Mikor kezdődik az advent 2019-ben? Hamarabb gyújtunk gyertyát, mint tavaly
Advent első vasárnapja 2019-ben korábbi dátumra esik, mint tavaly.

advent-elso-vasarnapja
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az advent a várakozás időszaka, amely a karácsony előtti négy hetet öleli fel. A karácsony napja, vagyis december 25. előtti negyedik vasárnapon indul, dátuma mindig november 27. és december 3. közé esik. Az advent - vagy régiesen ádvent - szó eljövetelt jelent, amely keresztény olvasatban az Úr eljövetelét jelzi: erre irányul a négy vasárnapon át tartó várakozás. E napokon hétről hétre meggyújtunk egy-egy újabb gyertyát az adventi koszorún.

Advent első vasárnapja 2019-ben

Idén könnyű megjegyezni az ünnepkör kezdetének idejét, hiszen 2019-ben advent első vasárnapja december 1-jére esik. Ezen a napon kell meggyújtani az első gyertyát a koszorún, ami - ha hagyományos koszorúd van - lila színű legyen. A lila ugyanis az advent liturgikus színe, amely a bűnbánatot, az összeszedettséget és a szent fegyelmet jelképezi. Advent kezdetekor a szívedben is meg kell gyúlnia egy kis lángnak, ami a szenteste közeledtével egyre csak növekszik. Az első gyertya arra ösztönöz, hogy magad és mások felé is megnyílj. Az első vasárnap lelki üzenetéről ide kattintva olvashatsz bővebben.

Mire készítsd a lelked a második vasárnapon?

Advent második vasárnapján, december 8-án szintén egy lila színű gyertyát kell meggyújtani, ám ez mást szimbolizál, mint az első: a második gyertya a reményt jelképezi. Ezen a napon ideje, hogy másoknak is adj a saját erődből. Fontos, hogy a tiszta, segítő szándék vezéreljen! Gondold végig, mi az, amit másokért tehetsz, és ne arra figyelj, hogy mit kaphatnál vissza. Hogy pontosan hogyan csináld? Kattints ide a részletekért!

A harmadik a rózsaszín gyertya vasárnapja

Advent harmadik vasárnapján, december 15-én a koszorú egyetlen rózsaszínű gyertyáját kell meggyújtani, mivel a rózsaszín az örömvasárnap liturgikus színe. Ez a nap tehát az örömről és Szűz Mária dicsőítéséről szól, aki megszülte a Fiút. Ilyenkor gondold át, hogy mely dolgok a legfontosabbak számodra az életben. Mi tesz igazán boldoggá: az anyagi javak vagy valami egészen más? Az örömvasárnap lelki jelentőségéről ezen a linken olvashatsz bővebben.

A cikk az ajánló után folytatódik

A negyedik vasárnap

Advent negyedik vasárnapján, december 22-én ismét visszatérünk a lilához: ilyenkor kell meggyújtani az utolsó, még érintetlen gyertyát. Ez szimbolizálja a szeretetet, és emlékeztet arra, hogy ne veszítsd el az örömteli várakozás bensőséges érzését még a legnagyobb sürgés-forgásban sem. Ha az utolsó pillanatokban úgy érzed, felőröl a karácsonyi készülődéssel járó stressz, a sütés-főzés és a takarítás, akkor ideje változtatnod ezen, hogy békében, szeretetteljesen telhessenek az ünnep előtti napok is. Korábban már írtunk arról, hogy pontosan hogyan érd el a békét a negyedik vasárnapon.

Fotók: Getty Images

Csodálatos adventi naptárak házilag

Manapság a tradicionális formától eltérő kalendáriumok vannak forgalomban, a legegyedibbek azonban továbbra is a kézzel készítettek: ezekhez a naptárakhoz nem kell különleges kézügyesség és nehezen beszerezhető alapanyag, otthon is megalkothatod őket. 

Ezt is szeretjük