Pénzt kapsz, ha ezt a szemetet nem dobod a kukába: ide vidd el helyette
Minden negyedik aludobozt automatában gyűjtenek vissza.

aludoboz
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Minden negyedik aludobozt automatában gyűjtenek az évente keletkező 300-450 millió darabból Magyarországon, az aludoboz-visszagyűjtő automaták az ország 200 pontján elérhetőek - hívta fel a figyelmet csütörtöki közleményében az automatákat üzemeltető Returpack Kft. A cég kutatása szerint az automatahasználók 41%-a azért választja a szelektív gyűjtésnek ezt a formáját, mert környezettudatosan szeretne élni, 46%-ukat viszont inkább a dobozokért kapott pénz motiválja. 

A felmérés adatai szerint az aludoboz-visszagyűjtők 34%-a havonta vagy néhány hetente, 23%-uk pedig minden héten felkeresi a visszagyűjtő automatákat. A magyarok az elfogyasztott sörök 60%-át aludobozban vásárolják meg, ugyanakkor az aludobozok mindössze 30-50%-át gyűjtik vissza szelektíven.

Európa legtöbb országában fordított a helyzet: a sörök mindössze 30-40%-át vásárolják a fogyasztók aludobozban, és a feleslegessé vált, értékes alumínium 60, egyes országokban 70%-át is szelektíven gyűjtik. Magyarországon ezen a helyzeten igyekszik változtatni a kétszáz automatából álló aludoboz-visszagyűjtő hálózat, ezek elsősorban a szupermarketekben találhatóak - írták.

Ezt is szeretjük