Legális gyilkosság?
Mindent az abortuszról
Bár az utóbbi években csökkent a beavatkozások száma, 1956 óta közel 6 millió alkalommal végeztek művi abortuszt hazánkban.

Ez is érdekelhet

„A természetben értjük meg, kik vagyunk” – Grecsó Krisztián író az Erdei Vándortáborokról (x)

A 14 éves Endike beszélni kezdett (x)

Szorongás, elégedetlenség, magány – hogyan jutottunk el ide és hogyan léphetünk ki belőle?

Sári bíró - az idők változnak, de az emberek valójában nem (x)

Trendi új illat a világhírű Acqua Coloniától - Íme az egzotikus 4711 kölni (x)

beauty and style

Táplálja a körmöket és regenerálja a körömágybőrt: a meleg olajos manikűrt otthon is megcsinálhatod »

Nyugtatják a bőrt, csökkentik a feszülést: a legjobb arckezelések érzékeny bőrre »

Fiatalít, méregtelenít és felpörgeti az anyagcserét: ezért egyél több zellert »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Hazánkban az 1960-as, 1970-es években hajtották végre a legtöbb terhesség-megszakítást. A fogamzásgátló módszerek, legfőképpen pedig a fogamzásgátló tabletták elterjedésének hatására némiképp visszaesés mutatkozott, az 1970-es évek végétől pedig egyre csökkent az abortuszok száma.

Óvatos becslések azonban így is közel 6 millióra teszik az elmúlt 50 évben elhajtott magzatok számát...

A hippokratészi eskü tiltja
Már az emberiség legrégebbi, Hammurapinak tulajdonított törvényei is az anya és a magzat életének védelme mellé állnak, bár kifejezetten nem szankcionálják a művi terhesség-megszakítást. Az i.e. 460-ban született görög orvosról, Hippokratészről elnevezett orvosi eskü szövege azonban pontosan kimondja: "nem segítek hozzá egyetlen asszonyt sem magzata elhajtásához".

Nem minden esetben dönthetsz korlátlanul

Ma egyetlen nyugat-európai országban sem engedélyezett a művi abortusz elvégzése csupán az anya akaratának alapján. Míg bizonyos országokban kizárólag az úgynevezett indikációs korlátozások módszerét alkalmazzák - a beavatkozás elvégzésének oka az anya veszélyeztetettsége vagy a terhesség bűncselekmény által történt bekövetkezése lehet -, addig többek között Magyarországon az időkorlátos módszer van érvényben, vagyis a terhesség egy bizonyos időszakáig viszonylag szabadon dönthet az anya magzata sorsáról.

Meg kell nevezned az okát

A jelenleg érvényben lévő törvények szerint Magyarországon az anya a terhesség 12. hetéig szabadon dönthet arról, hogy meg szeretné-e tartani a magzatát vagy sem. Azon túl szigorú feltételekhez kötött a művi abortusz igénybevételének lehetősége, mely csakis különleges orvosi indok mellett hajtható végre. A terhesség megszakítására a törvény a 18 éven aluli kiskorúaknak a 18. hétig ad lehetőséget.

Jó, ha tudod!
A terhesség megszakítására okot adhat, ha az az anya életét veszélyezteti, vagy ha a magzat súlyos genetikai vagy egyéb rendellenességgel rendelkezik. Sor kerülhet az abortuszra abban az esetben is, ha a terhesség bűncselekmény következménye, vagy ha az anya súlyos válsághelyzetben van, tehát a magzat megtartása számára testi vagy lelki megrendülést, illetve társadalmi ellehetetlenülést okozna. Ezekre az esetekre azonban részleteiben nem tér ki a törvény, és a jogalkotók sem dönthetik el, hogy kinek mi minősül súlyos válsághelyzetnek...

A műtét a legelterjedtebb

Magyarországon a terhesség-megszakítás legelterjedtebb módja a műtéti úton történő beavatkozás.
Ez történhet a méhnyak kitágításával: akik már szültek, azok esetében általában egy 4-12 mm átmérőjű fémpálca-sorozattal - egyre vastagabb pálcákat felhelyezve - tágítják ki a méhnyakot, azok esetében pedig, akik még nem szültek, kémiai anyagból készült pálcát helyeznek fel, amely a nedvesség hatására megduzzad, és így tágítja a méhnyakat, vagy gyógyszert alkalmaznak, amely fellazítja azt.
A leggyakrabban végzett módszer az úgynevezett vákuum-aspiráció, amikor egy 6-14 mm átmérőjű cső segítségével szívják ki a méh tartalmát, a nagyobb magzati részeket pedig egy fogóeszközzel veszik ki a méhből.
Bár csak nagyon indokolt esetben hajtják végre, fontos megemlítenünk azt a gyógyszeres eljárást, amelynek során a méh szüléshez hasonló összehúzódó és elernyedő mozgásainak kiváltásával születik meg az életképtelen magzat.

