A világ legszebb naplementéi
Bámulatos felvételek
Manhattan utcáin évente kétszer folyik végig a narancssárga napsugár, de Santorini is világhírű naplementéjéről.

beauty and style
Top olvasott cikkek

A Naprendszer központi csillagát az ókorban természetfeletti jelenségnek tartották, Egyiptomban például istenként tisztelték. A kezdetektől fogva tanulmányozták mozgását, és hozzá igazították a hétköznapokat, a mezőgazdasági munkákat. Sokáig azonban úgy hitték, hogy a Föld a központja a világegyetemnek, és a Nap a többi bolygóval és csillaggal együtt körülötte kering. Csak a reneszánsz Európában jutottak arra a megállapításra, hogy a Föld helyett a Nap a központi égitest.

Arra pedig egészen az 1800-as évekig kellett várni, hogy kiderüljön: a Nap csupán egy csillag, és egyáltalán nem a világegyetem központja.

Máig a legmisztikusabb égitest

A Nap ennek ellenére a figyelem középpontjában maradt. A tudományt mindig is érdekelte a Nap összetétele, a benne zajló folyamatok és a környezetére való hatása.

Mégis csak 1939-ben történt, hogy Hans Bethe megalkotta a Nap rendkívüli energiáját magyarázó magfúzió elméletét, és a Nap megfigyelésére alkalmas első űrszondák is csak az 1950-es évek végén léptek működésbe. Ma már jóval többet tudunk a Nap mozgásáról, összetételéről és működéséről, mint néhány évtizeddel vagy néhány évszázaddal ezelőtt, az érdeklődés a Nap iránt azonban nem csökkent. Ennek oka egyrészt, hogy a varázslatos égitest kapcsán még mindig számos olyan kérdés merül fel, mely magyarázatra vár.

Másrészt az, hogy a mai napig rendkívül fontos szerepet játszik a Nap az ember életében. A napenergia az életet jelenti, a nappalok és az éjszakák váltakozása a megújulást és az elmúlást, ciklikus váltakozása pedig az állandóságot biztosítja. Látványa pedig megunhatatlan: sosem lehetséges két ugyanolyan naplementét megfigyelni, ráadásul az a világ minden pontján más és más látványt nyújt.

A legszebb naplementék a világban

A naplemente látványával ráadásul nem lehet betelni. Az ablakból nézve is lenyűgöző, ahogy aranyszínbe burkolja a betonépületeket, akkor pedig főképp, ha egy egész várost borít narancsos-aranyos köntösbe.

Naplemente Santorinin

Görögország egyik legszebb városkájában, Santoriniben különösen mesés a naplemente. A városka házainak falai ugyanis egytől egyig hófehérek, melyeket a Nap vöröses színbe öltöztet.

Aranyszínben a Stonehenge

A dél-angliai Salisbury-síkságon álló Stonehenge kitűnő hely a naplementék szerelmeseinek. Ugyan elsősorban a nyári napforduló idején keresik fel, amikor a Nap pontosan két kő között kel fel, naplementekor is átúsznak a sugarak az építményen, mely felejthetetlen látvány.

Narancsos Manhattan

Az Egyesült Államok legsűrűbben lakott része Manhattan, de nem csak emiatt érdekes: minden évben május 28-án és július 12-én napnyugtakor az utcák hosszában süt a Nap, így kizárólag ezeken a napokon lehetséges az utcaszintről látni a napnyugtát.

Fotók: 1.bp.blogspot.com, pixdaus.com.

Ezt is szeretjük