8 szorongásűző nyomópont a testen: így segít az akupresszúra legyőzni a negatív gondolatokat

A szorongást nem kell megszokni, vagy együtt élni vele, hatékonyan kezelhető akár otthon is.

Akupresszúra a szorongás oldására
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Bár a kínai orvoslásból az akupunktúra az, amelyről a legtöbbször hall az ember, nem érdemes elfelejtkezni az akupresszúráról sem.

Utóbbi esetében ugyanis nem kell a speciális tűket használni, így nincs szükség szakavatott kezekre sem, mindössze ismerni kell, hogy melyik nyomópont stimulálása milyen hatással bír, és ezt a tudást megfelelően alkalmazni. Az akupresszúra hasonló elven működik, mint az akupunktúra. Utóbbi esetében a szúrás keltette elektromos impulzus segít feloldani a különböző meridiánok gátjait. Az akupresszúrában ugyancsak területek, úgynevezett mikrorendszerek vannak. Az emberi testen több mint háromszáz nyomópont helyezkedik el, amelyek nyomása nemcsak egyes szervekre lehet jó hatással, de akár a lelki zavarokat is oldhatja. Jó tudni, hogy ahogy az akupunktúra, úgy az akupresszúra sem helyettesíthet orvosi vagy pszichológusi segítséget, ezért indokolt esetben szakemberhez kell fordulni.

Akupresszúra a szorongás oldására

A következő képeken nyolc, a szorongás oldására bevethető nyomópontot ismertetünk. Ezekre pár másodperc erejéig kell határozott, de nem túl erős nyomást, enyhe körkörös masszírozást kifejteni. A művelet a hatás érdekében néhányszor ismételhető.

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A legújabb epizódban a cancel culture, azaz az eltörléskultúra került terítékre. Mikor született meg, és mit jelent a cancel culture kifejezés? Miért veszélyes jelenség? Kik azok a híres személyek, akik érintettek? Honnan tudjuk, hogy valósak-e az ellenük felhozott vádak? Hogyan befolyásolja az eltörléskultúra a stand up comedy műfaját?

Promóció

Ezt is szeretjük