Holnap lesz az év legfontosabb napja Amerikában
Az USA elnököt választ, Barack Obama vagy Mitt Romney? Az ígéreteket gyűjtöttük össze.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Már alig egy nap van hátra az amerikai elnökválasztásokig, amikor kiderül, hogy a demokrata Barack Obama marad-e további négy évig az USA elnöke, vagy a republikánus Mitt Romney lesz az új vezető. Megnéztük, mit ígér Obama, és mit Romney, akit egyébként a magyar kormány is támogat.

Barack Obama
Mitt Romney

Abortusz, melegházasság

Ha a demokratákat kellene jellemezni, akkor a magyar viszonyokat tekintve a liberális lenne rájuk a legjobb szó, hiszen a demokraták, így Obama is támogatja a melegházasságok egyenjogúsítását, megengedve az egyházaknak, hogy maguk döntsék el, ehhez hogy állnak hozzá.

A demokraták nem ellenzik az abortuszt sem, ehelyett azt mondják, az abortusz személyes ügy, amibe politikus nem szólhat bele. Ezzel szemben a republikánusok nem adnának teret a melegházasságnak, és csak szélsőséges esetben engedélyeznék az abortuszt.

Obama megadóztatná a gazdagokat

Obamáék az évi 250 ezer dollárnál alacsonyabb jövedelemmel rendelkező családoknak meghagynák az adókedvezményeket, az efölött keresőknél azonban nem, illetve azt is szeretnék, ha a leggazdagabbak és a nagyvállalatok is kivennék a részüket a közteherviselésből. A demokraták megadóztatnák a jól keresőket, Romney viszont csökkentené a személyi jövedelemadót.

Romney, hasonlóan a magyar kormányhoz, a kiegyensúlyozott költségvetést mint követelményt az alkotmányba írná, és nem engedné elszállni az államháztartási hiányt.

Az illegális bevándorlókban egyetértenek

Obama ebben a lazább álláspontot képviseli, ahogy az illegális bevándorlókkal szemben is. A demokraták például állampolgárságot adnának az illegális bevándorlók gyerekeinek, feltéve, ha a fiatalok amerikai iskolában tanulnak. Romney először a bevándorlókkal kapcsolatosan elutasító hangot ütött meg, később módosított álláspontján, és azt mondta, ő is megadná.

Nincs egyetértés a demokraták és a republikánusok között a katonai költségek tekintetésben sem, míg Obama minél hamarabb kivonná csapataikat, illetve csökkentené a katonai kiadásokat, addig Romney a lassabb kivonulás, valamint a katonai kiadások növelése mellett emelt szót.

Ki nyer?

Mint az MTI beszámol, az amerikai elnökválasztás kimenetele több szakértő szerint megjósolhatatlan, nem kizárt, hogy a keddi elnökválasztást "célfotó" fogja eldönteni, vagy ha az sem, akkor újraszámolással, pereskedéssel és egyéb olyan procedúrákkal kell számolni, amelyek akár a jövő év elejéig - egészen pontosan január 20-ig - is elhalaszthatják a végső döntést.

Ezt is szeretjük