Sokan adják ajándékba, pedig nem szabadna: életet menthetsz, ha most nem vásárolsz kisállatot
Állatstopot kérnek az állatvédők karácsonyra.

vander-films-N8WseB4lGqo-unsplash
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az ajándékba megvásárolt élő állatok az ünnepek után sok esetben unott teherként az utcára kerülnek, így az Orpheus Állatvédő Egyesület a felelős állattartás érdekében karácsonykor állatstopot kér a lakosságtól. Az advent előtti vásárlási dömpingben sokan szeretteik számára élő állatok megvásárlásában gondolkodnak.

Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület vezetője elmondta, hogy a házi kedvencek felelős tartásához megfelelő tartási hely, gondozásukhoz anyagi fedezet, megfelelő mennyiségű szabadidő szükséges. Az állatvédők tapasztalata az, hogy az ünnepekre kapott élő ajándékok az ünnepek után gyakran unott teherré válnak. A kellemetlen helyzet megelőzésére a tudatos vásárlói szokások érvényesítése a megoldás.

Szinte minden házi kedvencként tartott állat - kutya, macska, rágcsáló, hüllő, madár és díszhal - megvásárolható állatkereskedésekben vagy az állatszaporítóknál. Sokan az ajándékba kapott állat tartási körülményeit nem ismerik, gyakran nem tudják az újdonsült állattartók, hogy az állattartáshoz milyen alapvető dolgok kellenek.

Az ünnepek előtt megvásárolt kedvencek az ajándékozáskor örömteli pillanatokat okozhatnak. Az Orpheus Állatvédő Egyesület tapasztalata az, hogy az ünnep utáni szürke hétköznapokban a növekvő, táplálást és időráfordítást igénylő állat a munka, tanulás mellett sokak számára csak nyűg lesz. Gyakori, hogy az ajándékba kapott állatok a rossz körülmények miatt elpusztulnak. Sokan a gyorsan megunt állatoktól ilyen-olyan módon próbálnak szabadulni.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az ünnepek után

Nem ritka, hogy az ajándékba kapott, de megunt díszhalakat - még élve - egyszerűen a WC-be engedik. Az apró rágcsálókat, teknősöket, vadászgörényt, pókot - és megannyi más ajándékba kapható állatot - legtöbbször ingyenesen vissza lehet juttatni valamelyik állatkereskedésbe. A kutyák, macskák szaporítói ritkábban veszik vissza az állatot, hiszen a kölyöknél nagyobb példányok szinte eladhatatlanok. Sokan az utcára kerülnek, vagy menhelyeken kaphatnak ideiglenes befogadást. Legtöbb kóborrá lett állat azonban az utcán pusztul el. Élő állat helyett van alternatíva: plüssfigurákat - játékot vagy tartós emléktárgyakat érdemesebb ajándékozni.

Kiemelt kép: Unsplash

Ilyen legyen a karácsonyfád, ha kutya vagy macska van a háznál

Ha kutyád vagy macskád van, nagyon fontos, hogy számukra is biztonságos legyen a karácsonyfa.

Ezt is szeretjük