A kutató is alig hitt a szemének, amikor meglátta, mi lóg ki az alaszkai folyó partjából: le is fényképezte

Igazán különleges látvány a folyópart kőzetrétegből kiálló mamutagyar.

Alaszka agyar fénykép
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

A Virginiai Egyetem kutatója kivívta az internet figyelmét, miután fényképet készített egy hatalmas mamutagyarról, amely egy alaszkai folyó partjának talajából lógott ki. A feltehetőleg a pleisztocén korban keletkezett üledékes kőzetrétegekből kiemelkedő agyart néhány évvel ezelőtt észlelték a Koyukuk-folyó mentén, és azóta az Alaszkai Fairbanks Egyetem vizsgálja. 

Ha közelről megnézzük a képet, fel lehet fedezni azokat a szorítókat, amelyek visszatartják attól, hogy a vízbe essen.   

Fénykép készült az alaszkai agyarról

Alaszka a gyapjas mamutok agyarainak és maradványainak kincsesbányája, olyannyira, hogy 1986-ban az őskori leletek államának nevezték el. A gyapjas mamut, mely a tudósok szerint 3600 évvel ezelőtt halt ki, a sztyeppei mamutból származik, mely mintegy 100 000 évvel ezelőtt kelt át azon a földnyelven, amely akkor a mai Oroszország és a mai Alaszka területét kötötte össze.  

Ekképpen nem is olyan érthetetlen, ha Alaszkában mamutagyart találnak, de mindemellett rendkívüli esemény. Ez a konkrét agyar az ingatag helyétől figyelemre méltó, viszont sok más leletet is felfedeztek olvadó jégben vagy csak valahol elheverten. 

A mamut agyarai rétegesen nőnek, így a tudósok szinte egyedülálló betekintést nyernek a mamut életébe az egyes rétegek elemzésével. Tavaly év végén egy agyar felezése kimutatta, hogy körülbelül 17 000 évvel ezelőtt egy mamut tett egy elképesztő, 50 000 mérföldes (80 000 kilométeres) utat Alaszkán keresztül. 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye. Regisztráció az ingyenes rendezvényre.

Promóció

23 ezer éves kunyhókat találtak Ukrajnában

A legkorábbi épületekre bukkanhattak.

23 ezer éves kunyhókat találtak Ukrajnában: mamutcsontból épültek

Nézegess képeket!

Elolvasom

Borító-és ajánlóképek forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük