Több a kiadó lakás, de drágább: támogatással picit spórolhatsz a lakbéren
Budapesten 150 ezer forint az átlagár.

par-koltozes-alberlet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az elmúlt két hétben robbanásszerűen nőtt a kiadó lakások kínálata az Ingatlan.com közleménye szerint. Augusztus elején országszerte már több mint 10 ezer kiadó lakást kínáltak bérlésre, ami 11%-os növekedésnek felel meg. 

Budapesten 150, Szegeden 100, Debrecenben 85, Győrben 95, Pécsett 83, Miskolcon pedig 70 ezer forint volt a havi átlagos bérleti díj. Az albérletek drágulása miatt fontosabbá válhatnak a díjak csökkentését biztosító megoldások: az önsegélyező pénztári befizetések után járó adókedvezményt kihasználva akár egy-két havi bérleti díjat is meg lehet spórolni. 

Kezdődik az egyetem, élénkül a piac

Az albérletpiac nagyon élénk júliusban és augusztusban, elsősorban a felsőoktatási tanév kezdete miatt. A kereslet óriási, a kínálat is nőtt, és a bérleti díjak is emelkedtek, ugyanakkor van olyan megoldás, melynek segítségével a díj mérsékelhető - derül ki az Ingatlan.com legfrissebb elemzéséből.

Az Ingatlan.com adatai szerint robbanásszerűen nőtt a kínálat az elmúlt két hétben: országos szinten több mint 10 ezer kiadó lakás van a piacon, ami 11%-kal haladja meg a felsőoktatási ponthatárok kihirdetése előtti kínálat szintjét. Budapesten a magánszemélyek nyolcszáz darabbal több lakást kínálnak bérlésre, mint két héttel ezelőtt.

Az árak az egekben

A fővárosban 150 ezer forint a havi bérleti díjak átlaga, a nagy vidéki egyetemvárosok közül pedig Szegeden 100, Debrecenben 85, Miskolcon 70, Pécsen 83, Győrben pedig átlagosan 95 ezer forintért kínáltak egy-egy kiadó lakást augusztus első hetében. 

- Sok diák családjának jelentős anyagi kiadást jelent a bérelt lakás, de vannak olyan megoldások, melyekkel jelentősen csökkenthetők a költségek. Az egyik ilyen az önsegélyező pénztári konstrukció - mutat rá az elemzésben Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

A jelenlegi szabályozás lehetővé teszi, hogy az önsegélyező pénztártagok a megtakarításukból az államilag elismert felsőoktatási intézményében tanuló, 25 évnél fiatalabb gyermekük albérletköltségeit finanszírozzák. Ennek a megoldásnak előnye, hogy a pénztári befizetések után 20%-os, évente maximum 150 ezer forint értékű adókedvezmény jár. Így lényegében állami támogatás vehető igénybe az albérleti díjak fizetéséhez is.

Havi 10 ezres összeg spórolható meg

Az önsegélyező pénztárakon keresztül elszámolható bérleti díjak éves összege gyermekenként az adott év első napján érvényes havi minimálbér lehet, azaz 2017-ben 127,5 ezer forint, ez pedig havi szinten több mint 10 ezer forintos tétel.

- Másként fogalmazva, az önsegélyező pénztáras megoldással a havi bérleti díj akár 5-20%-kal mérsékelhető, attól függően, melyik városban vagy kerületben található az albérlet - tette hozzá Balogh László.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az önsegélyező pénztárban felgyűlt megtakarítások az albérletdíjak mellett számos más dologra, például közüzemi díjakra, hiteltörlesztésre vagy meghatározott egészségügyi szolgáltatásokra, gyógyszerekre is fordíthatóak.

Az Ingatlan.com elemzése szerint az önsegélyező pénztári kiegészítés felértékelődhet a jövőben annak köszönhetően, hogy az elmúlt két-három évben jelentősen megemelkedő bérleti díjakra fordítandó kiadásokat ezzel jelentősen csökkenthetik a felsőoktatásban tanuló gyermeket vagy gyermekeket nevelő családok.

Ezt is szeretjük