Fontos tudnod!
A terhességmegszakítás veszélyeket rejt magában, és számos szövődménye lehet, kezdve a kóros vérzéstől a méhfal olyan mértékű sérüléséig, hogy azt esetleg még el is kell távolítani. Ráadásul fennáll annak a kockázata is, hogy a magzat bizonyos részei bennmaradnak a méhben, gyulladásokat és meddőséget okozva.

Csekk és kérvény nélkül nem megy

Ha az orvos megállapította a terhességet, és az anya meg tudja indokolni, hogy miért dönt a terhesség-megszakítás mellett, akkor a terhességet igazoló orvosi papírokkal első lépésként - kötelező jelleggel - védőnői tanácsadáson kell részt vennie, ahol felvilágosítják az állami segélyekről, az örökbeadás lehetőségéről, valamint a művi abortusz menetéről.

Ha az anya ekkor is határozottan kijelenti, hogy nem szándékozik megtartani a magzatot, akkor a védőnővel történő második beszélgetés alkalmával - melyen szintén kötelező részt venni - megkapja az állami engedélyt, a területileg illetékes Családsegítő Szolgálat pedig ezzel egyidőben kérelmezi az anya felvételét az általa választott kórházba.
A terhesség-megszakítás - bizonyos kivételek mellett - térítésköteles: jelenleg 28.538 forintba kerül, melyet csekken kell befizetni az Országos Egészségügyi Pénztár számlájára.

Fontos tudnod!
Bizonyos körülmények fennállása esetén nem kell a teljes összeget kifizetni, sőt, többek között bűncselekményből fakadó terhesség esetén az abortusz költségeit az állam állja. A feltételeket részletesen megtalálod a Magyarország.hu weboldalon. Kattints ide! »

Eltérő vélemények

Bár Hippokratész egyértelműen a művi terhesség-megszakítás ellen nyilatkozott, a híres ókori filozófus, Platón nem tekintette önálló személyiséggel rendelkező embernek a magzatot addig, amíg meg nem született. Az egyház a terhesség megszakítását a fogantatás pillanatától fogva erkölcstelennek minősíti. Mindezen túl pedig egyik orvos sem kötelezhető arra, hogy művi abortuszt hajtson végre.

A magzat védelméről szóló, 1992. évi LXXIX. törvény viszonylag tág teret enged az anyának, hogy magzata sorsáról döntsön. Eredményeképpen, és a hazánkban - valljuk be - igencsak gyerekcipőben járó, a fogamzásgátlás módszereiről és az abortuszról, valamint annak következményeiről szóló felvilágosító programok következtében még mindig sokan döntenek könnyelműen az abortusz mellett.

Mi sem kívánunk állást foglalni a kérdésben, csupán azt javasoljuk: aki az abortuszt választja, az a döntés előtt legyen tisztában azzal, hogy mit választ.

Csak erős idegzetűeknek!
Bernard N. Nathanson amerikai szülész–nőgyógyász professzor 1969-ben egyik alapítója és főszervezője volt a Nemzeti Liga az Abortuszért nevű mozgalomnak, majd létrehozta a világ egyik legnagyobb abortuszklinikáját, kétéves működése alatt pedig mintegy 60 ezer terhesség-megszakítást hajtott végre. Amikor megválasztották a new york–i szülészeti klinika igazgatójának, lehetősége adódott, hogy figyelemmel kísérje a magzat fejlődését az anyaméhben. A kísérletek alatt felismerte, hogy a magzat tulajdonképpen az ő „meg nem született" páciense. Ekkor készítette a Néma sikoly című filmet, amely egy magzat fejlődését és abortálásának menetét követi végig.

A film a nyugalom megzavarására alkalmas jeleneteket tartalmaz, ezért kizárólag erős idegzetűeknek ajánlott. Gyermekek csak szülői felügyelet mellett nézhetik!

Néma sikoly (angol nyelven) - 1. rész »
Néma sikoly (angol nyelven - 2. rész »
Néma sikoly (angol nyelven - 3. rész »
Néma sikoly (angol nyelven) - 4. rész »

A cikk alapjául a Wikipedia - Internetes szabadlexikon és a Magyarország.hu szolgált.

OLVASD EL EZT IS!

Ezt is szeretjük