Ilyen most a leégett Andrássy úti palota: rá sem lehet ismerni!
Az egykor fényűző, pompás épület most kopárul, tető nélkül magasodik a járókelők főlé.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Megkezdték annak a védőszerkezetnek az építését, amely a nyáron tűzkárt szenvedett Andrássy úti házat fogja védeni a további pusztulástól.

Ilyen most az épület teteje

Az ideiglenes tető nyolc hét alatt mintegy 100 millió forintból készül el, és legfeljebb három évig marad a házon - ismertette Sághi Attila, a Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ elnöke kedden, az Andrássy út 83-85. szám alatti, tűzkárt szenvedett házban tartott sajtótájékoztatón.

Hozzátette: a fémlemeztető arra szolgál, hogy megvédje az épületet a további pusztulástól, valamint hogy segítse a lakók mielőbbi visszaköltözését.

Amint a tető felkerül és a közműveket vissza tudják kapcsolni, a földszinti, az első és második emeleti lakók visszaköltözhetnek otthonaikba - fűzte hozzá Hassay Zsófia, Terézváros polgármestere.

Kiemelte: az önkormányzat 250 millió forintból elhárította a külső és a belső életveszélyt, és ezek után is minden segítséget megad majd a társasház részére.

Puskás Imre helyettes államtitkár, Hassay Zsófia polgármester és Sághi Attila, a Forster Központ elnöke

Az Andrássy úti palota július 15-én szenvedett súlyos tűzkárt, amelynek következtében megsemmisült az épület tetőszerkezete és az alatta lévő, harmadik emeleti födém. A palota épen maradt a második. emelet feletti födémig, és állnak a harmadik emeleti főfalak a párkányig.

A júliusi tűzeset

A további munka érdekében vissza kellett bontani az egykori padlásfödém síkjáig olyan megmaradt elemeket, szerkezeteket, amelyeknek értékes és ép alkotóelemei majd visszakerülnek az eredeti helyükre. A védőszerkezet a Forster Központ kizárólagos tulajdonát képezi. A munkák befejeztével visszabontható és újra felhasználható.

Első és második kép forrása: MTI/Lakatos Péter
Harmadik kép forrása: MTI/Mihádák Zoltán

Ilyen volt a palota 124 éve

Nézd meg képeken, milyen volt az épület környéke a 19. és a 20. században, és hogyan vált a lángok martalékává idén nyáron!

Ezt is szeretjük