Hiába kérted, nem postázza a NAV az adóbevallásod tervezetét egy esetben
2018. március 19-ig kérheted sms-ben az adóbevallási tervezeted postázását, de, ha van ügyfélkapud, nem kapod meg a levelet.

adobevallas
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal saját fejlesztésű e-szja rendszerében múlt hétfő óta, péntek reggelig már több mint 220 ezren nézték meg a bevallási tervezetüket - nyilatkozta Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti és adóügyekért felelős államtitkára az MTI-nek. Hozzátette: a péntek reggeli adatok szerint több mint 83 ezren már el is küldték a bevallásukat. A küldők több mint 58%-a, mintegy 70 ezren módosítás nélkül fogadták el az adóhivatal által összeállított tervezetet.

Akinek van ügyfélkapuja, az egy kattintással éri el a bevallási tervezetét, akinek nincs, az vagy rászán öt percet, és május 20-ig nyit egyet, vagy március 19-ig kéri az adóhivataltól a postázást - emelte ki az államtitkár. Hozzátette, péntekig már 485 ezren kérték a NAV-tól, hogy postán küldjék el nekik a személyi jövedelemadó-bevallásuk tervezetét.

A népszerűségi lista élén továbbra is az sms áll: a kérelmek 70%-a sms-ben jött. Fontos, hogy azoknak, akiknek van ügyfélkapujuk, a NAV kérelmük ellenére sem postázza a bevallást, hiszen ők a lehető legegyszerűbb módon, online - akár okostelefonon is -, egyetlen kattintással elérik tervezetüket. Erről azonnal értesíti ügyfeleit a hivatal, sms esetén pár órán belül válaszüzenetet küld - ismertette Tállai András.

Elmondta azt is, hogy a magánszemélyek több mint 80%-ának lényegében semmit nem kell tennie, mert a bevallási tervezetük valamennyi adatukat pontosan rögzíti, és a fizetési egyenlegük is nulla. Így, ha nem kell kiegészíteniük a tervezetüket, akkor csak az 1%-os nyilatkozatokat kell kitölteniük. A hivatal által elkészített tervezeteket azoknak kell kiegészíteniük, akiknek olyan adataik vannak, melyekről nem tud az adóhatóság. Ilyen lehet például a bérbeadásból, ingatlanértékesítésből származó jövedelem vagy az első házas kedvezmény, melyről a munkáltatónak nem nyilatkozott a hitvestárs - mondta Tállai András.

Kiemelt kép: MTI/Mohai Balázs.

Ezt is szeretjük