lajos csupán kilencéves.

A 16. század elején két királyi csecsemő látta meg a napvilágot Európa két távoli pontján: Lajos, a magyar trónörökös Budán, Mária, a Habsburg hercegnő, Őrült Johanna és Szép Fülöp lánya Brüsszelben. Nem is tudnak egymásról, de már eljegyzik őket, hogy valóra válhasson Miksa császár álma a magyar királyság megszerzéséről dinasztiája számára.

Ám addig hosszú út vezet, akár csak a két gyermek első találkozásáig és eljegyzéséig. Mária és Lajos élete családi tragédiáktól terhes - Máriának az apja, Lajosnak az anyja hal meg -, a hercegnő életét beárnyékolja anyja őrültségének vészterhes öröksége, Lajosét gyenge kezű apja, II. Dobzse Ulászló uralma.

Utóbbi gondjait külön is tetézi, hogy a Szapolyai-ház legidősebb tagja, János nyíltan a magyar trónra tör, és anyjával, a semmitől vissza nem riadó Hedviggel mindent elkövetnek, hogy azt megszerezzék - Lajos, a csecsemőként megkoronázott törvényes örökös rovására, akár az ő élete árán is.

Mérgezés, gyilkosság, sőt, akár egy egész város felgyújtása sem számít ezért nagy árnak a szemükben. Különösen Hedvigében nem.

A két gyermek szerencséjére azonban akadnak pártfogóik: Mária Margit nagynénje féltő gondoskodása mellett készül az uralkodói életre, és a majdani találkozásra álmai hercegével, akibe látatlanban is szerelmes, míg Lajos mellett ott áll nagybátyja, Brandenburgi György gróf. Ő az, aki rendszeresen keresztülhúzza a Szapolyaik terveit, és Ulászló támogatásával egyre magasabbra emelkedik a társadalmi ranglétrán.

A halott anyát egy udvarhölgy, Angelitha pótolja Lajos életében; ő valóban úgy bánik a fiúval, mint a saját gyermekével, és furcsa, szeretem-nem szeretem viszony fűzi György grófhoz.

Egy éven át várt az eljegyzésre

A gyermekkor a fejedelmi gyerekek számára hamar véget ér. Máriának el kell hagynia a biztonságos Brüsszelt, hogy Bécsbe utazzon, ahol egyedül kénytelen majd egy évet eltölteni, eljegyzésére várva - miközben tőle néhány napi járóföldre, Magyarországon Dózsa vezeti felkelésre az urak ellen a parasztságot.

Trilógia Mária és Lajos szerelméről

A szerelmi házasságokat nem az uralkodóknak találták ki. Habsburg Máriát, Őrült Johanna és Szép Fülöp gyermekét már a bölcsőben odaígérték Lajosnak, a magyar király fiának. Az eljegyzésükön mindketten gyerekek még. Mint minden dinasztikus házasságot, ezt is politikai érdekek sürgették. Megmaradhat-e az arany szívmedál szerelmük szép szimbólumának a politikai játszmák útvesztőiben? A könyvből kiderül!

Kiadja a Ventus Kiadó
A könyv ára: 2990 forint
A könyvet kedvezményesen itt rendelheted meg.

A császári diplomácia vezéralakja, Johannes Cuspinianus eközben egy percre sem téveszti szem elől a fő célt: Mária és Lajos eljegyzésének mielőbbi megvalósítását, és ezzel a két dinasztia szövetségének megerősítését.

Az események fényében azonban nem eljegyzést, hanem egyből esküvőt tartanak - noha a menyegző utáni nászéjszakára csak évekkel később, felnőtté válásuk után kerül sor -, és ekkor Mária ajándékot ad Lajosnak, egy aranyszívet, hogy legyen, ami távollétében rá emlékezteti, hiszen útjaik jó időre ismét szétválnak.

A boldog találkozást és az esküvőt ugyanis hamar feledtetik a bekövetkező események: Ulászló meghal, Máriának pedig el kell hagynia Bécset, hogy nagyobb biztonságban legyen. Egyikük sem tudja, mit hoz számukra a jövő.

Ezt is szeretjük