Milyen lelki sérülést jeleznek legrosszabb rémálmaid?

Az álomfejtés segítségével megismerheted azokat a sérüléseket, melyekről a tudatalattid üzen!

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Azok a traumák, melyek életed során – különösen gyermekként – értek, minden bizonnyal máig hatással vannak életedre. Ha nem is tudatos formában, de a tudatalatti síkján gyakran megjelenhetnek – elsősorban álomképek formájában –, így üzenve az elmédnek, hogy valami talán nincs rendben a lelkedben.

Álombéli bűntudat

Mindenkivel előfordul, hogy álmában szégyenérzetet vagy bűntudatot érez, ha olyasvalamit kell tennie, ami meggyőződésével ellenkezik. Ha gyakran köszön vissza álmaidban a bűntudat, az érzés feltehetőleg valós alapokon nyugszik. Amennyiben a szégyenérzetet okozó múltbéli trauma gyermekkorodban esett meg veled, álmodban rendszerint megközelítőleg hasonló korú gyerek képében látod magadat, mint amennyi idős akkor voltál, amikor az eset a valóságban megtörtént.

Amennyiben ezek az álmok rendszeressé válnak, talán érdemes felkeresned egy szakembert, akivel együtt megfejthetitek a képek jelentését, és kitalálhatjátok a megoldást. Ez a fajta álombéli bűntudat ugyanis sok esetben a személyiség legmélyebb bugyraiban gyökerezik. Épp ezért fontos, hogy feloldd a kiváltó traumát, ezáltal megszüntesd a szégyenérzettel teli álmokat.

Nemi erőszak álomképekben

Erőszak az, amikor olyasvalamire kényszerítenek, amit nem akarsz megtenni. Ha álmodban nemi erőszak áldozata vagy, tulajdonképpen bepillantást nyerhetsz abba, hogy a múltban miként használtak ki. Amennyiben nemi erőszakról szóló álmot látsz, de ehhez hasonló traumát a múltban nem éltél át, derítsd ki, az élet mely területén nyomnak el. Ha álmodban te magad követsz el nemi erőszakot, valószínűleg valamilyen elnyomott, kiutat kereső haragot fojtasz el magadban. Amennyiben csupán szemtanú vagy, tudatalattid segíteni próbál abban, hogy sikeresen túljuss egy múltbéli esemény fájdalmán.

Érdemes foglalkoznod ezekkel az álomképekkel – különösen, ha időről-időre visszatérnek. Amennyiben a valóságban nem fordult elő veled ilyesmi, de gyakran álmodsz szexuális erőszakról, valószínű, hogy a múltban személyiségedet igen erősen próbálták elnyomni. Épp ezért szükséged lehet pszichológiai vagy kineziológiai segítségre.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye. Regisztráció az ingyenes rendezvényre.

Promóció

Dominancia vagy alárendeltség

A dominanciáról és alárendeltségről szóló álmokban a brutalitás és a hatalom felhangjaival találkozhatsz. Az effajta álmok sokszor erőszakos cselekedetek – például lövöldözés, verekedés, késelés – formájában jelennek meg.

Domináns szerepben

Valószínűleg éppen azért álmodsz ilyen dolgokról, mert a valóságban a legkevésbé sem vagy határozott vagy magabiztos típus. Álmodban igyekszel kompenzálni azokat a – talán még gyermekkorból hozott – sérüléseket, melyek éppen bizonytalan és sérülékeny jellemed miatt értek környezeted részéről.

Ennek az álomnak nem feltétlenül van traumatikus háttere, bizonyos esetekben viszont utalhat súlyos gyermekkori bántalmakra, melyeket régóta szeretnél megbosszulni. Mivel a probléma lehet súlyos is, érdemes szakember segítségét kérned.

Alárendelt pozícióban

Az alárendelt szerepkör kétféle dolgot jelenthet. Ha valójában a legkevésbé sem vagy meghunyászkodó típus, ám álmodban elnyomnak, az arra utalhat, hogy szexuálisan izgathat a behódoló szerepkör. Amennyiben viszont a valóságban is előfordul, hogy alárendelődsz, az álomképpel tudatod azt próbálja kideríteni, mikor is kezdődhetett önmagad igába hajtása.

Figyelj oda ezekre az álmokra, mert jelentésüket megfejtve könnyebben kibogozhatod személyiséged gyenge pontjait. Ha pedig készen állsz a változásra, némi segítséggel akár magad mögött is tudhatod az alárendelt szerepkört.

Cikkünk Carol L. Cummings Szexuális Álmok című könyve alapján készült.

Ajánljuk neked ezt a könyvet, ha szeretnél becsusszanni a tudatalatti selyemlepedői közé. A kötet világosan és játékosan fogalmazza meg a szexuális jellegű álmok jelentését. A könyvben lebilincselő, erotikusan túlfűtött álomképeken keresztül mesélnek olyan emberek, akiknek sorsa az álomfejtés hatására megváltozott. A kötet segítségével neked is lehetőséged nyílik arra, hogy értelmezd álmaidat, és jobban megismerd önmagad.

Kiadja a Hajja és Fiai.
Ára 1995 forint.
A könyvet itt rendelheted meg.

OLVASD EL EZT IS!

  • horoszkóp
  • különleges horoszkóp

Rejtett gyermekkori sebek a horoszkópban

Ezt is szeretjük