Göncz Árpádhoz hasonlítják Áder Jánost - Mérlegen az államfő
Minden elődje gyakorlatából integrált, Göncz Árpádhoz azért hasonlítják, mert kapált.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Áder János már több mint száz napja államfő, a Nézőpont Intézet pedig elemzést készített arról, hogy sikerült ez az időszak a köztársasági elnöknek.

Áder János az olimpikonok köszöntésén, fotó: MTI, Földi Imre

Mint az elemzésből kiderül, a Fidesz kétharmados többséggel megválasztott jelöltje a tipikus államfői témák kapcsán tűnt fel és hagyományos elnöki tevékenységet végzett: a határontúliak képviseletét, a kisebbségek védelmét, a jövő nemzedéke iránti felelősségvállalást és a törvények felülvizsgálatát tekintette feladatának. Bár nem szerepel az elemzésben, de tény az is: bár Áder János küldött vissza törvényeket, azok ellen tartalmi kifogást egyetlen esetben sem emelt.

Összes elődje elnökségéből integrált egy-egy jellemzőt

Az elemzés kitért arra, az ország ötödik köztársasági elnöke az államfő számára rendelkezésre álló eszközök széles körét használta: nyilatkozatot adott ki a nemzeti összetartozás napja alkalmából, nyílt levelet írt a Schweitzer Józsefet ért inzultust követően, és meg is látogatta a nyugalmazott országos főrabbit, ötpárti találkozót kezdeményezett a fenntartható fejlődés jegyében rendezett Rio+20 konferencia kapcsán és öt alkalommal élt a politikai vétó eszközével.

Az elemzés szerint Áder János az összes elődje elnökségéből integrált egy-egy olyan jellemzőt, amely meghatározta az államfők tevékenységét, és amelyet pozitívumként szoktak kiemelni az adott elnöki ciklusból.

- Így Áder János ötvözte Göncz Árpád emberközeli karakterét Mádl Ferenc szigorú jogászi énjével, valamint Sólyom László elkötelezett környezetvédő egyéniségét Schmitt Pál diplomata imázsával - fogalmaz a Nézőpont Intézet.

Áder és a kapa

Ez alapján az elemzők megállapították, hogy Áder János integratív személyisége révén képes lehet ötéves mandátuma alatt a nemzet egységét megjeleníteni, miközben elnöksége bőven merít az elődök tapasztalatából, munkásságából.

Áder János az első száz napjában megjelenítette a Göncz Árpádra jellemző közvetlenséget, a nép közül való egyszerű ember karakterét.

- Áder Jánosnak a Tolna megyei Belecskában tett látogatása is meglepetést kelthetett, amikor kapát ragadott a köztársasági elnök, ezzel is kidomborítva az emberközeli államfő képét - emlékeztet az intézet.

Az államfő - Mádl Ferenchez hasonlóan - a törvények alapos felülvizsgálatával vívott ki figyelmet. Az elemzők ugyanakkor rámutattak arra, hogy a köztársasági elnök egyelőre nem élt az alkotmányossági vétó eszközével, ahogy tartalmi kifogásai sem voltak a visszaküldött törvények kapcsán.

Fontos a környezetvédelem

A környezetvédelem ügye iránti elkötelezettség Sólyom László után Áder János elnökségében is fontos helyet foglal el - számol be a Nézőpont Intézet, hozzátéve: Áder János szakterülete EP-képviselőként a környezetvédelem volt.

Az elemzés a legnagyobb szakpolitikai sikereként említi a cianidos bányászati technológia uniós szintű betiltásáról elfogadott határozatot volt - emlékeztettek az elemzők, és kitértek arra: később köztársasági elnökként is többször hangsúlyozta a természeti értékek védelmének fontosságát.

- Schmitt Pál sportdiplomata múltja, illetve mindkettejük európai parlamenti tapasztalata hozzájárult ahhoz, hogy elnökként kamatoztassák diplomáciai jártasságukat - ismertetett egy újabb párhuzamot az államfő és elődjei között az elemzés.

A dokumentum emlékeztet arra, hogy az elmúlt száz nap során Áder János tárgyalt osztrák kollégájával Bécsben, látogatást tett Izraelben, valamint uniós vezetőkkel találkozott Brüsszelben.

Ezt is szeretjük